Home

Aktivnost Društava

Pčelarske izložbe

Predrag Cvetković

"PČELINJI PROIZVODI - HRANA I LEK"

Pod tim nazivom, u Trsteniku je od 13-15. decembra 2002. godine održana druga po redu zimska pčelarska izložba Društva pčelara opštine Trstenik. U prostoru likovnog salona, svoje proizvode izlagalo je i prodavalo 9 izlagača.

Posetioci su mogli da vide veliki broj eksponata iz pčelarstva - košnice, topionike, ramove, prese, pribor, kao i fotografije, knjige, domaće i strane pčelarske časopise. U velikom broju primeraka, štampan je katalog izložbe i deljen posetiocima, a plakat dobijen od Saveza pčelarskih organizacija Srbije, sito štampom je doštampan podacima o izložbi i postavljen po celom gradu.

Povodom izložbe, Društvo pčelara je zajedno sa Kulturno prosvetnom zajednicom Trstenik po drugi put organizovalo konkurs za dečje likovne i literarne radove. Konkurs je bio otvoren za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine. Pristiglo je ukupno 218 radova. Svi likovni radovi su izloženi na panoima, svaki učesnik konkursa dobio je zahvalnicu.

Kategorije konkursa su bile: predškolske ustanove, mlađi razredi osnovnih škola, stariji razredi osnovnih i srednje škole. U svakoj od tih kategorija, osim za predškolske ustanove, postojale su podkategorije za likovne i literarne radove.

 

Mala predstava u izvođenju dece iz dečjeg vrtića "Biseri"  

Na konkurs su se odazvale sve osnovne škole sa teritorije opštine, dečji vrtić "Biseri" i gimnazija. Radovi su pristizali pod šifrom, i žiri je izabrao najbolje, što nimalo nije bilo lako zbog izuzetno jake konkurencije u pojedinim kategorijama.

Ukupno je bilo oko 30 nagrađenih i pohvaljenih radova. Deca su sa radošću primila diplome, nagrade u knjigama i medu, a  veliko zadovoljstvo svoj deci predstavljalo je javno izlaganje njihovih radova.

 

Počnimo redom

Na svečanosti otvaranja, o izložbi i radu Društva pčelara opštine Trstenik govorio je njegov predsednik, Predrag Cvetković. Zatim se obratio i otvorio izložbu Ivan Dubičanin, predsednik Izvršnog odbora opštine, koja je bila pokrovitelj izložbe i pomogla fond nagrada. U muzičko-scenskom programu, sa dve tačke na fruli nastupio je Dobrica Perčević, nastavnik muzike iz Trstenika. Deca dečjeg vrtića "Biseri" su izvela malu scensku predstavu iz života pčela. Posle čitanja nagrađenih radova, uručene su nagrade i pohvale za učesnike konkursa i zahvalnice svima koji su pomogli održavanje izložbe. Na kraju svega - koktel.

Drugog dana izložbe, u toku prepodneva, organizovano je predavanje dr Rodoljuba Živadinovića iz Aleksinca o ekonomiji i marketingu u pčelarstvu. Živadinović je tom prilikom predstavio i svoju najnoviju knjigu i govorio i o međunarodnom pčelarskom seminaru koji se tih dana održavao u Nišu.

Popodne, u likovnom salonu je održano književno veče - predstavljanje druge sveske zbornika radova iz pčelarstva Društva pčelara opštine Trstenik, i predstavljanje do sada izašlih knjiga iz edicije "Pčelanik" narodne biblioteke "Jefimija" iz Trstenika. O knjigama su govorili Predrag Cvetković, urednik edicije i zbornika i Veroljub Vukašinović, upravnik biblioteke. Ukazano je da pisanje o pčelarstvu ima u trstenićkom kraju mnogo dublje korene. Još dvadesetih-tridesetih godina prošlog veka, Sreten Adžić, osnivač i prvi upravnik učiteljske škole u Jagodini, koji je rodom iz trsteničkog kraja, objavio je knjigu o medonosnim biljkama tadašnje Jugoslavije, a imao je i skoro dvadesetak drugih pisanih radova o pčelarstvu i medu. Tu tradiciju danas nastavljaju pčelari Trstenika. Najavljene su nove knjige u ediciji i treća knjiga Zbornika.

 

Predsednik društva pčelara opštine Trstenik, Predrag Cvetković otvara izložbu

U nastavku večeri, dr primarijus Kadivka Stevanović, održala je predavanje o hranljivom i lekovitom dejstvu pčelinjih proizvoda, koje je dosta privuklo pažnju slušalaca i podstaklo pitanja, pogotovo što je bilo praćeno konkretnim receptima i savetima.

Na kraju, održana je vođena degustacija meda, a u posluženju prisutnih pomagale su učenice osnovne škole "Miodrag Čajetinac Čajka" iz Trstenika. Jedan za drugim, redom su služene različite vrste meda, počev od bagremovog i uz svaki, građanima su davana odgovarajuća objašnjenja. Poslužene su sve vrste meda sa teritorije opštine: bagremov, livadski, mešavina bagremovog i livadskog, šumski i mešavina šumskog i livadskog. Pored toga, posluženo je i nekoliko vrsta "medova sa greškom", odnosno medova koji iz različitih razloga nisu odgovarajućeg kvaliteta. Tako su građani mogli da probaju med koji je počeo da fermentira, usled velikog sadržaja vode i nepravilnog čuvanja, zatim med koji je pregrejan pri dekristalizaciji, pa suviše stari med, zatim falsifikovan med. Posebno je govoreno o kristalizaciji kao prirodnoj osobini meda i služen je kristalisan med, kao i med koji je tek počeo da kristališe. Da bi se bolje procenio ukus različitih vrsti meda, posle svake vrste služene su jabuke isečene na kriške i kockice crnog hleba.

Poslednjeg dana izložbe, u prepodnevnim satima, vođen je slobodan razgovor sa posetiocima i gostima, razmenjivana iskustva i mišljenja.

* * *

Veliku i posebnu zahvalnost za veliki publicitet koji je dat izložbi, organizator duguje Televiziji Trstenik, koja je bila medijski sponzor i propratila sva najvažnija događanja, omogućila dva gostovanja predstavnika Društva u direktnom programu i emitovala više intervjua. Posle izložbe, predavanje dr Kadivke je u dva navrata emitovano na televiziji, što se odrazilo na još veću zainteresovanost za pčelinje proizvode, posebno polen i propolis.

Iako po broju učesnika veoma mala i po komercijalnim efektima skromna, izložba je zbog bogatog programa zahtevala vrlo veliko angažovanje organizatora. Može se reči da je ispunila očekivanja, a stečena su i nova iskustva, koja će biti primenjena na narednim izložbama. Izložbu je posetio predsednik SPOS-a Miljko Šljivić, pčelari iz Kruševca, Globodera, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Kragujevca, Čačka, Berana. Postignut je pravi mali "medijski bum", pčelarstvo i pčelinji proizvodi su izbili u centar pažnje javnosti a pčelarsko društvo je još više dobilo na ugledu u javnosti i među pčelarima.