Home

Aktivnost Društava

Drugi deo    Treći deo reportaže   Četvrti deo

Predrag Cvetković

Fotografije: Oliver Mihajlović

      IZLOŽBA "PČELARSTVO 2003. BEOGRAD     1

Dvadeset deveta po redu pčelarska izložba "Pčelarstvo 2003" ove godine je održana od 2-5. oktobra i okupila rekordan broj učesnika i izlagača. Izložba se tradicionalno organizuje na tašmajdanskom parku u Beogradu.

Bilo je ukupno 300 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Med i druge pčelinje proizvode je izlagalo je i prodavalo 250 izlagača, pčelarsku opremu - 40 a knjige i drugu pčelarsku literaturu 10 izlagača. Izložbu je posetio veliki broj pčelara iz Srbije a bilo je organizovanih poseta iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i BIH.

Ukupan broj posetilaca izložbe je teško odrediti, procenjuje se da ih je bilo između 200 i 300 hiljada i da se prodalo preko 100-150 tona meda.           

Izložbu je otvorila gradonačelnica Beograda, gospođa Radmila Hrustanović a bio je prisutan Stojan Jevtić, ministar poljoprivrede u vladi Srbije. Tradicionalno, povodom otvaranja, u parku je zasađeno stablo medonosnog drveta, ove godine - lipa.

 

Organizatori izložbe su Društvo pčelara Beograd, Beogradsko udruženje pčelara i Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Cena meda na izložbi je bila 250 dinara (3,8€) za 1kg.

Ove godine su radi pružanja dodatne sigurnosti kupcima meda uvedene  specijalne trake - banderole, koje je svaki izlagač morao da zalepi na tegle sa medom. Na njima je bilo odštampano: "Pčelarstvo 2003  SPOS  011/245 86 40". Svi proizvodi na izložbi su kontrolisani od strane nadležne inspekcije.

Na izložbi su predstavljene pčelarske inovacije, dodeljena priznanja i nagrade u različitim kategorijama. Organizovan je okrugli sto o časopisu "Pčelar".

Posebno treba istaći dolazak dr Eriha Šiferštajna, predsednika nemačkog pčelarskog saveza, koji je u zgradi Pravnog fakulteta održao predavanje.

 

   
   
Za vreme izložbe održan je sastanak članova diskusione internet  grupe "pčela"