Home

[Kalendar radova]

 

Predrag Cvetković    

SEPTEMBAR 2003

     

Stanje na pčelinjaku  

Završila se jedna pčelarska sezona i počinju pripreme za narednu. Situacija na pčelinjacima se razlikuje od područja do područja, od košnice do košnice. U krajevima gde je bilo kasnijih paša, livadske, suncokretove, medljike, pčelinja  društva imaju dosta hrane koju su deponovale oko legla. Tamo gde je suša bila izrazita  (neki delovi Hrvatske, Srbije), pčele su bez hrane i postoji neprestana opasnost od pojave grabeži. Varoe po nekim izveštajima nema mnogo, ali to ne treba da zavarava pčelare jer je često reč o tome da provera nije dobro sprovedena. Neki pčelari nas izveštavaju da su im pčelinja društva veoma jaka i oni izražavaju bojazan da će ako potraje sušna jesen te pčele potrošiti sve rezerve hrane. Na drugim stranama se čuje i obrnuto, da se leglo dosta smanjilo i pčela je manje, a meda ima puno.

U svakom slučaju, treba znati da odgajivanje legla dosta iscrpljuje pčele i da se podsticanje zaleganja više ne praktikuje. Neke matice će krajem ovog meseca već prestati sa zaleganjem.

U ovo vreme pčelinjih paša je vrlo malo, možda ponegde na planinama paša medljike, ili u primorju neka duga paša.

 

Radovi na pčelinjaku  

Pčelinja društva svesti na onoliko ramova koliko pčele dobro zaposedaju, uz ostavljanje još najviše 1 ili 2 preko toga. To je kod DB košnica ili AŽ, pološki. Odnosi se i na LR košnice ako su u njima nešto slabija društva ili rojevi. Nornalna proizvodna društva u LR košnicama zazimićemo na 2 nastavka, ako su nešto slabija, onda u jednom (ispod se može postaviti prazan nastavak radi boljeg zimovanja). Nove rojeve, kao što je rečeno, zazimljavamo na 10 ili manje od 10 ramova.

Iz košnice ukloniti mlado i nezaleženo saće pogotovo ako se nalazi u sredini. Obezbediti da sa obe strane klubeta budu puni ramovi sa polenom i medom. Ako su u pitanju LR košnice sa 2 nastavka, proveriti da je klube delom zaposelo gornji nastavak, što treba da bude cilj, kako bi se izbegla stradanjaod gladi tokom zime.

Pčele treba tretirati protiv varoe nekim pouzdanim preparatom, ali koji istovremeno ne zagađuje med i druge pčelinje proizvode. To je veliki problem savremenog pčelarstva, koji još nije rešen, bez obzira na nastojanja. U praksi se pokazuje da i pri upotrebi mravlje kiseline, ili novog leka Apiguard na bazi timola, i drugih lekova, ima slučajeva stadanja društava ili pak da lekovi nedovoljno efikasno deluju. Nameće se kao obavezno da se efikasnost nekog leka proveri primenom i nekog drugog. Ne treba se zavaravati ako u prvom tretiranju opadne samo malo varoe. U svakom slučaju, ako se vrši tretiranje pčela nekom hemikalijom, medišta treba da su uklonjena sa košnica.

Što se tiče preventivnog davanja lekova, sada je opšti trend u pčelarstvu da se to ne praktikuje već da se zdravlje pčelinjih društava postigne pogodnim mestom za zimovanje, kvalitetnom hranom, rezervama polena i dezinfikovanim košnicama. U sirup se pri prihranjivanju  (1:1 šećer: voda, ili 3:2) može dodati do 5% prethodno prokuvanog kvasca koji pomaže stvaranje masnih naslaga kod pčela koje će ući u zimu.

Najbolje je što pre završiti dohranjivanje društava za zimu. U tom cilju, daju se veće količine šećernog sirupa odjednom, tako da u košnicama bude 15-18 kilograma hrane (DB), u AŽ slično ili nešto manje a u LR sa dva tela - više od toga.

Ostali radovi  

Sada je krajnji rok za setvu perka, izvanredne krmne i medonosne biljke koja je nastala ukrštanjem uljane repice i kupusa. Seje se 5-10kg semena po  hektaru. Bolje je manje, da bi se biljka više bokorila i dala više cvetova koji će duže cvetati. Biljka još ove jeseni izraste do 10-20cm, a na proleće nastavi rast i cveta tokom celog aprila. Koristi se sveža za ishranu stoke i svinja. Pčele je odlično posećuju i donose sa nje nektar i polen. Pošto je privlačniji od voća, time se na neki način štite od mogućeg trovanja usled prskanja voća. Perko se može preporučiti i kao biljka koja eliminiše korov, a posle njega na toj parceli se može sejati kukuruz ili neka druga kultura.

Jesen je doba kada se mogu saditi drvenaste biljke, tokom ovog meseca mogu se izvršiti pripreme zemljišta i rezervacija sadnica.

Postavljaju se češljevi protiv miševa i rovčica.

Nastavljamo sa poslovima od ranije:

Postavljaju se lovilice za osice i stršljene. Za njih je veoma privlačno ukvareno pileće il riblje meso, takođe i ukišeljeni voćni sokovi ili pivo, pa ih treba postavljati u boce iz kojih ove štetočine neće moći da izađu ili na te mamke stavljati neki otrov, vodeći računa da ih ne dohvate druge životinje.

 

Sa onim što smo govorili za septembar prethodne godine možete se upoznati preko linka septembar2002

Povratak na početak