English Home

Predrag Cvetkovic

 

Pre i posle svih ratova - pčelarstvo

Prikaz dugometražnog dokumentarnog filma "Pčelarstvo posle rata" ("Beekeeping after War")

Tomas Lijč (Tomas Leach), kamera Ben Tod, Fabrica film, Italija, 2005. 52 minuta
www.tomasleach.com

 

Mladi filmski umetnik iz Londona, Tomas Lijč, napravio je svoj prvi dugometražni dokumentarni film baš ovde, na našim prostorima. Zainteresovala ga je sudbina naroda bivše Jugoslavije, sudbine pčelara i njihovih porodica kojima se uputio da ih upozna i snimi film o njima.

U jesen 2004. godine dolazi u Srbiju, tokom četiri dana obilazi više pčelinjaka u Vojvodini, razgovara sa pčelarima i snima. Maja naredne godine dolazi ponovo, sa snimateljom, snimaju u Vojvodini i centralnoj Srbiji, a zatim snimanje nastavljaju u Republici Srpskoj, Bosni i Hrvatskoj.

Nisu na žalost sve priče mogle da uđu u film, to je bilo nemoguće. Ostalo je mnogo snimljenog materijala koji nije mogao da bude iskorišten u ovom divnom umetničkom filmu. Autor je odabrao samo nekoliko najpotresnijih priča koje se u filmu smenjuju i preklapaju.

To su životne priče pčelara kojima su sankcije i ratovi na prostorima bivše SFRJ izmenile način života i pčelarenja. Dimitrije i Savo iz Bosanskog Broda se prisećaju nekadašnjih vremena i govore o tome kako više nema selidbi na uljanu repicu u Slavoniju, bagrem na Ceru, lipu i suncokret u Vojvodini, vrijesak u Liku.

Mati Nektarija, igumanija manastira Kalenić, govori o tradiciji pčelarenja po manastirima u Srbiji i o pčeli kao božanskom biću, o tome šta čovek od nje može da nauči da bi bio bliži Bogu i bliži sebi samom.

Slušamo životnu priču pčelara Luke iz Bosanskog Broda koji je od bombe skoro izgubio vid i sluh ali se i dalje bavi pčelarstvom, uz pomoć njegove supruge i sina.

O sudbini mlade devojke Bojane iz Ušća, koja je od eksplozije bombe na njihovom pčelinjaku kao devojčica od 12 godina izgubila nogu potresno priča njen otac Milun.

Autor je izabrao da film završi pričom o mladom pčelaru Marku iz Bosanskog Petrovca, kome su rat i izbeglištvo obeležili detinjstvo i mladost. Marko govori o svojim pčelama, o značaju pčelarstva i o planovima. Kao dečak, za vreme rata u Bosni bio je u izbeglištvu u Nakovu, u Vojvodini, kod poznatog pčelara Neđe Keranovića, koji ga je naučio pčelarstvu i dao mu nekoliko košnica sa kojima je Marko formirao svoj pčelinjak.

I da, krajnja scena filma su pčele koje veselo zuje i sakupljaju se u mali roj s kojim će početi novi život.

Pored priče mati Nektarije, kao još samo jedan lik u filmu nevezan za ratove, autor stavlja Budimira, iskusnog pčelara iz Trstenika, koji je nastavio bavljenje pčelarstvom i pošto je izgubio vid zbog dijabetesa. Njegova priča je povezana sa nekoliko ostalih priča po tome što pokazuje ogromno razumevanje i neprocenjivu pomoć supruge. Za razliku od mati Nektarije on govori o odnosu između čoveka i pčele na svetovnom nivou, čime se tema lepo zaokružuje.

Pravo uživanje je posmatrati slike koje je oko mladog kamermana Bena uočavalo. Scene kada kamerom prati paperje koje leti sa vrba ili kada snima oblake koji su se nisko spustili na obronke planine iznad Ušča, gde su NATO avioni direktno bombardovali pčelinjak, spadaju u posebno snažna mesta u filmu koja govore više od bilo kakvih reči. Film je izuzetno poetičan i autor sa pravim majstorstvom uklapa priče pčelara sa njihovim likovima i scenama koje se prikazuju. Vrhunska kamera pri tome čini pravu čaroliju doprinoseći da 52 minuta filma prođu neosetno.

Film je prikazivan na festivalu mediteranskog dokumentarnog filma u Marseju u jesen 2006. godine gde je bio nominovan za nagradu "Najbolji prvi film" a u jesen 2007. je prikazivan na festivalu dokumentarnog filma u Londonu.

Tomas je Filmsku školu završio u V. Britaniji, 2002. godine. Pravi dokumentarne i komercijalne filmove, snimao je u Evropi ali i u Africi i Južnoj Americi i iza njega već stoji puno raznovrsnih i  kvalitetnih filmova a pristižu i nagrade. Filmovi su mu prikazivani na festivalima šriom sveta, od Moldavije do Urugvaja.

Poželimo autoru da i dalje neguje tako visoku osetljivost za svet oko sebe i da pravi još mnogo, mnogo dobrih filmova.


 

Fotografije iz filma:

 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   

 

Ukoliko želite, možete pogledati i Fotografije sa snimanja filma