Home

Aktivnosti pčelarskih društava

Živoslav Stevanović, Palić

 

12. PČELARSKA IZLOŽBA U SUBOTICI 2008.U organizaciji udruženja pčelara "Pčela", a pod pokroviteljstvom SO Subotica u predivnom ambijentu Trga Republike, pored nove Plave fontane i glavnog simbola grada, Gradske kuće, u periodu od 26-28. septembra ove godine održana je po 12. put pčelarska izložba. Sve je bilo slično kao i prethodnih 11 godina, ali dogodili su se po prvi put i neki novi sadržaji.

Otvaranju izložbe je prethodila svečana povorka na čijem je čelu u starom, ali dobro očuvanom fijakeru bila zvanična Kraljica meda Republike Srbije, g-đica Bojana Knežević iz Kragujevca i predsednik subotickog udruženja, g-din Jožef Agardi. Za fijakerom sledila je povorka pčelarskog reda vitezova "Subotička ravnica" i pčelarski vitezovi iz Baje, susednog grada u Mađarskoj. Izložbu je otvorio potpredsednik SO, g-din Slavko Barać. Ovoj pčelarskoj manifestaciji u Subotici, prisustvovali su kao dragi gosti i provereni prijatelji i Nenad Marinković iz Kruševca, Stojša Ivanović iz Jagodine i Milanka Vorgić iz Novog Sada.

Posle svečanog otvaranja izložbe, naš poznati nutricionista dr Živka Vlajković imala je svojevrstan info pult, gde je govorila preko razglasa o vrednostima pčelinjih proizvoda. Prisutni posetioci, mogli su da postavljaju razna pitanja i da dobijaju veoma kvalitetne i stručne odgovore na ovu temu.

   

Na izložbi je bio ukupno 31 izlagač. Sem pčelinjih proizvoda subotičkih pcelara, bili su po tradiciji i pčelinji proizvodi pčelara iz Valjeva, Rume, Petrovaradina, Zrenjanina, Mužlje, Bačkog Petrovog sela, Bačke Topole i Bačkog Monoštora. Bilo je i par štandova proizvodača opreme za pčelarstvo. Ova pčelarska godina je za subotičke pčelare bila u nivou višegodišnjih proseka, što se ne bi moglo reci za ostali, veći deo naše zemlje. Ova činjenica se odrazila i na cenu meda. Kod subotičkih pčelara i pčelara iz bliže okoline, cena je bila 250 i 300 dinara, a kod ostalih pčelara 400 dinara. Već par godina na subotickoj izlozbi, cena meda je slobodna, samo se definiše minimalna cena. Na izložbi je bilo pravo bogastvo u izboru sortnih medova, po 6-7 vrsta: bagrem, lipa, uljana repica, livada, suncokret, cigansko perje i beli bosiljak. Prodatim količinama meda, bili su uglavnom svi izlagači zadovoljni bez obzira po kojoj su ceni prodavali svoje vredne proizvode.

Ovu izložbu posebno karakteriše, po prvi put izbor Kraljice meda. Na javni poziv u lokalnim Subotičkim novinama i dnevniku na mađarskom jeziku - Mađar so (Magyar szó) prijavilo se svega 6 devojaka i to: Anita Zedi iz Mola, Jelena Radojčić iz Bačke Topole, Vesna Bugarski iz Bačkog Petrovog sela, Monika Holo sa Palića, Bojana Lečic iz Mišićeva i Aniko Geler iz Subotice.

Sve devojke su došle u narodnim nošnjama (mađarska, bačka, šumadijska i hercegovačka). Izbor je vršen kombinacijom 50% glasova Žirija i 50% glasova svih izlagača na izložbi. Žiri je ocenjivao poznavanje pčelarstva, komunikativnost, obrazovanje, poznavanje stranih jezika i fizički izgled, a izlagači samo po fizičkom izgledu ili nekom opštem utisku posle defilea svih kandidatkinja između pčelarskih štandova.

   
Pobedničke lente i tiare pobednicama je uručila zvanična republicka Kraljica meda izabrana na prošlogodišnjoj Tašmajdanskoj izložbi, Bojana Knežević iz Kragujevca.

Za subotičku Kraljicu meda je proglašena mlada 16-to godišnja učenica Vesna Bugarski iz Bačkog Petrovog sela, iz poznate pčelarske porodice Bugarski. Za I pratilju izabrana je Monika Holo, dipl.ecc. sa Palića, a za II pratilju, Jelena Radojčic iz Bačke Topole. Za sve 3 devojke organizator je obezbedio specijalno krojene svečane haljine iz butika Dona u Subotici.

 

Kraljica meda SPOS-a za 2007. (desno) sa subotičkim pobednicama

 

Po ocenama gotovo svih pčelara i mnogobrojnih gostiju, ovo je jedna od uspešnijih subotičkih pčelarskih izložbi. Organizator je posebno zadovoljan medijskim izveštajima sa ove izložbe. Sem lokalnih novina i TV stanica, izveštaji su bili i u Vecčrnjim novostima (slika Kraljice i pratilja na naslovnoj strani sa podnaslovom: Lepota u Subotici) i u Blicu (u izdanju za Vojvodinu, gotovo čitava strana sa slikom Kraljice meda, nekoliko slika štandova i dosta teksta). Ovaj segment izložbe, iako je po prvi put bio prisutan, smatra se veoma uspelim, ali za naredne godine treba ga još bolje osmisliti sa mnogo više kandidatkinja i pokazati potrošačima pčelinjih proizvoda da su kćeri ili unuke pčelara i lepe i pametne i duhovno jake jer svakodnevno koriste pčelinje proizvode i druže se sa tim predivnim malim i vrednim insektima.

Vesna Bugarski, subotička kraljica meda 2008.

 

Monika Holo, prva pratilja

Jelena Radojčić, druga pratilja