[Home]

 

Predrag Cvetković, Trstenik

  

Upoznajmo naučnike - vredne pčelarske radnike širom sveta

 

Dr Janez Poklukar

 U seriji tekstova o naučnim radnicima u pčelarstvu širom sveta, možda bi trebalo početi iz našeg okruženja. Pčelarima Srbije predstavićemo slovenačkog naučnika mlađe generacije, istraživača i velikog pčelarskog radnika - dr Janeza Poklukara.

Poklukar je rođen 1960. godine u Kranju. Srednju školu za veterinarske tehničare je završio 1978. godine a Biotehnički fakultet, smer stočarstvo, u Ljubljani 1982. Postdiplomske studije genetike i selekcije u stočarstvu upisao je 1986. i završio ih odbranom rada o uspešnosti masovne selekcije domaće pčele. Doktorsku disertaciju iz genetike pčela  je odbranio 1992. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1986. godine radi u Poljoprivrednom institutu Slovenije kao istraživač na selekciji kranjske pčele. Za docenta na Biotehničkom fakultetu izabran je 1996. godine. Pored maternjeg, govori češki, engleski i nemački i jezik.

 

Fotografija: Janez Poklukar (desno) kao član komisije za ocenjivanje meda u Semiču

Foto: Stane Plut

 

Poklukar je autor skoro 150 različitih bibliografskih jedinica - članaka, tekstova predavanja, knjiga. Urednik je vredne knjige, stručne monografije “Od čebele do medu” (Od pčele do meda) koja predstavlja odličan udžbenik pčelarstva. Njegov glavni rad je na polju genetike i selekcije pčela, ali se bavi i istraživanjima u vezi varoe, pčelinjih paša, ekonomije pčelarstva i praktično svime što zaokuplja savremeno pčelarstvo. Pored toga je i odličan poznavalac istorije pčelarstva.

Priča o ovom naučniku ne bi bila kompletna kada ne bismo spomenuli da je dr Poklukar veoma aktivan u Savezu pčelara Slovenije i u mnogim akcijama pomoći pčelarima. Tako ga srećemo kao autora planova razvoja pčelarstva u Sloveniji, rukovodioca kurseva za odgajivače matica, člana komisija za ocenjivanje meda, predavača i učesnika mnogih savetovanja.

Učesnici 10. kongresa pčelara Jugoslavije u Kragujevcu 1987. godine, sećaju ga se po radu o selekciji pčela u Sloveniji. Bilo bi lepo kada bi naši pčelari i naučni radnici imali priliku da ponovo vide dr Poklukara u Srbiji i upoznaju se sa njegovim radom.