Home

Savetovanja, inicijative...

 

Osnovana Asocijacija profesionalnih pčelara Srbije

Osnivački odbor Asocijacije profesionalnih pčelara Srbije u sastavu Zoran Stojanović, Slađan Rašić i Dragan Jevtić, svi iz Kraljeva, Beograda i Oparića, sazvao je Osnivačku skupštinu Asocijacije profesionalnih pčelara Srbije na dan 19.03.2006. godine u Kraljevu, s početkom u 1100 časova. Skupština je održana u Poljoprivrednoj školi »Đorđe Radić«, ul. Đure Đakovića bb , u Kraljevu.

Pošto je Zoran Stojanović izložio ciljeve i zadatke udruženja, Slađan Rašić je upoznao prisutne sa osnovnim elementima budućeg Statuta udruženja, koji je u kraćoj raspravi delimično izmenjen i dopunjen. Zatim su osnivači doneli Odluku o osnivanju Asocijacije profesionalnih pčelara Srbije i usvojili Statut Asocijacije profesionalnih pčelara Srbije.

Skupština je potom izabrala predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članove Izvršnog odbora. Za predsednika Asocijacije je izabran Zoran Stojanović iz Kraljeva, za zamenika predsednika Stanislav Vener iz Kupinova, za sekretara Slađan Rašić iz Beograda. U Izvršnom odboru su izabrani:

  1. Dragan Đorđević iz Kamenova
  2. Dragan Jevtić iz Oparića
  3. Zoran Radosavljević iz Svrljiga
  4. Zoran Kostić iz Krupnja

Skupština je takođe izabrala i predsednika i podpredsednika nadzornog odbora i to: predsednik Lev Plužnikov iz Stalaća, potpredsednik Igor Ivović iz Kragujevca i član Đorđe Ivezić iz Kragujevca.

Za sedište udruženja određene su prostorije u ulici Timočka 6 u Kraljevu.

Ciljevi i zadaci Asocijacije profesionalnih pčelara Srbije je udruženje svih profesionalnih pčelara Srbije sa ciljem razvoja i unapređenja pčelarstva kao privredne grane, promovisanja meda i ostalih pčelinjih proizvoda i čestitosti pčelarenja i interesnog organizovanja pčelara, stvaranje uslova za iznošenje stručnih, naučnih i praktičnih znanja i iskustava i stalne edukacije pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda.

Članstvo u Asocijaciji se stiče potpisivanjem pristupnice. Glavni kriterijum za pristup Asocijaciji je pčelarstvo kao osnovna delatnost i posedovanje minimuma od 200 pčelinjih društava.

Asocijacija profesionalnih pčelara Srbije će raditi u cilju

-         formiranja baze podataka o raspoloživim količinama meda i drugih pčelinjih proizvoda kao i njihovu ponudu

-         stimulisanja prometa pčelinjiih proizvoda

-         usavršavanja tehnologije pčelarenja i zaštite pčela

-         širenja i unapređenja medonosne paše i ekoloških prostora

-         razvijanja saradnje sa registrovanim Centrima za selekciju i reprodukciju matica, registrovanim proizvođačima voska, košnica, opreme, lekova, preparata i ostalim registrovanim proizvođačima koji su vezani na bilo koji način sa pčelarstvom

-         stalne edukacije pčelara i potrošača neposredno ili putem medija u cilju zaštite obostranih interesa

-         unapređenje saradnje sa drugim srodnim organizacijama, Privrednom komorom Srbije, a pre svih sa SPOS-om i svim udruženjima pčelara na teritoriji Srbije

Takođe, Asocijacija će neposredno sarađivati sa naučnim i stručnim organizacijama. Održavanjem predavanja i seminara pokretaće i učestvovati u kreiranju zakonskih regulativa u pčelarstvu.

Svi zainteresovani za učešće u radu Asocijacije mogu se javiti na tel. 036/375-336 ili 063/80-333-59.

                                                                                          Zoran Stojanović

                                                                                                Slađan Rašić