Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

MART 2009

 

Stanje na pčelinjaku  

Februar je u većini krajeva doneo sneg i tako je približno postignut neki višegodišnji prosek snežnih padavina, inače bi ovo bila zima sa rekordno malo snega. Ipak, bilo je krajeva gde je palo vrlo malo snega i samo su se temperature snizile i tako malo primirile aktivnost pčela.

Pčele su imale mogućnost za pročisne letove, mada je period neizletanja bio malo duži za naše prilike. Sigurno da ima društava koja su obolela od nozemoze ili je deo starih i iscrpljenih pčela stradao u većoj meri pa su ta društva znatno oslabila.

Tokom relativno toplog dela januara i početkom februara pčele su donosile prvi polen i nektar sa ranog prolećnog bilja - sa leske, drena, visibabe... Krenulo je i prvo leglo ali je kasnije zbog zahlađenja i snega sigurno smanjeno i verovatno i prekinuto. Efekat zahlađenja će se videti pri prvim pregledima a moguće je da društva koja su suviše rano krenula u razvoj sada budu u malom zastoju.

 

 

Pčela na leski, Bojan Mihajlović, Lebane, Srbija

više fotografija na stranici: galerija29

Radovi na pčelinjaku

Kao veoma važan posao predstoji prvi prolećni pregled košnica. Ako se nema mnogo raspoloživog vremena i vremenske prilike nisu baš najbolje, pregled može biti bez mnogo zadržavanja, samo da se ustanovi da li je sa pčelinjim društvom sve u redu: da li ima maticu i da li polaže jaja, da li je leglo kompaktno i dobro, da li su pčele zdrave, koliko je približno snaga društva i ima li dovoljno hrane. To se može ustanoviti podizanjem jednog-dva rama i dodatnim posmatranjem odozgo. Pri podizanju ramova paziti da se slučajno ne povredi matica ako se na njima nalazi. Zbog toga je preporučljivo ne vaditi odmah ramove iz sredine, već neki skraja, koji uz to može lakše da se izvuče, ali ta preporuka ne mora da važi i za iskusnije pčelare, koji pažljivije vade ramove iz košnice. To vađenje rama sa strane ima i prednost, da se ujedno vidi da li ima meda pored klubeta i da se odmah neki prazan i loš ram ukloni.

Preporučljivo je što pre očistiti podnjače i tako pomoći pčelama u održavanju higijene u košnici.

Ako se ima više vremena i dan bude topao, oko 15-ak stepeni ili i više, može se izvrštiti i potpuniji pregled i prepakovati ramove tako da se uklone prazni, poluprazni i loši. Takođe, može se, za početak sasvim malo, i otklopiti med na ramovima. To se najpre radi na ramovima na kojima je leglo, da bi se pčele stimulisale da med prenose u druge delove rama i košnice i da šire površinu pod leglom. Kasnije se otklapa sve više meda i otklapaju se i ramovi pored legla. Kada počne veći unos nektara, otklapanje nema mnogo svrhe.

Ne treba žuriti sa proširivanjem prostora za leglo dodavanjem ramova jer zamena generacije zimskih pčela tek treba da se intezivnije obavlja i društva još neće pokazivati znakove uvećavanja, neka će možda i da opadaju po snazi. Preporučljivije je za početak suziti društvo na onoliko ramova koliko zaposeda i približiti mu med. Već kasnije, u drugoj polovini marta, jačim i razvojenijim društvima se može dodati po neki prazan ram radi zaleganja. Sa proširivanjem legla kod ostalih društava treba verovatno sačekati april. Jedan od najvažnijih kriterijuma za dodavanje ramova je da pčele dobro pokrivaju sve ramove sa leglom kao i susedne ramove.  Ako to nije slučaj, treba sačekati da se društvo još razvije a u medjuvremenu se može otklapati med sa nekih ramova i preokretati ramove sa leglom za 180 stepeni da bi pčele premestile med sa tih ramova i matica ih potpunje zalegla.

Obićno se za početak dodaje samo jedan ram i to na onu stranu gde osetimo da je društvo jače - to je obično do zida košnice ukoliko je tamo bilo spremljeno jesenas. Ako vremenske prilike budu povoljnije i voće ranije procveta, jakim društvima će moći da se krajem meseca dodaju i satne osnove na gradnju. Ukoliko nema dovoljno paše potrebno je prihranjivanje, najbolje razređenim medom, ili šećernim sirupom. Ako su zalihe hrane u košnici male, pčele možemo prihraniti i većim količinama i posle ih samo stimulativno prihranjivati.

Dobro je početi prihranjivanje manjim količinama sirupa dok se pčele ne naviknu na uzimanje. Sada je vreme i da se košnice dodatno utople odozgo, ako to nije ranije učinjeno. Za prihranjivanje je jako dobro može iskoristiti i stari kristalisani med, kao i ramovi sa medom iz zalihe, koji se mogu stavljati iza pregradne daske ili se saće može seći i stavljati u hranilice. Neki pčelari stavljaju plastičnu foliju preko satonoša, to se može sada uraditi a ostavi se samo mali otvor za izlazak pčela u hranilicu.

Pčelari koji uz košnice imaju polunastavke ili nastavke pune meda kao magacine hrane, neće morati da rade sve ove gore spomenute mere koje su preporučene i više se odnose na rad sa DB i AŽ košnicama i rad sa prošlogodišnjim rojevima u LR košnicama uzimljenim u jednom nastavku. Oni će podsticajno prihranjivanje moći vrlo lako i dobro da obezbede tako da polunastavak sa medom spuste ispod plodišta odakle će pčele prenositi med gore. Neki pčelari imaju takav sistem pčelarenja da su im društva i zazimljena sa polunastavkom ispod plodišta pa oni praktično i nemaju neki velik posao oko pčela - samo da provere zaleganje matice, zdravstveno stanje i da eventualno uklone neki prazan ram iz plodišta.

Spuštanje punih nastavaka LR košnica je još uvek rano obavljati u martu, možda tek krajem meseca. Kriterijum za to bi trebalo da bude da pčele zauzimaju više od jednog nastavka. Kod pčelinjih društava sa LR ili Farar košnicama u dva ili više nastavka može se savetovati da se prvi pregledi iskoriste za eventualno uklanjanje nekog praznog nastavka sa starim i lošim saćem, kao i za uklanjanje ponekog pojedinačnog rama iz nastavaka. Generalno, uklanjanje praznih ramova iz košnica je najefikasnije krajem zime, pre nego što počnu jači unosi nektara.

Voda je izuzezno važna za razvoj legla i pčelama treba obezbediti neki stalni izvor čiste vode u blizini - pojilicu, ukoliko nema prirodnih voda. Pojilica treba da bude na suncu da voda ne bi bila isuviše hladna i da bi pčele radije dolazile. Za početak, da se malo privuku, može se na pojilicu staviti sasvim mali komad saća sa medom, koji neće izazvati grabež. Dobro je u vodu dodati malo soli, radi snabdevanja mineralima, a neki pčelari praktikuju i dodavanje minerala u sirup prilikom prihranjivanja.

Ne preporučuje se da se ova rano pčele tretiraju protiv varoe, uostalom, već ima zatvorenog legla, sigurno oko 2-3 rama i tretman ne bi bio ni tako efikasan. Ako se i radi neki tretman, može se obaviti kasnije, u aprilu, na primer mravljom kiselinom.

Ako se sumnja na zaraženost pčela nozemozom potrebno je uzeti uzorke mrtvih pčela i odneti u neki nadležnu ustanovu - institut na pregled. Društva koja su obolela i jako oslabljena treba posebno negovati, jako suziti, ali ako se vidi da sve više slabe i propadaju, onda ih treba rasformirati.

Društva bez matice sada ne mogu drugačije da se spasu osim da se spoje sa nekim normalnim društvom. Biće vremena, već sa koji mesec da se ponovo formiraju rojevi u tim ispražnjenim košnicama. Treba obratiti pažnju ako se naiđe na veće trutovsko leglo - u društvu verovatno nema matice i pojavile su se lažne matice ili je matica obolela i postala trutuša.

Ostali radovi  

Tamo gde je bilo snega, zemlja je navlažena i pogodno je za sađenje medonosnog bilja. Ukoliko ranije nisu pripremljeni ramovi i pretopljen vosak, to bi trebalo sada što pre uraditi. Prokontrolisati postolja košnica i popraviti ih ako je potrebno. Pčelari koji će krajem marta i u aprilu seliti na uljanu repicu ili perko, ili su te kulture zasejane u blizini njihovih pčelinjaka, bi trebalo da iskoriste te vrlo jake polenske paše i radi sakupljanja polenovog praha, pa se savetuje da pripreme bar nekoliko skupljača polena koja će postaviti na košnice sa jačim društvima. I ostali pčelari mogu da iskoriste voćnu pašu radi sakupljanja polena za lične potrebe ili za prodaju, kao i za kasnije dodavanje pčelama kroz prihranu.

Treba se raspitati oko registracije pčelinjaka kao i registracije prostorije za čuvanje i vrcanje meda.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u martu  prošle godine, možete se upoznati preko stranice mart2008.