Home

Pčelarska iskustva

 

Vaso Pudar, Gajdobra, Srbija

vmpudar@eunet.yu

tel. 021/ 762-519, 063/ 8627357

Seleća platforma sa 24 košnica

1. deo

2. deo

Fotografije sa paše

Platforma je iz tri reda, gde se srednji red izvlači levo i desno po 2m a izvlačenje ide preko ležajeva tako da se obavlja bez ikakvog napora. Inače, dužina platforme je 390 cm a širina 186 cm plus po 6,00cm za podizače kad su u sklopljenom stanju (u vreme transporta) i celokupna širina je 187,2 cm, znači uža je od prikolice  čija širina  iznosi sa blatobranima 204 cm (što je sve po propisima, inače u transportu je dozvoljeno 250,00 cm širine.

   

 

Na nju se postavlja 24 košnice koje se stežu dugačkim vijcima po 100 cm dužine sa navojem M16mm i pritiskivačima (u vreme transporta  a u stojećem položaju pritiskivači se postavljaju ispred leta obojeni u njihovim bojama, i proširuju prihvat pčela, koji su 15x5x400 cm po svakom redu, (tako da je transport bez problema). Kod postavljanja platforme na odredište, podizači se rašire sa obe strane, tako da prikolica lako može da se izvuče ispod platforme. Celokupna platforma je visoka 80 cm. Što se tiče podizača, napravljeni su od vretena trapeznog navoja fi 25x 4 mm što kazuje da svako vreteno može dići i do 500 kg, a na svakom vretenu nalazi se aksijalni ležaj radi lakšeg podizanja i spuštanja platforme. 

Platforma je urađena od dobro dimenzionisanog materijala. Svi varovi su urađeni CO2 aparatom, tako da što se tiče izdržljivosti tu se može garantovati. Svaka osovina je nosivosti po 1500 kg, tako da i sa punim košnicama ne može da se preoptereti. Prikolica treba da dobije još dno od blažujke tako da kad se ostavi platforma, mogu se u njoj transportovati vrcaljke, burad i sve što treba.Prednost ovakvog načina je što platforma kao posebna stavka ne traži velika ulaganja tako da svaka nova nosi još po 24 košnice, može se praviti po potrebi a sa dobrom prikolicom za čas se može prebaciti do odredišta. Inaće transportujem je sa kolima do 1900 cm3 bez ikakvih problema.

 

Prikolica je pravljena tako da sa lakoćom može da se podvuće pod platformu (platforma ima svoje vođice radi lakšeg uvlačenja prikolice) a kad se spusti platforma sa nosačima, koji služe za izvlačenje srednjih košnica, zakači se za prikolicu tako da je u trenutku spojena sa prikolicom i dobija se kao jedna celina.

 

Nastavak