Home

Iskustva pčelara

Kristijan Dubravac

Županja, R. Hrvatska

 Stupna košnica

 

Kako dugo godina radim sa LR košnicom dodijalo mi je nošenje košnica u kombi i napolje, dizanje teških nastavaka itd. Došao sam do ideje da isprobam nešto novo. Pošto već godinama imam malu auto prikolicu sa 24 košnice razmišljao sam kako da otklonim gubitak prostora koji zauzima LR košnica.

Došao sam na ideju da napravim sanduk za LR košnicu ali u obliku stupa ta. Ta košnica bi iskljucivo bila postavljana na kamionske prikolice ili šlepe. Ova košnica bi trebalo biti izrađena od osb ploče (vodootporne iverice) jer je jeftina i kvalitetna, podnice imam već 10 godina napravljene od nje i još nisu trule).

Košnica je napravljena tako da možemo u nju smjestiti više društava ili višematicna društva u jednom stupu. .Zajednice mogu biti razdvojene lesonitom ili matičnim
rešetkama. Prednost ove košnice je ta što imamo veliku zapreminu prostora a svi znamo da kod nedostatka prostora u košnici dolazi do rojenja. Primjer ako nam je doljnja zajednica prejaka jednostavno podižemo leglo sa ramovima u gornju zajednicu i pojačavamo je. Ako dođe do te mjere da se cijeli stup toliko ispuni pčelom potrebno je rasteretiti zajednice u stupu kako ne bi došlo do rojenja.


 

   

Zanimljivo je to da u ovoj košnici koristimo LR ramove, ne moramo podizati teške nastavke da bi došli do plodišta, zajednicu lagano kontroliramo otvaranjem zadnje stranice košnice pri čemu možemo bez vađenja i jednog okvira videti da li je zajednica zarojena. Kad hoćemo vrcati jednostavno ramove odlažemo u LR košnicu i vrcamo ih odmah u prostoru koji se nalazi u prikolici ili šlepi. Isto tako možemo koristiti razne visine ramova pa tako mogu ići u nju i polu ramovi, fararovi ramovi itd. što znači visina ramova nije bitna jer ih možemo po potrebi mjenjati.