Home

Pčelarski članci

Rasti Vajz (Rusty Wise)

Velika Britanija

https://sslrelay.com/s160317347.oneandoneshop.co.uk/sess/utn;jsessionid=154457206cb411e/bs_shopdata/index.shopscript

 

TOP BAR košnica (košnica "satonoša")

 Deo 1. – Nova košnica

 

Zanimljiv je to način gajenja pčela, za koji mnogo pčelara tvrdi da je bolji od gajenja u košnicama sa pokretnim saćem. Posle puno dugih i ponekad žučnih diskusija na forumu britanskih pčelara "British Beekeepers" odlučila sam da napravim i isprobam jednu i napišem izveštaj o tome. Košnica je napravljena od borovog drveta i od šperploče, a nožice od ostataka od železničkih pragova. Pošto se brzo i prilično jeftino pravi, odlučila sam da košnica bude napravljena po mojoj sopstvenoj specifikaciji, tj. na odgovarajućoj visini, kako se ne bih previše savijala, i veoma prostrana, pošto je mojim pčelama potrebno mnogo prostora. Veliko leto na ulazu i drugo na zadnjoj strani, koje može da se zatvori mrežom tokom zime ako je potrebno, ali ostavljajući puno ventilacije.

   

Krov je izrađen od preostalih borovih dasaka, više bih volela krov na dve vode, ali to bi bilo previše nezgodno i teško za mene. Samo ću mu napraviti neku posebnu zaštitu za zimu. Jedna pozitivna stvar koju sam otkrila je da veoma dobro služi kao sto za šolju kafe žednog pčelara!

 

 

   

Varoa podnjača sa  otvorenom mrežom i lim za dijagnostiku varoe ispod. Pregradna daska se upravo može videti u levom donjem uglu. Pomeraću je kako se društvo bude razvijalo kao i u klasičnoj košnici.

 

 

   

 

Matična rešetka i nove satonoše sa užlebljenim usekom da se stavi traka satne osnove. Matična rešetka je napravljena od stare, oštećene, koja je isečena i oblikovana tankim letvicama.

 

 

   

 

.

Želela sam posebno veliko glavno leto tako da pčele imaju puno prostora za ulazak i izlazak, ali ću morati da budem veoma pažljiva kada ima osa i smanjiti veličinu otvora.

Košnica je sada spremna za tretiranje zaštitnim sredstvom i zatim ofarbana i prebačena na pčelinjak. Prilično je velika i teška za prenošenje pa će stalno ostati na glavnom pčelinjaku.

 

   

 

Nisam mogla da odolim da ne uradim malo dekoracije, tek radi zabave, ali sada je vreme za ozbiljan rad pripremanja satonoša.

 

 

   

 

Jedna tabla neožičene satne osnove isečena na pola daje dve trake. Stavila sam osnovu u žljeb probušen sa donje strane satonoše i nakapala rastopljen vosak u to da drži osnovu. Cela košnica je napravljena od 9 tabli satnih osnova, što je čini veoma jeftinom! Pčele bi trebalo da grade prirodno saće koristeći trake kao početak.

 

 

   

 

Satonoše su na mestu i sada je nova košnica spremna za svoje prve stanare.

 

 

 

 

 

Sada mi samo treba jedan dobar roj!

 

Drugi deo sledi.

 

Prevod sa engleskog: Predrag Cvetković i Oliver Mihajlović