Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

SEPTEMBAR 2004 

Stanje na pčelinjaku  

Kao što je rečeno za avgust, i sada se vide velike razlike u snabdevenosti pčelinjih društava hranom i to kako na različitim područjima, tako i na jednom istom pčelinjaku. Legla u košnicama je sve manje i neke matice su već prestale da nose. To je pogotovo izraženo u društvima koja nisu prihranjivana ili nisu imala značajniju podsticajnu pašu. Poguban uticaj varoe se već osetio na nakim pčelinjacima. Ponegde, u dolinama velikih reka i kraj velikih neobrađenih površina  ima pčelinje paše pa pčele donose i viškove meda, u odnosu na dnevnu potrošnju.

Radovi na pčelinjaku  

Jedan od najvažnijih zadataka je snabdevanje pčelinjih društava dovoljnim količinama hrane. Prihranjivanje sirupom je praktično neizbežno tamo gde nema mednih venaca na ramovima sa leglom i uopšte, u košnicama sa nedovoljno hrane. Iako je naravno bilo bolje da je to ranije obavljeno, još nije kasno da se pomogne pčelama. Mnogo je bolje i efikasnije i sada im dati obilne količine sirupa nego ih ostaviti sa nedovoljno hrane i kasnije eventualno uznemiravati dodavanjem šećernog ili šećerno mednog testa. Može se uostalom izvršiti proba sa nekoliko društava da bismo se uverili u efekte septembarskog prihranjivanja. Negativan efekat koji obilno prihranjivanje može imati to je podsticaj zaleganja matice, što nije poželjno u ovom periodu.

U septembru treba obaviti i druge poslove iz avgusta koje nismo uspeli ranije da završimo.

 

Ostali radovi  

Lepi dani se mogu iskoristiti za uređivanje pčelinjaka - postavljanje košnica na nova postolja, popravku starih košnica, postolja, farbanje košnica itd. Na pčelinjaku se postavljaju lovilice za osice i stršljene. Izgleda da ih je ove godine ipak manje nego prethodne, ipak, biće od pomoći flaše sa zaslađenim pivom, ukislim sokovima, ukvarenim pilećim ili ribljim mesom...

 

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u septembru prošle godine, posetioci se mogu upoznati preko septembar2003