Home

Apiterapija

 

T.V. Ruzankina

Novosibirska medicinska akademija

 

Glina u rukama apiterapeuta

Moglo bi se pomisliti, šta će apiterapeutu glina? Zato sam ja nerado pošla na seminar terapije glinom, gde su me zamolili da održim predavanje iz apiterapije.

Predavanje o radu limfnog sistema u svetlu terapje glinom me je privuklo i kao apiterapeut, ja sam već tokom predavanja u mislima sjedinjavala api- i glino-terapiju. Na seminaru su prisustvovali svi lekari sanatorijuma za profilaktiku (preventivu, prim. prev.) Novosibirske oblasti, lekari iz poliklinika, između ostalih i dečjih i iz drugih medicinskih ustanova grada Novosibirska.

Nastupali su profesor - pedijatar, koji decu leči pomoću gline, upravnik dnevnog stacionara dečje poliklinike i drugi. Referati o rezultatima lečenja glinom su ostavljali snažan utisak. Deca, igrajući se, sa zadovoljstvom su modelovala razne figurice od gline i samim tim lečila zglobove.

Glina se dobija na ekološki čistom području. Preduzeće koje se bavi dobijanjem gline, sprovodi njeno ispitivanje i dobija sertifikat za primenu i prodaju u terapeutskim ustanovama, sprovodi obuku lekara na seminarima.

Mikroelementi koji se nalaze u glini i određuju njenu boju (plava, crvena, bela, ružičasta, žuta), nisu prisutni u organizmu čoveka ili ih ima u nedovoljnim količinama. Oni se vrlo lepo apsorbuju kroz kožu ili pri kupanju u kadi (glina se rastvara u dozi od 200 do 500g), ili iz "pogačica"  (1/3 tople vode (temperatura tela) na 100-200 g gline) postavljenih na zglobove tokom 10-15-20 minuta (ili u obliku lokalne kade). Procedure se primenjuju svakodnevno, a propisuju ih od 10 do 20.

Glina ne samo da predaje svoje mikroelemente kroz kožu, već i efikasno odvodi štetne materije, koje su se sakupile u organizmu čoveka (bilo u procesu upala, bilo pri uportebi proizvoda štetnih za organizam, naprimer konzervansa i dr.).

U apiterapiji sličnu ulogu igra vosak. On predaje svoje lekovite materije organizmu čoveka kroz kožu (ili sluzokožu, pri žvakanju meda u saću) i adsorbije, tj. preuzima sve što je neophodno izneti iz organizma. Istraživanja 1998. godine su pokazala da je taj pčelinji proizvod ima dejstvo protiv otoka. Ispitivanja gline su takođe pokazala to dejstvo. Uzimajući u obzir osobine gline i voska, dobila sam preparat, koji je protiv upala i koji čisti organizam u pojačava anestetičko dejstvo.

Crvena glina odlično pomaže otklanjanju upalnih procesa kako kod kičme, tako i u zglobovima; ružičasta glina pomaže lečenju vegetativno - vaskularne distojnije, krvnih sudova (na primer arterioskleroze krvnih sudova donjih udova); žuta pomaže uklanjanju upalnih procesa pri neuritisima  (trojnog nerva, na licu - "pogačica" na obraz, čelu, podbradku) i neurozama - kupatilo u toku od 30 minuta. Bela glina leči dermatite. Koristi se u kozmetičkim tretmanima lica i ruku (nestaju bore), plava je univerzalna, tj. leči sve što je gore nabrojano, zato se početak lečenja preporučuje od nje, a zatim se prelazi na primenu drugih specijalizovanih glina.

Sjedinjujući vosak, malo propolisa, isitnjenog u prah, i glinu u rafinisanom suncokretovom ulju  (ako je glina bela, za tretmane lica, koristi se maslinovo ulje), dobijamo preparat koji uklanja alergiju bilo koje vrste i koji uspostavlaj imunitet. O rezultatima lečenja alergije kod odraslih i dece imala sam referate na kongresu Apimondije 1997. godine (program lečenja je u knjizi "Pčelinja škola zdravlja" Novosibirsko izdavačko preduzeće).

Lekari obično prvo na sebi primenjuju lekove koje prave. Moja kičma odavno strada od osteohondrozoma i ja se sama lečim pomoću pčela i pčelinjih proizvoda. Ali jednom sam osetila bol u predelu krsta i kao obično, stavila bih nekoliko pčela na odgovarajuće tačke, a sada sam odlučila da primenim glino-terapiju (kupatila sa plavom a zatim sa crvenom glinom) i lekovitu mast.

Već prvo kupanje je uklonilo bol i zamor, a ujutro se u potpunosti se obnovila radna sposobnost. Utirući mast sa voskom, propolisom i plavom glinom svakog drugog dana na kičmu, konačno sam mogla da napravim prekid u samolečenju pčelama. Radna sposobnost je odlična, bolova, nema sputanosti kičme. Lečenje bližnjih, rođaka i poznanika potvrdili su moja zapažanja.

Lekovita mast se pravi u vodenom kupatilu. Uzima se 5 supenih kašika suncokretovog ulja, 18g voska, 1g propolisa i uz mešanje doda se 12 g gline. Skida se sa vodenog kupatila i nastavljajući mešanje prati se stvaranje masti. Njena boja je određena bojom gline. Obratite pažnju, "pogačica" od prave lekovite gline pomešane sa vodom, pri sušenju ne puca.

* * *

Moglo bi se pomisliti, kome će pasti na pamet da pije vodu u kojoj je rastvorena glina? Da se prave lokalne kupke (za ruke, noge) ili celo telo, to je u redu.

Pokazuje se da je vrlo korisno piti takvu vodu (na 0,5l tople vode 1 čajna kašičica suve gline, promešati, sačekati dok se talog slegne i piti tokom dana po malo. Lečenje traje 10-15 dana, svakodnevno, pa prekida 10 dana i zatim ponavlja). Glina postaje unutrašnji absorbent i čisti organizam.

Limfni sistem, u koji se odvode sve štetne materije koje se sakupe u organizmu, poslušno ih predaje glini, a ona upija i iznosi iz tela. Čiste se sudovi limfnog sistema. Organizam se čisti iznutra preko creva i kroz kožu (kupke, lokalne kupke, glinene obloge, kao i glinena krema sa voskom i propolisom)

Kao apiterapeut ću reći da je med jedno od sredstava (među najboljima!) koja čiste creva: ujutru u čašu tople vode stavljamo 1 supenu kašiku meda, razmešamo i pijemo na prazan želudac i kroz neko vreme creva se pročišćavaju. Za 14 godina svoje prakse pomogla sam velikom broju svojih pacijenata da se oslobode zatvora. Ali ima prilično mnogo ljudi koji ne podnose med. Zahvaljujući apiterapiji tu pojavu je moguće otkloniti. Razrađena je metodika, koju uspešno primenjujem tokom niza godina. (Opisana je u mojoj knjizi "Pčelinja škola zdravlja" na str. 139.). Postoji i metodika lečenja alkoholičara pomoću pčelinjih proizvoda, pri čijoj primeni se dobijaju odlični rezultati. Glinoterapija je novo u lečenju alkoholizma. Pacijenti postaju sposobni za rad.

* * * 

Dok sam bila u Ufi, na jednoj od ruskih apiterapeutskih konferencija, posetila sam prodavnicu "Propolis". Iznenadilo me je mnoštvo krema koje su bile izložene u prodavnici, među njima i kreme sa voskom, koje sam prvi put videla- Znala sam da se vosak primenjuje u kućnoj fizioterapiji. Ali krema sa voskom! Napravila sam takvu "kremu" u domaćim uslovima. Uzela sam suncokretovo ulje (dve supene kašike), zagrejala, izmrvila sam u njemu vosak (3-4g), koji je počeo da se topi (znači, temperatura ulja je dostigla 55 stepeni). Kada se on potpuno rastopio, sklonila sam sa rešoa i nastavila da mešam i mešam, posmatrajući kako se od voska sa uljem, hladeći se, obrazuje krema. Tom kremom sam u domaćim uslovima mazala svoju kičmu. Deset takvih procedura i ukočenost i bol su prošli, pokreti su bili laki. O tome sam napisala u knjizi "Pčelinja škola zdravlja".

Mi nedovolno dobijamo vitamina A preko hrane, zato koža se suši i stari, kosa opada, vid se kvari.

Pošto vosak sadrži vitamin A, mažući jednom dnevno lice, posebno nežnu kožu oko očiju voštanom kremom koju smo zajedno napravili, primećujemo da vid počinje da se popravlja, koža postaje nežnija (vosak obnavlja podkožne ćelije, nestaju sitne bore) smanjuje se opadanje kose. Za tu voštanu kremu se može uzeti bilo koje ulje. Za lice je najpogodnije maslinovo. Ali krema se može napraviti i sa puterom, za one koji boluju od tuberkuloze. Takva krema se može čak i jesti. Oboleli od tuberkuloze pluća mažu tim kremom oblast pluća – leđa, prsa. Krema se absorbuje kroz kožu, šlajm se dobro razređuje i lako izbacuje, čiste se bronhije, a ako se u kremu doda propolis isitnjen u prah (10%), lečenje će biti efikasnije.

Propolis zajedno sa voskom lako dopire u naše ćelije i leči nas, čisteći organizam od virusa, bakterija, gljivica i čak ubija lamblije, opistorhije, hlamidije (može se primenjivati lokalno a takođe unutrašnje, po 1/4 čajne kašičice 3 puta dnevno, ne manje od 1,5 meseca).

Sastojci naše kreme su jestivi. Ona leči stomatite, paradentozu, utire se u desni posle jela i pred noć. Lečenje traje 1,5 mesec.

Takva krema ima protivupalna svojstva, eliminiše svrab, otklanja bol i produžava životni vek. To je osnovna krema i u nju se može dodati naprimer crvena glina za lečenje kičme i zglobova.

 

Pčelovodstvo 8/2004 i 1/2005

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković