Home

Iskustva pčelara

Predrag Cvetković

Roj u kutiji od roletne

Reportaža u slikama

   
Na poziv iz Beograda da uklonimo roj koji se naselio u kutiju od roletne odazvali su se članovi diskusione grupe "pčela": Dušan, Vlada i Predrag. Na žalost, roj je u međuvremenu napustio svoje stanište u kome je bio više od godinu dana i nama je ostao manje zanimljiv zadatak da uklonimo saće i očistimo kutiju za roletnu, što je urađeno 7. oktobra 2006.

Na slikama se može videti gde je roj bio smešten - na drugom spratu jedne privatne kuće u Žarkovu. Ležaj i radni sto sa kompjuterom u sobi jednog srednjoškolca su bili odmah uz prozor. Pčele su uletale i izletale kroz horizontalni prorez na roletni. Da se njihov  život ne bi remetio, stanari su izbegavali da pomeraju roletnu ali to ipak nije moglo da večito traje, pa su malo pomeranje roletne uz tretiranje poda nekim insekticidom možda bili neki od razloga napuštanja staništa.

Može se videti veliko saće koje je zbog ograničenog prostora građeno u širinu. Med je bio smešten u samom vrhu saća, kao i sa leve strane. Na trećem - četvrtom ramu s desna vidi se napušteno zatvoreno leglo koje govori o tome da je stanište nedavno napušteno.

   
Na slici levo se vidi saće u fazi skidanja - jedan deo je odsečen, a na slici dole je poklopac kutije za roletne, za koji je bio prićvršćen deo saća. Dole levo je slika saća sa zatvorenim medom.

Zanimljivo je da stanari kažu da je pre oko dve godine u istoj kutiji našao smeštaj jedan roj čije je gnezdo na njihov zahtev rasturio neki pčelar. Očigledno se potvvrđuje da je stanište u kome su nekada bile pčele privlačnije za novi roj od onog gde nisu, pa je kasnije i doleteo novi roj.

Akcija se završila tako što je saće sa medom predato stanarima a mladom pčelaru Dušanu koji je tek pre nekoliko meseci počeo da pčelari je pripalo dosta praznog saća koje će pretopiti i dobiti svoj prvi vosak. Neka mu je sa srećom!