[Home]

Pčelarstvo u svetu

IZ SVETA  

2

 

EU i kineski med. Veterinarski komitet Evropske Unije još 25 januara ove godine izglasao je suspendovanje uvoza proizvoda životinjskog porekla iz Kine u Evropsku Uniju. To se odnosi kako na proizvode namenjene humanoj upotrebi tako i one za ishranu životinja, a jedan od glavnih proizvoda na koje se suspenzija odnosi je med. Proizvodi koji su već upućeni u Evropu biće primljeni, ali i podvrgnuti detaljnom ispitivanju.

 

Na osnovu te odluke, Evropska Agencija za standarde hrane naručila je tokom februara ove godine dodatne testove kineskog i mešanog meda koji se prodaje u Velikoj Britaniji. Od 16 uzoraka, u 10 su otkriveni ostaci antibiotika hloramfenikola a u 6 ostaci streptomicina.

Ista Agencija javlja o povlačenju kineskog meda iz prodaje. Naučni tim koji je sazvan, utvrdio je da je rizik od neželjenih efekata od upotrebe takvog meda ekstremno nizak i da kupci koji su nabavili taj med mogu slobodno da ga iskoriste za ishranu. Najjače neželjeno dejstvo hloramfenikola, koje je poznato, predstavlja izazivanje neke vrste anemije, poremećaj krvi. To je dosta retko, ali teško oboljenje, od koga u Britaniji oboleva godišnje oko 50 -100 osoba. Napominje se da hloramfenikol može biti povezan i sa nastankom kancera.

 

Po izveštajuWorld Honey Market” neke evropske zemlje su ipak i kasnije uvozile kineski med. U februaru 2002 godine, Kina je izvezla 1.407.950 kg meda u Nemačku po ceni 0,90 $, u aprilu 340.460 kg po ceni 0,89 USD, a u maju 239.940kg meda po ceni 0,95 dolara za kilogram.

Pored Nemačke, od zemalja EU, kineski med su uvozile Belgija i Holandija, a verovatno se radi o medu za koji su rađene naknadne analize.

 

Savetovanje u Hrvatskoj.

Od 4-6 oktobra, u mestu Selce u hrvatskom primorju, održava se savetovanje “Rezidue u pčelinjim proizvodima kao posledica lečenja pčela”. Izlaganja na savetovanju će imati hrvatski naučnici i gosti iz inostranstva.

 

Kurs apiterapije na Kubi. Komisija za Apiterapiju pri Apimondiji organizuje kurs za apiterapiju od 14-18 oktobra 2002. u Havani. Predviđeno je 40 časova rada, pod rukovodstvom najistaknutijih svetskih stručnjaka. U programu je proučavanje biohemijskog sastava pčelinjih proizvoda, tehnologije izrade preparata i klinička praksa.

 

Simpozijum o kvalitetu meda. U mestu Cele u Nemačkoj, gde se nalazi institut pčelarstva, 10 i 11 oktobra ove godine održava se simpozijum o kvalitetu meda. Razmatraće se teme: ostaci lekova u pčelinjim proizvodima, sprečavanje nakupljanja ostataka preparata u medu uz pomoć alternativnih metoda, razjašnjavanje savremenih mera borbe s bolestima bez upotrebe atibiotika, metode analize štetnih ostataka u medu, sa osvrtom na standardizaciju i atestiranje.