Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

FEBRUAR 2014

 

Stanje na pčelinjaku  

Zima je došla do svog punog izražaja krajem januara i u februar ulazimo sa niskim temperaturama, snegom i hladnim vetrovima. Tokom januara je bilo protivrečnih izveštaja o stanju na pčelinjacima u regionima bivše Jugoslavije - iz nekih krajeva izveštavaju da su dosadašnji gubici pčelinjih društava mali i zimovanje teče dosta dobro, dok drugi pak izveštavaju da su gubici veliki, pa i zabrinjavajući. Isto i o potrošnji hrane, što je pokrenulo mnoge pčelare da dodaju pogače, strahujući da pčele ne ostanu bez hrane. U januaru je uglavnom bilo legla u košnicama, ne mnogo, prosečno 2-3 rama, malih površina. Pčele su aktivno posećivale pojila sa vodom. Dobro je što se leglo nije mnogo proširilo jer je naglo zahladnelo, pčele su skupljene u čvrsto klube i bilo bi im teško da neguju i održavaju temperaturu za veće leglo. U januaru su procvetale visibabe, leske, ponegde dren, ali može se očekivati da će njihovo cvetanje da se nastavi i posle otapanja snega.

Pregledom više pčelinjih društava na pčelinjacima u centalnoj Srbiji, u DB košnicama, moglo se videti da je iznad ramova sa leglom u dosta slučajeva potrošen med ali da ga ima pozadi legla, na istom ramu. Sa strane legla je takođe potrošen med neposredno uz leglo, dok ga na narednim ranovima ima ali moguće je da su snažna društva potrošila znatno više meda sa strane legla (kako javljaju neki pčelari, da skoro nema meda sa strane). U suštini, reklo bi se da je potrošnja hrane bila u granicama proseka ili nešto iznad toga, zavisno od konkretnog stanja društava.

 

Radovi na pčelinjaku

Za vreme hladnih i snežnih dana nema nikakvih poslova na pčelinjaku, ali se savetuje povremeno obilaženje pčelinjaka, da bi se videlo da li je sve u redu, spolja gledano. Proveriti da li su poletaljke čiste, ima li možda nekih znakova eventualnih problema ili uznemiravanja (dosta mrtvih pčela na letu, izgrižene pčele, veća količina komadića voska...). Ukoliko su leta zaleđena, pažljivo očistiti led, da se pčele ne uznemiravaju. Ako se posumnja da u nekoj košnici možda ima nekih problema, ne treba ipak otvarati odmah, pogotovo ne po vrlo hladnom vremenu, jer se pčelama ne može mnogo pomoći u takvoj situaciji. Zabeležiti tu košnicu i pogledati je nekom kasnijom povoljnijom prilikom.

Mimo tog eventualnog ranijeg obilaska, kada tokom meseca dodje do izvesnog otopljenja, pravo je vreme da se obiđu pčelinjaci. Pčelari koji praktikuju dodavanje pogača, mogu taj obilazak iskoristiti da daju pogače društvima, a oni drugi da steknu uvid u stanje na pčelinjaku. Pri toplom vremenu, kada pčele izleću, može se otvoriti neka košnica ako mislimo da možda nešto nije u redu ili radi sticanja uvida u stanje. Ukoliko krajem meseca ne bude legla, moguće je da nema matice, ali to nije siguran znak (pogotovo ako su temperature niske) pa je najbolje sačekati mart da bi se to pouzdano utvrdilo. Ukoliko je neophodno, pri tom pregledu se mogu primaći ramovi sa medom neposredno uz ramove sa leglom, kako bi se pčelama obezbedila hrana u neposrednoj blizini klubeta i legla. Time se istovremeno i ograničava širenje legla na stranu a podstiče širenje u okviru zaposednutog rama, što se može smatrati povoljnijim za razvoj i za eventualne kasnije manipulacije pčelara sa ramovima. Pri tome, prazne ramove koji su bili uz leglo, stavljamo skraja košnice. Kasnije, pri proširivanju legla, možemo koristiti te ramove za proširivanje legla ako je saće lepo izgrađeno.

Kada i ako nastupe veća otopljenja i izletanja pčela (na pročisne letove i uopšte) dobro je postaviti pojilice sa čistom vodom, na nekom sunčanom mestu na pčelinjaku ili neposrednoj blizini. Po izletanju pčela se može steći neki prvi uvid u stanje društva, ali ne treba biti nestrpljiv i odmah otvarati košnice iz kojih se ne ptimećuje izletanje. Moguće je da je to društvo ranije obavilo pročisni let, ili je tako zazimljeno da izletanje nije bilo neophodno u tom trenutku. Takva društva mogu biti sumnjiva ako pčele ne izleću pri lepom vremenu, dok su ostala više dana vrlo aktivna.

Sada je dobro dodatno utopliti pčelinja društva, ukoliko pri zazimljavano nije stavljeno dovoljno utopljavajućeg materijala.

Ukoliko su pčelinjaci u blizini kuće pčelara, krajem meseca se, kao podsticaj razvoja, u hranilice u košnicama može sipati čista topla voda, u manjim količinama.

Ostali radovi

Očistiti hranilice i pripremiti ih za nastupajuću sezonu. Pripremiti ramove, zakucati ih i ožičiti, pripremiti voštane osnove. Ukoliko još nije izvršena zamena voska za voštane osnove, to uraditi što pre (da bi osnove bar malo odstajale) i eventualno dokupiti još osnova ukoliko je potrebno. Nabaviti šećer za prihranjivanje, ukoliko se to prakktikuje u načinu pčelarenja.

Pčelari koji nameravaju da umnožavaju broj društava, potrebno je da unapred pripreme košnice, eventualno da naruče izradu, da ih ofarbaju. Zbog velikog značaja gornjih leta, posebno za prezimljavanje, savetuje se da se na plodištima svih košnica odmah naprave (probuše) gornja leta, najbolje kružna, prečnika od 2,5-3cm, na desetak centimetara ispod gornje ivice plodišta, po sredini. Ne savetuje se postavljanje leta na medišnim nastavcima jer pčele instinktivno ne unose med u saće koje je u blizini leta.

Ako se tokom meseca sneg otopi i zemljište malo prosuši, dobro je to iskoristiti za sadnju medonosnog drveća i šiblja. Pčelari koji imaju mogućnost da u blizini pčelinjaka poseju, ili podstaknu nekoga da poseje medonosno bilje (faceliju, slačicu, neko lekovito-medonosno bilje...) trebalo bi da organizuju pripremu zemljišta.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u februaru prošle godine, možete se upoznati preko stranice Februar 2013.