Home

DISKUSIONA GRUPA "PČELA"

email adresa za slanje poruka (samo za članove): pcela@yahoogroups.com

website grupe: http://groups.yahoo.com/group/pcela

 

Grupa je formirana u martu 2001. godine. Osnivač je Predrag Cvetković. Detaljnije o istorijatu grupe.

 

Pravila grupe

Svaka grupa ima neka pisana ili nepisana pravila, a da bismo u što većoj meri izbegli moguće i najčešće nepotrebne nesporazume, praktikuje se upoznavanje članova sa pravilima ove grupe pre nego što se učlane.

Pravila na diskusionoj grupi "pčela"

Uz pravila se daju i preporuke osnivača, s ciljem da pomognu razrešenju Vaših eventualnih dilema oko učlanjavanja koje nisu tehničke prirode.

Tehničke napomene

Saveti oko slanja poruka na grupu, kao i drugo važno za tehničku stranu komunikacije, mogu se pogledati klikom na link: Tehničke napomene za komunikaciju na grupi "pčela"

 

Arhiva poruka diskusione grupe "pčela" dostupna svima

Da bi se zainteresovanim za praćenje pčelarskih diskusija na diskusionoj grupi "pčela" omogućilo da prate poruke i ako nisu članovi grupe, arhiva poruka na grupi od njenog osnivanja, učinjena je dostupnom svima.

U arhivu se pristupa preko Yahoo stranice grupe: http://groups.yahoo.com/group/pcela/ klikom na link "Messages" u gornjem levom uglu. Posetiocima su dostupne i sekcije: "Links" i "Calendar".

Slanje poruka je i dalje predviđeno samo za članove grupe.

 

Učlanjenje u grupu nije automatsko, već je neophodno da osnivač grupe odobri Vaše članstvo. Prijavljivanje za članstvo u grupi se vrši slanjem prazne email poruke na adresu pcela-subscribe@yahoogroups.com ili direktnim obraćanjem osnivaču na email: predragcv@ptt.yu   Pošto učlanjenje nije automatsko, biće potrebno da potvrdite poruku koju budete dobili od yahoo da bi Vas Yahoo uvrstio u one koji čekaju na odobrenje. Bez obzira koji ste od ta dva načina prijavljivanja  izabrali, osnivač će Vam se obratiti email-om u roku od najviše nekoliko dana i poslati pravila grupe, odnosno samo kontaktirati sa Vama, ukoliko izjavite da ste upoznati sa pravilima.

Kriterijumi za odobravanje članstva se poklapaju sa poštovanjem pravila grupe, s tim da osnivač zadržava pravo da ne odobri članstvo novom članu, kao ni bivšem članu grupe ukoliko smatra da je to najbolja odluka.

Na posebnoj stanici o učlanjenju dajemo opise mogućih načina: načini učlanjenja

Dalji postupak učlanjavanja i eventualni problemi sa dobijanjem poruka:

Kada Vam se odobri članstvo, dobićete automatsku poruku sa Yahoo (na engleskom) na koju je neophodno da pošaljete Reply, bez ukucavanja ičega. Posle toga ćete dobiti takođe automatsku pozdravnu poruku i počećete da dobijate poruke sa grupe. Nekada će biti malo poruka, nekada više, a ukoliko primetite da vam poruke neko vreme ne stižu, najverovatnije se radi o tome da Vas je Yahoo server automatski izbacio sa liste slanja poruka u posebni deo "bouncing members" (odbačeni članovi). To se događa iz više razloga a verovatno najvažniji je ako poruke poslate od strane Yahoo budu iz bilo kog razloga odbijene od strane vašeg servera. Yahoo server povremeno pokušava da  povrati Vaše članstvo, što se radi automatski i trebalo bi da pratite sadržaj tih automatskih poruka koje ćete u tom slučaju dobijati. Možda će biti potrebno da odete na link koji Vam bude ponuđen ili da samo pošaljete Reply. I sam Yahoo server povremeno (ali retko) menja način reaktivizacije. I osnivač grupe, odnosno moderator (grupa nije moderisana i nema pravog moderatora) će Vam povremeno slati preko Yahoo servera zahteve za reaktivizaciju (dolaze na engleskom) i potrebno je samo da kliknete na link koji vam se ponudi. Ne ustručavajte se da se obratite moderatoru ako imate problema sa dobijanjem poruka.

princip rada diskusione grupe:

Funkcionisanje diskusionih grupa, pa i ove, počiva na principu da se poruke šalju na jednu email adresu (to je adresa grupe: pcela@yahoogroups.com ) a Yahoo server tu poruku automatski prosleđuje svim ostalim članovima na adrese kojima su prijavljeni. Znači, kada pošaljete poruku na grupu (kao svaku drugu email poruku) prilikom sledećeg konektovanja (biće potrebno možda nekoliko minuta, nekada i dosta duže, ako je server preopterećen) i sami ćete povratno dobiti tu svoju poruku, kao i svaki član grupe. Slanje Reply na neku od poruka je isto kao što se radi i u običnoj email komunikaciji.

Moguća su izvesna dopunska podešavanja slanja poruka članovima, kao što je slanje "Digest" poruka od strane Yahoo, kada se sve poruke sakupe na serveru pa se jednom dnevno šalju sve odjednom.

Grupa "pčela" nije moderisana, što znači da sve poruke poslate na grupu bez ikakve cenzure i zadržavanja stižu članovima. Znači, grupa nema pravog moderatora a osnivač grupe obavlja neke moderatorske poslove, kao što je odobravanje učlanjenja, tehnička pomoć članovima, pozdravljanje i obraćanje novim članovima, nastojanje da poruke na grupi ne ostanu bez odgovora ako je to moguće, potsticanje diskusije i dr.

Važno je napomenuti da na ovoj diskusionoj grupi nije dozvoljeno slanje atačmenta (priloga uz poruke) i to iz praktičnih, tehničkih ali i drugih razloga. Ako želite da pošaljete neki prilog (fotografiju, dokumenat...), možete do direktno postaviti na sajt grupe (ako ste učlanjeni sa yahoo adresom) i o tome obavestiti grupu ili poslati moderatoru ili nekom drugom članu, koji mogu to da učine umesto Vas.

Svakoj Yahoo diskuisonoj grupi je dodeljen i izvestan prostor na diskovima servera, više desetina megabajta, koje članovi mogu da koriste za razne namene, kao što su foto galerije, sakupljanje fajlova sa različitim sadržajem, sakupljanje linkova, razna glasanja i td. Važno je napomenuti da pristup tom sajtu grupe  imaju samo oni članovi koji su u grupu učlanjeni sa yahoo adresama. Radi toga se neki članovi učlanjuju sa dve adrese, od kojih je jedna yahoo, s tim da se može podesiti da im ne stižu poruke na obe adrese već samo na jednu. U grupi "pčela" se iz praktičnih razloga previše ne potencira učlanjavanje sa dve adrese i korišćenje yahoo servera grupe, što ne znači da to nije moguće i da ne treba raditi.

Veoma važna usluga koja se nudi na serveru grupe je arhiva poruka i mogućnost njenog pretraživanja. Tu se čuvaju sve poruke od početka rada grupe. Da bi se članovima grupe "pčela" olakšalo traženje sadržaja poruka, već više godina se zahvaljujući požrtvovanosti Slavoljuba Mitića iz Niša, člana grupe, vrši pravljenje izvoda iz diskusija na grupi i njihovo postavljanje na Yahoo sajtu grupe (za članove sa Yahoo adresama) i na sajtu "pčela", za sve ostale članove, kao i za one koji nisu članovi grupe.

Pregledi diskusija iz prethodnih godina koje su se vodile na grupi mogu se bez obzira na članstvo u grupi slobodno skinuti klikom na linkove:

pcela2002.doc

diskusije_2003.zip

dsikusija2004.zip

 

Susreti članova grupe

Već nekoliko godina, prilikom održavanja pčelarske izložbe na Tašmajdanu u Beogradu (početkom oktobra) održava se sastanak članova grupe "pčela" koji posećuju izložbu. Fotografije sa sastanka 2003. godine možete pogledati na

Grupa_pcela_sastanak2003 Nadamo se da će sastanaka članova grupe biti i na drugim izložbama, pa i u drugim prilikama.

 

Fotografije sa sastanka grupe 2005. godine se mogu videti na sastanakgrupe05

 

Fotografije sa sastanka grupe 2006. godine mogu se videti na sastanakgrupe06

 

Fotografije sa sastanka 2007. dati su na stranici sastanakgrupe07

 

Forografije sa sastanka 2013. dati su na stranici sastanakgrupe13

 

Fotografije sa sastanka 2014. su na stranici sastanakgrupe14

 

 

Iščlanjenje iz grupe

Isčlanjenje iz grupe se vrši slanjem prazne poruke na: pcela-unsubscribe@yahoogroups.com Posle dobijanja automatske poruke od strane Yahoo, radi potvrde da želite da se isčlanite, potrebno je da na nju pošaljete Reply bez ukucavanja ičeg drugog.

Iz grupe se možete isčlaniti i direktnim obraćanjem moderatoru-osnivaču, kao i preko sajta grupe (ako imate yahoo adresu).