Home

Apiterapija

O.N. Mašenkov

Lekovita propolisana platna

Pčelari često stavljaju preko ramova košnice domaće platno od lana ili kudelje. Pčele ga vremenom propolizuju i ono gubi svoju savitljivost. Pčelari ponekad sa tih platna stružu propolis, ali to ne uspeva uvek. Predlagano je da se propolis izdvoji tako što se platno ohladi i posle provlači kroz valjke sa zupcima. Za pčelare koji imaju male pčelinjake ipak nije pogodno da prave specijalne uređaje za to. Oni su često bacali propolisana platna ili ih goreli u dimilicama. Ta platna se mogu obraditi 70%-tnim alkoholom da bi se izdvojio propolis. Radi toga se u pola litra 70% alkohola stavi propolisano platno dimenzija 25x50 cm i drži u zatvorenoj posudi na mračnom mestu tokom 15 dana, povremeno mućkajući. Zatim se rastvor odlije. Sa tkanine se nožem sagrebu smolasti ostaci i dodaju alkoholnoj tinkturi. Dobija se odprilike 20%-tni rastvor propolisa, u zavisnosti od prvobitnog sadržaja u u platnu (neminovni su gubici zbog upijanja rastvora u tkaninu).

Propolisana platna se mogu koristiti kao raznovrsni zavoji radi lečenja kožnih bolesti, između ostalih i gljivičnih. Fang Ču je proučavao uticaj propolisa na 20 vrsta gljivica i utvrdio je mikostatički (protiv gljivični) efekat na sve vrste površinskih gljivica i slabije dejstvo na dubinske gljivice. On je to objasnio prisustvom flavona i proizvoda cimetne kiseline.

Agrafena Š, 60 godina, pralja, koja je nekoliko godina patila od gljivičnog oboljenja stopala i koja je izgubila nadu u njihovo izlečenje, obratila mi se za pomoć. Ja sam joj preporučio da sašije kratke čarape od propolisanog platna. Njihovo tronedeljno nošenje je dovelo do zarastanja naprslina na koži, njenog obnavljanja i ozdravljenja nogu.

Zoja M., 53 godina, koja je radila na gajenju šećerne repe, dobila je sunčane opekotine na leđima, sa jakim crvenilom. Postavljanje poveza od propolisanog platna premazanog rastopljenim maslacom onemogućilo je obrazovanje plikova i ljuskanje kože.

J. Čižmarik je govorio o primeni propolisa u dermatologiji radi lečenja hroničnog ograničenog neurodermita, hroničnog difuznog neurodermita, oštrog, hroničnog i mikrobnog ekcema, dermatomikoza.

Propolis sadrži različite aromatične materije, zato se propolisana platna mogu koristiti za inhalaciju. Mišel Montenj u svojim "Iskustvima" pozivao se na predanje o tome da Sokrat zahvaljujući aromatičnim materijama nije oboleo od kuge. "Predpostavljao sam da bi lekari mogli da bolje koriste mirise nego do sada, pošto sam često primećivao da su mirisi menjali moje stanje, pošto oni deluju na moje raspoloženje u zavisnosti od svojih svojstava".

R. Monikifor i Dž. Ejmur su utvrdili da molekul isparljive materije pobuđuje elektromagnetni talas tačno određene frekvencije. To omogućava da se prepozna materija. Pod uticajem tih signala u organizmu se sintetišu hormoni, koji i utiču na naše stanje. Preko hormonskih mehanizama mirisi mogu da menjaju ritam disanja, puls, pritisak, radnu sposobnost, pažnju, raspoloženje. Mnoga aromatična etarska ulja ispoljavaju antimikrobna dejstva. Savremeni aromaterapeuti, kao i u drevna vremena, pomoću mirisa i inhalacije uspešno leče različite bolesti: srca i krvnih sudova (kardiovaskularne), nervne bolesti, infekcione prehlade i različite patologije gornjih disajnih puteva. Još sedamdesetih godina dvadesetog veka J. Čižmarik je ukazivao na pouzdanost lečenja upale bronhija, oštre upale sluznice nosa, ždrela i grkljana, hronične upale bronhija pomoću inhalacije propolisa. Ona takođe potpomaže lečenje upale usne duplje, gljivičnih bolesti, čireva i gnojnih čireva na desnima, kod paradentoza.

Radi produktivne primene aromoterapije neophodno je uspostaviti percepciju mirisa u slučaju da je čulo mirisa otkazalo. Radi toga postoje različite metode. Jedna od najdostupnijih se sastoji u sledećem. Na sredinu nosa se na 30 minuta (dnevno) pomoću flastera pričvršćuje starinska moneta od bakra, prethodno namazana medom. Posle 15-20 dana, kako govori lekar A. Ševrigina, čulo mirisa se u potpunosti obnavlja.

Za inhalaciju se koriste jednostavne naprave. Porcelanski čajnik se do 2/3 naliva ključalom vodom. Nad njim se u mrežici pričvršćuje komadić propolisanog platna (10-15 cm2). Čajnik se pokriva levkom od papira i brižljivo udiše vruć vazduh zasićen aromatičnim materijama. Parčići platna se mogu staviti na vreo krompir skuvan sa ljuskom i pokrivši se gustom tkaninom (peškirom - prim. prev.) udisati lekovite pare. Efikasnost takvih inhalacija se pokazuje posle prvih seansi.

Tako je Jurij P., 45 godina, mehaničar, u početnom stadijumu gripa primenjivao inhalaciju pare po opisanoj preporuci. Kao gustu tkaninu on je takođe koristio propolisano platno. Procedure tokom pet dana, po tri puta dnevno po pola sata, omogućile su da se izbegne razvoj bolesti i njenih recidiva.

U rukama pčelara se nalazi vredno sredstvo za lečenje različitih bolesti - propolisana platna, ali ono još nije našlo široku primenu u praksi.

 

 

Časopis "Pčelovodstvo" 2/2005.

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković