Home

Uvodna strana

6.2         Najviše korišćena vrsta meda 

Od ponuđenih odgovora vezanih za vrstu meda: meda od lipe, od bagrema, šumskog i livadskog meda, 30,64% ispitanika je odgovorilo da koristi sve vrste meda podjednako. Livadski i bagremov med se koriste u približno istom procentu, i to livadski med koristi 25,81% domaćinstava, a bagremov med 24,19% domaćinstava.

Na pitanje konzumiranja neke druge vrste meda dobijeni su odgovori da jedno domaćinstvo koristi med od nane, a jedno med u saću, tako da oni zajedno čine 3,22% ukupno anketiranih domaćinstava. 

Tabela 8. Najviše korišćena vrsta meda 

Redni broj

Vrsta meda

Broj domaćinstava

%

1.

Med od lipe

6

9,68

2.

Livadski med

16

25,81

3.

Bagremov med

15

24,19

4.

Šumski med

4

6,45

5.

Neka druga vrsta meda

2

3,22

6.

Podjednako koristim sve vrste meda

19

30,64

 

ukupno:

62

100,00

 Izvor: Rezultati sprovedenog istraživanja iz primenjenog upitnika (videti prilog br. 1.) 

Smatra se da u svetu postoji 35 različitih vrsta meda. Od tog broja ispitanici ovog istraživanja koriste svega 6 različitih vrsta meda. Upoznajući potrošače sa različitim vrstama meda npr. medom od akacije, od pitomog kestena, omorike, jele, bora itd., njihovim ukusima i lekovitim svojstvima povećala bi se potražnja meda, a ujedno bi to imalo uticaja na proizvođače da ponude novu vrstu meda. 

6.3         Mesto nabavke meda 

Najveći izvor nabavke meda za ukupno anketirana domaćinstva je privatan proizvođač, čak 75,80% domaćinstava. Na drugom mestu je pijaca sa 10% kupaca kao mesto kupovine meda. 

Tabela 9. Mesto nabavke meda 

Redni broj

Mesto kupovine meda

Broj domaćinstava

%

1.

na pijaci

10

16,13

2.

od privat. proizvođača

47

75,80

3.

u prodavnici zdrave hrane

2

3,22

4.

u supermarketu

2

3,22

5.

na drugom mestu

1

1,61

 

ukupno:

62

100,00

 Izvor: Rezultati sprovedenog istraživanja iz primenjenog upitnika (videti prilog br. 1.) 

Hipoteza da je osnovni razlog konzumiranja meda zdravstveni razlog je dokazana, te bi med kao svojevrstan lek mogao da se prodaje i u apotekama kako bi se stvarao osećaj sigurnosti kod potrošača u lekovitost meda koju je i savremena medicina dokazala. 

 

6.4         Način konzumiranja meda 

Po mišljenju ukupno anketiranih porodica, čak 56,45% anketiranih najčešće med koristi svaki dan, po kašičicu meda , na drugom mestu je konzumiranje meda u čaju i to 12,90%. 

Tabela 10. Način konzumiranja meda 

Redni broj

Način konzumiranja meda

Broj domaćinstava

%

1.

u čaju

8

12,90

2.

kao poslastica

4

6,45

3.

kao sastojak u pripremi jela i kolača

4

6,45

4.

po kašičicu meda svakog dana

35

56,45

5.

kao obrok

3

4,83

6.

na sve načine

5

8,06

7.

na drugi način

3

4,83

 

ukupno:

62

100,00

 Izvor: Rezultati sprovedenog istraživanja iz primenjenog upitnika (videti prilog br. 1.) 

Rezultati ukazuju da se kod više od polovine ispitanika konzumiranje meda predstavlja naviku. Kod ove grupe potrošača bi se mogla povećati količina konzumiranja meda ističući u promociji različite načine njegove upotrebe.

 

[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]

                                   16K  59K  72K  46K  65K  22K  39K  158K