Home

Apiterapija

T. Ruzankina

apiterapeut poliklinike 118

Novosibirsk 

Senzore je potrebno hraniti

Poznato je da med sadrži mikroelemente koje su potrebni organizmu (najmanje 25) i koje organizam veoma lepo usvaja. Bugarski naučnik - apiterapeut Stojmir Mladenov je utvrdio, da je za odraslog čoveka dnevna doza meda jednaka fiziološkoj: 5 velikih kašika dnevno, koje se svaka pojedinačno rastvaraju u čaši tople vode. Na žalost, data preporuka ne poboljšava uvek stanje malih senzora, tj. očiju, ušiju, nosa, jezika, kože... Stvar je u tome da mozak preuzima 85% od medne vode koja pristupi u organizam (medna voda je za njega idealna hrana i on uvek najpre uzima svoje); 5-10% uzimaju: srce (za njega je to takođe idealna hrana) i tada dobivši ono što je neophodno, nikada nećsemo videti na EKG-u zaključak: distrofičke promene miokarda (sramota je u naše vreme ne hraniti srce) i pluća (njima je potebnija struktuirana voda - glavno je da se alveole, koje stalno stupaju u kontakt sa vazduhom, ne bi osušile). Med čini vodu struktuiranom i za to mu još jedno hvala! Dakle, 90-95% medne vode uzimaju giganti - upravljači: mozak, srce, pluća. Malo ćemo zapitati želudac: makar malo fermenata da bi se pomoglo varenju hrane. E pa postoji još jedan gigant - kičma, koja uključuje koštano tkivo, međukičmenu hrskavicu (koja se suši i spljoštava) a dalje zglobovi - pa makar malo medne vode, kada je već sasvim neizdržljivo. Mišići će tražiti, da bi držali snažni kičmeni stub, da bi se zglobovi kretali.

Pa šta onda ostaje senzorima? Pa ništa! Senzorima je potrebno pomagati, brinuti se o njima i odvojeno ih hraniti. Tako je 1996. godine u "Medicinskim novinama" bila objavljena shema lečenja očiju sveže pripremljenom mednom vodom. Naveden je spisak očnih bolesti koje med leči (postoji u prilogu treće knjige "Pčelinja škola zdravlja").

Preporučuje se:

med, razblažen 1:4, uzima se po 2 kapi ujutru i uveče, tokom 3 dana;

razblažen 1:3 - po 2 kapi 2-3 puta dnevno, tokom 3-5-6-10 dana;

razblažen 1:2 - po 2 kapi 2-3-4 puta dnevno, tokom 3-5-8-10 dana,

razblažen 1:1 - po 2 kapi 2-3-4-5 puta dnevno, lečenje 1,5 mesec.

Tokom godine se mogu sprovesti 2-3-4 ciklusa lečenja, budući da je med - hrana, a mi kao da "hranimo" oči (može ujutru i uveče).

Poboljšava se snabdevanje krvlju u oblasti očiju, normalizuje se razmena materija u organizmu, mozak i oči se efikasno štite od spazama i hipoksije. Stimuliše se uspostavljanje narušenih funkcija, umanjuje se zamor očiju.

Nos, čulo mirisa. Avaj, prilično često ga nema (imam u vidu čulo mirisa). Pamtim jednog od prvih pacijenata: lečila sam hronični bronhitis i pokazivala mu da maže nos spolja mašću od propolisa i maslaca (uz to pokazivala biološki aktivne tačake). Prošlo je 3-4 dana. Došao je sin da odvede oca posle procedure lečenja, u rukama mu paket. Otac pita: Zašto si kupio katranski sapun?" Uzbuđen sin govori: "Tebi se vratilo čulo mirisa?! Petnaest godina nisi osećao nikakve mirise!"

Propolis sa maslacom obnavlja čulo mirisa (potrebno je dodati: pacijent ga je još i pio, lečeći bronhitis, kako sam mu propisala).

Uši, sluh. Koliko često srećem dijagnozu: neurosenzorska nagluvost, vidim pacijenta, kako napregnuto osluškuje. Propolis sa maslacom: mažemo uši i unutar njih: može malim prstom, može posebnim štapićem i okolo ušiju - ujutru i uveče, ne kraće od 1,5 mesec, sa mesecom prekida a može i bez prekida. Ukupno godišnje treba sprovesti tri kure lečenja po 1,5 mesec. I moguće je, ako pacijent ne uzima alkohol, niti lekovite preparate koji sadrže alkohol, mazati kremom sa pčelinjim otrovom (apizartron - prodaje se u apoteci) 1-2 puta nedeljno, smenjujući sa propolisom. Sa primenom otrova obavezna je primena meda iznutra - piti ne manje od 1 čajne kašičice dnevno tokom jedne godine. Treba zapamtiti, da ako se počelo sa primenom pčelinjeg otrova, a on dobro obnavlja sluh, onda ni kap alkohola, jer se pčelinji otrov razara čak od nekoliko kapi korvalola. Pijte med radi srca, a ne lekove na bazi alkohola! ("Korvalol" je lekovito sredstvo na bazi etil alkohola koje se proizvodi u Rusiji - prim. prev.). A šta više, neki piju korvalol, da bi zaspali. Med je najbolje sredstvo za san: Pustite da se 1 čajna kašika meda rastopi u ustima pred san, nemojte piti vodu i tokom mesec dana ćete osetiti da vam korvalol nije potreban!

Oset. Koče se prsti ruku, posebno u snu? Teško je da uzmete iglu u ruke? Koliko često slušam žalbe o pojavi osteohondroze vratno-grudnog dela kičme: A osim toga i ruku je teško podignuti, očešljati se.

Metod "propolizacije prstiju" profesora E.A.Ludjanskog za lečenje kičme pri narušenom držanju tela kod školske dece pčelinjim proizvodima, pri istovremenom uzimajnu apifitotonusa, daje mogućnost da se oporavi kičma, njena struktura, mišići, ligamenti i dijagnoza: narušeno držanje tela - posle ciklusa lečenja (2-3 nedelje) se može povući.

Šta je to kičma? Koščice jedna na drugoj, međusloj - međukičmena hrskavica, sve to je učvršćeno kratkim međukičmenim mišićima - u najdubljem sloju. Kao apiterapeut, mast od propolisa i maslacom mogu da nazovem jakim sredstvom, pri čijoj primeni praktično nije potrebno pritiskati, stezatii, već jednostavno mazati, gladeći, skidamo spazam mišića, krvnuh sudova, obnavljamo snabdevanje krvlju, mikrocirkulaciju, uklanjamo mikrootoke i upale.

Propolis sa maslacom prodire duboko, u sve slojeve mišića i vrši rehabilitaciono (obnavljajuće) lečenje. Obična masaža u datom slučaju nije potrebna. Od svakog pršljena odlaze nervi i krvni sudovi, koji su odgovorni za određenu oblast na čovekovom telu. Nervi idu unaokrug. Ponekad dolazi pacijentkinja i kaže, pokazujući na grudnu kost i pozadi na kičmu (na meni): "Stavite mi pčelu ovde i ovde!" Evo toliko je dosegnuo grudni deo kičme, da pacijenti često misle da ih boli srce. U stvari, potrebno je pomoći grudnom delu kičme da bi prestao da priklješćuje, pošto preko nerava bol dolazi na grudnu kost. Ako bi pacijentkinja počela da maže propolisom kičmu i grudnu kost, onda bi mogla da ukloni bol. Moguće je mazati kičmu i kremom sa glinom i propolisom (pogledati časopis "Pčelovodstvo" za 2005. godinu, članke "Glina u rukama apiterapeuta" gde su dati recepti za pravljenje kreme). (navedeni članak je objavljen na ovom sajtu: Glina u rukama apiterapeuta)

Prema tome, senzore je potrebno hraniti! Želim vam zdravlje, čitaoci!