[Home]

Pčelarstvo u svetu

35

Priredio Predrag Cvetković

VESTI IZ SVETA

Kina. Novi nacionalni standard za matični mleč će biti objavljen u prvoj polovini 2006. godine sa ciljem da eliminiše naraslu proizvodnju često neispravnog mleča. Standard obavezuje da u mleču ne sme biti manje od 1,4% jedinstvenog sastojka mleča nazvanog 10-HAD, koji povećava imunitet organizma i mehanizam kojim deluje na bolest.

Od januara 2006. godine Kina ponovo povećava cenu svog voska na svetskom tržištu. Proizvodnja med i voska u 2005. godini je bila dobra.

Grčka. Posle posete delegacije EU Grčkoj 2005. godine radi provere rezidua u medu, Fumidil B, antibiotik koji je korišćen u lečenju nozemoze je povučen iz upotrebe i veterinari od decembra 2005. ne mogu da daju recepte pčelarima da ga nabave.  Smatra se da novo zakonodavstvo ipak neće dati trenutne efekte povlačenja u praksi jer će neki pčelari preko okolnih zemalja (Bugarska, Albanija, Rumunija) verovatno moći da nađu načina da dođu do tog leka ako i dalje žele da ga koriste.

V. Britanija. U Britaniji je otkrivena prevara vezana za prodaju uvezenog kineskog i argentinskog meda pod etiketom domaćeg. Radilo se o količini od 17,7 tona pomešanog uvezenog i domaćeg meda upakovanog u tegle i prodavanog u velikom broju prodavnica širom zemlje. Prevara je otkrivena zahvaljujući jednom pčelaru kome se taj med učinio sumnjivim.

Bugarska. Od 1-3. septembra 2006. godine u Sofiji se održava simpozijum Apimondije "Selekcija i odgajivanje matica". Apstrakti radova se mogu slati na contact@apiservices.com

Irska. Članovi pčelarskog saveza Irske mogu preko tog saveza da naruče šećer za jesenju prihranu pčela po ceni od 19 evra za pakovanje od 25kg.

SAD.  U SAD je sada dozvoljena primena ekološkog sredstva za tretman protiv varoe "Apiguard" proizvodnje  Vita (Europe)Ltd.