[Home]

Pčelarstvo u svetu

IZ SVETA  

7

Priredio Predrag Cvetković

 

PANORAMA IZ SVETA

 

SAD. Najstariji stanovnik SAD je pčelar Fred Hale (112) iz mesta Maine, koji svoju dugovečnost objašnjava time što uz svako jelo redovno uzima po kašičicu polenovog praha. Sve do svoje 107 godine živeo je samostalno, šetao po jednu milju dnevno, bavio se pčelarstvom, kosio travnjak, radio u bašti i voćnjaku i vozio automobil. Aktivno je pomagao drugim pčelarima do svoje stote godine.

 

Rusija. U gradu Ribnoe, sedištu čuvenog instituta za pčelarstvo, od 18 do 20 oktobra 2002. godine održana je konferencija sa temom: Napredne tehnologije u pčelarstvu.

O stanju u ruskom pčelarstvu govorio je direktor instituta dr Krivcov. Pažnju je izazvalo saopštenje o tehnologiji izvlačenja perge iz saća, kojom se omogućava dobijanje oko 2kg perge po društvu za jednu sezonu. Profesor Lebedev je govorio o izuzetnom značaju proizvodnje svih mogućih pčelinjih proizvoda (nabrojao ih je 12), umesto samo meda i voska. Kao primer je naveo mogućnost korišćenja trutovskih larvi kao lekovitog sredstva i dodatka hrani. Na konferenciji se među mnogo tema razmatralo i korišćenje pčela za ispitivanje zagađenja ekološke sredine, ekonomski i kadrovski aspekti pčelarstva i dr. 

Pčelarski institut Ribnoe pokrenuo je inicijativu za okupljanje pčelara koji žele da se uključe u istraživački rad u pčelarstvu za sprovođenje raznih istraživanja i uputio im je poziv na saradnju. Želja je da se ponovo oživi saradnja naučnika sa pčelarima praktičarima na dobrobit pčelarstva. 

U ruskoj literaturi skrenuta je veća pažnja na virusnu bolest deformisanih krila, o kojoj u Rusiji ranije nije mnogo govoreno. Među drugim virusnim bolestima koje se pojavljuju u jesen, virus deformisanih krila zaslužuje posebnu pažnju jer prouzrokuje velike gubitke. Prenosi se preko krpelja varoe i zato bi trebalo eliminisati što veći broj krpelja iz košnice. Navodi se primer da već samo 15 i više varoa koje su zaražene tim virusom uzrokuju stradanje pčelinjeg duštva od 3-4 kg pčela u roku od godinu dana. Na žalost, ni snižavanje broja varoe ne dovodi do prestanka bolesti, jer pčele hraniteljice nose u sebi virus.