Home

Aktivnost Društava

Tekst: Živoslav Stojanović

Fotografije: Karolj Mareček

VI DANI PČELARSTVA - SUBOTICA 2002.

U periodu od 29-30. septembra 2002. godine, pčelari Subotice upriličili su još jednu, šestu po redu pčelarsku manifestaciju Dani pčelarstva - Subotica 2002. Iako je ovo bila jedna od najlošijih pčelarskih godina, iako je vreme bilo prohladno, sve to nije smetalo da se okupi 27 izlagača pčelinjih proizvoda, opreme i alata, da 1137 posetilaca izvrši degustaciju 6 vrsta medova i da se okupi oko 100 učesnika na veoma uspelom pčelarskom savetovanju.

Svečano otvaranje manifestacije bilo je u 10 časova svečanim izvođenjem pčelarske himne učenika osnovne škole  "Jovan Milić" i prigodnim pozdravom svim učesnicima  od strane Živoslava Stojanovića, predsednika Udruženja i Jožefa Agardia, sekretara (na madjarskom jeziku). Potom su prisutne pozdravili G-din Marko Stanojević, podpredsednik SPOS-a i G-din Ferenc Sepeši, predsednik društva pčelara iz Segedina. Prigodnu besedu i svečano otvaranje manifestacije imao je G-din Saša Vučinić, podpredsednik Skupštine opštine koja je bila pokrovitelj manifestacije.

 

Kao i obično i ove godine dodeljena su pčelarska priznanja najaktivnim članovima društva i to: diploma Jovan Živanović dodeljena je Jožefu Agardiu, a medalje zaslužni pčelar Peri Breščanskom i Antunu Luliću.

Pozdravni govor predsednika udruženja, Živoslava Stojanovića

Pozdravni govor podpredsednika SPOS-a Marka Stanojevića

 

Tradicionalno uručivanje ovogodišnjeg meda podpredsedniku opštine Saši Vučiniću

 

PČELARSKO SAVETOVANJE

Savetovanje je održano u predivnom ambijentu sale Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" sa sledećim dnevnim redom:

bulletProf. Dušan Petrović i Prim. dr Luka Kolarević (Sr. Karlovci) - Promocija reprint izdanja knjige Srpski pčelar,
bulletMarko Stanojević (Beograd) - Uzimljavanje i zimovanje pčelinjih zajednica,
bulletFritsch Otto ( Budimpešta) - Mogućnosti boljeg iskorišćenja bagremove paše,
bulletdr Stipan Kovačić (Darda - Hrvatska) - Proizvodnja matica

 

Fritsch Otto, predavač iz Mađarske i sumultani prevodilac Agardi Jožef Dodatna objašnjenja dr Stipana Kovačića, po završetku savetovanja
Prof. Dušan Petrović, rektor Karlovačke bogoslovije, predstavlja reprint izdanje knjige Srpski pčelar iz 1893. godine 

Savetovanje je bilo dobro posećeno od strane pčelara Subotice, a bili su prisutni pčelari Sombora, Bačke Topole, Jagodine Velike Plane i ostalih mesta. Sva izlaganja su pomno praćena, iako su trajala 4,5 časa sa dosta pitanja i dodatnih objašnjenja. Ipak najviše pitanja je bilo sa gosta iz Republike Hrvatske (prvi predavač na ovim prostorima posle 1991. godine) koji je veliki proizvođač matica i ove godine je proizveo 5500 matica u 800 svojih bebi oplodnjaka. U Hrvatskoj pčelari kupuju matice od registrovanih proizvođača matica u koje spada i dr Kovačić i plaćaju ih samo 2,5 eura, a proizvođač dobija premiju od države još 3,5 eura.Možda bi i naši državni organi mogli o tome da razmisle jer slične, nešto niže premije se dobijaju i u susednoj Republici Mađarskoj.

 

Nastavak reportaže (Drugi deo) - Degustacija meda

 Treći deo reportaže