Home

Aktivnost SPOS-a

 

Šljivić Miljko, predsednik SPOS-a

Aktivnosti oktobar - novembar 2002

     

              Na izložbi u Podgorici dana 25. oktobra razgovarao sam sa Filipom Ognjenovićem predsednikom Saveza pčelara Crne Gore po drugi put posle tašmajdanske izložbe o formiranju zajedničkog tela koje bi objedinjavalo naša dva saveza. Dogovoreno je da se odmah po potpisivanju Ustavne povelje dogovore principi funkcionisanja Saveza na nivou cele drzave.

              U okviru susreta zdravstvenih radnika Srbije u Vrnačkoj Banji od 24. do 27. oktobra radila je sekcija na temu zdrave ishrane ljudi. Uz podršku SPOSa na sekciji je Živka Vlajković nutricionista iz Beograda izložila veoma zapaženo predavanje ,, Med slatko i zdravo u ishrani dece,,. Sa Živkom je dogovoreno da se taj rad otštampa i u okviru reklame potrošnje meda podeli udruženjima kako bi pisana predavanje razdelili zdravstvenim radnicima.   

              Po preporuci gospodina Eriha Šiferštajna podpredsednika Apimondije javio se generalni sekretar Apimondije Ricardo i poslao statut Apimondije kao i primerak prijave ako želimo da se uključimo u rad Apimondije.

              U okviru privatne posete Veterinarskom Institutu u Kraljevu, 06.novembra razgovarao sam sa Kazimirom Matovićem saradnikom za opštu bakteriologiju. Tom prilikom me je informisao da oni razvijaju saradnju sa pčelarskim društvima, tako što im društva uplaćuju 150 dinara paušalno po članu, a institut im tokom godine vrše kontrolu uzoraka pčela prema potrebi.

              Na sastanku Izvršnog saveta održanog 10. novembra donete su sledeće odluke:

-          Završeno je sa priznanjima SPOSa za 2002. godinu i sledeće odlučivanje biće u junu 2003. godine

-          Od devet ponuda za štampanje časopisa izabrani su tri najpovoljnija sa kojima će da se razgovara: ,, M.Graf'' Trstenik, ,,Kolor press'' Lapovo i ,,Grafičar'' Ivanjica. Ostali su ili bili skuplji, ili nisu isponjavali uslove oglasa.

-          Doneta je odluka da se skupština SPOSa održi početkom februara (ako može 01.februara), da se u ,,Pčelaru,, 1/2003 oštampa izveštaj o radu i utvrđen je predlog ,,Poslovnika Skupštine''.

-          Usvojen je izveštaj sa Apislavije.

-          Doneta je odluka da se preduzmu sve mera kako bi najhitnije bili primljeni u Apimondiju.

-          Podržano je nastojanje da se razgovara sa SPOVom što hitnije, kako bi se do skupštine rešili problemi.

-          Podržano je nastojanje da se sa Svezom pčelara Crne Gore nađe konkretan oblik organizovanja pčelara na celoj teritoriji.

-          Dogovoreno je da se na sledećoj sednici razmatra izveštaj o organizaciji tašmajdanske izložbe,, Pčelarstvo 2002.'' .

      Prilika je da se radi boljeg informisanja članstva ukaže na put časopisa ,,Pčelar,, od štamparije do pčelara: ,, Časopis iz štamparije u Molerovu 13 stiže obično oko 8 časova ujutru. Za to vreme otštampane su adrese na oko 300 listova A4 formata i isečene. Tri radnice preko omladinske zadruge dva dana lepe adrese i pakuju po brojevima pošta ( 11000, 12000, 18000, 34000....). Paketi se uvezuju kanapom. Za pakovanje se potroši 2 kg lepka i 2 kg kanapa. Drugog dana oko 16 časova spakovani časopisi težine oko 700 kg utovaraju se kod prevoznika koji prevozi u poštu gde se predaju. Predajom u pošti časopisi su poslati u velikim paketima. Sledeća tačka je mesto za raspodelu u centrima pošta gde se direktno uručuju poštarima. Jedan deo časopisa se vrati pod izgovorom: ,,odselio se'', ,,nepoznat'', ,,nije na toj adresi'' i slično. Poneki pčelar reklamira dostavu, ali naknadno slanje je moguće kod isporuke sledećeg broja, sobzirom da se poštarina plaća po fakturi.