[Home]

Pčelarstvo u svetu

29

Priredio Predrag Cvetković

VESTI IZ SVETA

Mađarska.  "Nonos" i "Beepharmacy" su dva novija preparata za lečenje pčela na bazi prirodnih sastojaka. "Nonos" se koristi u preventivi i lečenju nozemoze a "Beepharmacy" kod krečnog legla.

Preparat "Beepharmacy"  se  proizvodi od 2000. godine. Ispitano je i njegovo delovanje na varou i tvrdi se da svodi zaraženost odraslih pčela na 1/8. Za njega se kaže da osim što služi za preventivu i lečenje krečnog legla, stimulište  polaganje jaja i čišćenje ćelija i podstiče rad pčela izletnica. Aktivna materija je 3-p-cimenol Hexadien acid, uz vodeno-alkoholni ekstrat lekovitog bilja. Litar tog proizvoda je dovoljan za tretman 20 pčelinjih društava.

Za "Nonos" se tvrdi da je efikasan kao i Fumagilin (takođe mađarski lek) ali ne sadrži antibiotike već je aktivna materija natrijumova so orto-hidroksi-benzoične kiseline a nosilac je koncentat raznih biljaka. Ne ostavlja rezidue u medu i može se koristiti u organskoj proizvodnji. Jedan litar je dovoljan za tretman 20 pčelinjih društava. Efikasnost je testirana u Koreji 2004-2005. godine, sa odličnim rezultatima "in vivo".

Preparati su već licencirani-registrovani u nekim državama: Koreji i Slovačkoj a u toku je registracija u Poljskoj i Češkoj.

Italija. Italijanski proizvođači meda su protestvovali protiv zakona EU koji se tiču etiketiranja meda. Po njihovom mišljenju, neki nazivi kao "šumski med", zatim "Millefiori" (med sa hiljadu cvetova, moglo bi kod nas značiti livadski med) i med sa visokih planina su isključeni iz označavanja. Posle protesta, naziv "Millefiori" je dozvoljen a problem sa druge dve vrste i dalje ostaje. Za pojašnjenje čitaocima, taj problem označavanja postoji i na području bivše YU i drugde, jer se pod šumskim medom obično podrazumeva medljika, ali da to uopšte ne mora da bude. Italijansko udruženje "Unaapi" pisalo je ministru poljoprivrede oštro kritikujući zakonodavstvo EU i traži hitno donošenje amandmana da bi se sprečila dalja šteta koju trpe proizvođači meda .

Novi Zeland. Posle 26 godina osporenog uvoza novozelandskih pčela u SAD, konačno je rešen spor i očekuje se veliki izvoz iz Novog Zelanda.

Novozelandska firma "Comvita" je potpisala ugovor sa jednim britanskim proizvođačem za proizvodnju poboljšene verzije zavoja za rane na bazi meda, pri čemu će se koristiti med od manuke. Zavoji će biti prodavani bolnicama i moći će da se kupe u apotekama i drugim mestima za prodaju.

Med o biljke manuka sve više osvaja svet svojim izuzetnim osobinama posebno kada se tiče njegovih baktericidnih osobina. Još nije otkriven glavni sajstojak koji je za to zaslužan, a ispitivanja u lečenju otvorenih rana daju odlične rezultate. Spektar bakterija na koji deluje je znatno širi nego kod klasičnih antibiotika.

Francuska. "Vita Europe", proizvođač leka "Apiguard" i drugih proizvoda, kupila je francusku firmu "Swarm" koja je proizvodila sredstvo protiv voštanog moljca "B401" (Certan).

Slovenija. U Semiču se u septembru održava Sedmo međunarodno ocenjivanje meda. Informacije na

 http://users.volja.net/cd_semic/drustvo/ocenjevanje/Ocenjevanje_ang.html