Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković  

NOVEMBAR 2002

   

Stanje na pčelinjaku  

Pčelinje zajednice miruju, legla u najvećem broju slučajeva nema, osim možda u društvima koja nemaju zadovoljavajući broj i strukturu pčela.

Ove godine pčelinja društva su ušla u zimu sa više hrane u poređenju sa prethodnom, a sada je potrošnja meda  mala. 

Foto: Jelena Stanković Mihajlović, Niš

Radovi na pčelinjaku  

U novembru nema nekih posebnih poslova na pčelinjaku, pogotovo ako su sve pripreme za zimu urađene ranije. Potrebno je namestiti češljeve koji sprečavaju ulaz miševa i rovčica, a u tu svrhu može poslužiti i lim kojim ćemo ograničiti visinu leta, kao i pogodna žičana mreža (8x8mm) ili slično.

Pčelari koji imaju košnice sa žičanim podnjačama, mogu ih otvoriti ako to nisu učinili ranije, i to će obezbediti da košnice ne budu vlažne. Ostali bi trebalo bar da obezbede pored donjih, i gornja leta na košnicama. Sada utopljavanje nije potrebno, ali krajem zime, kada se pojavi novo leglo, tada će biti značajno, posebno za slabija društva. Da se u košnicama ne bi javljala vlaga tokom zime, može se preko satonoša, na koje bi se postavilo nekoliko štapića (zbog odstojanja) postaviti neki list novinskog papira. 

Bolesti pčela  

Period kada u košnicama nema legla, trebalo bi iskoristiti za dodatno tretiranje protiv varoe. Ako bi se to učinilo na širem području pčelinjaka, u dogovoru sa okolnim pčelarima, efekat bi bio i mnogo veći.

U ovo doba se primenjuju lekovi koji deluju preko hrane (sistemici), znači Apitol, Apichem, Perizin. Mogu se i paliti listići Mitaka, Varostata i sličnih lekova na bazi Amitraza ili nakapati oksalna kiselina, sve prema upustvima proizvođača.

Ostali radovi  

Već sada bi trebalo početi sa pripremama za narednu sezonu. Čiste se, dezinfikuju i popravljaju stare i prazne košnice i pribor, planira gradnja novih, nabavka pribora, opreme, materijala. Topi se vosak i zamenjuje za voštane satne osnove.

Uređuje se pčelinjak, ograđuje, sadi medonosno drveće i bilje. Ako se planira preseljenje pčelinjaka, pogodno je ujutru obići nov teren, da se vidi da li ima magle i vlage, kao i kakva je osunčanost. Ako se košnice premeštaju u okviru pčelinjaka ili na bliska rastojanja , to činiti tek kada zbog hladnoća pčele prestanu da izleću.

Posećuju se skupovi pčelara i predavanja, radi na reklami i prodaji meda, izradi preparata na bazi pčelinjih proizvoda, ugovara prodaja rojeva i matica.

Povratak na početak