[Home]

Novosti u vezi pčelarstva

 

Pismo pčelara Filipa Čendlera uredniku časopisa "The Beekeepers Quarterly"

objavljeno u broju 94 (Dec. 2008)

 

Dragi Pčelaru

 

Nedavno sam razaslao upozorenje u vezi moguće kontaminacije šećerne repe (koju u prerađenom obliku mnogo pčelara primenjuje za prihranjivanje svojih pčela) imidaklopridom. Pošto je to izazvalo neke diskusije, mislio sam da ćete možda želeti da čujete neke nove činjenice koje sam otkrio dok sam proveravao originalnu priču.

 

1. Imidakloprid je pesticid iz grupe neonikotinoida (tj. sličan nikotinu po hemijskoj strukturi) sada se rutinski koristi da se njime obavije seme šećerne repe - skoro dve godine u Britaniji i znatno duže u SAD i u drugim zemljama.

 

2. Imidakloprid je sistemični insekticid, što znači da on prodire u svaku ćeliju biljke, čak iako se samo koristi za tretman semena (da seme bude pokriveno njime, prim. prev.). To znači da ĆE BITI prisutan u šećeru, pošto prerada repe ne utiče na to.

 

3. Imidakloprid je snažan neurotoksin, otrovan za pčele u tako malim dozama kao što je 5 delova na milijardu, i ima ozbiljne posledice koje su nešto ispod smrtonosnih - uključujući gubitak orijentacije - u mnogo manjim dozama. Da to postavim u kontekst, ako uzmete HILJADU TONA sirupa 1:1 napravljenog od šećera iz šećerne repe i u to dodate samo JEDNU KAFENU KAŠIČICU  imidakloprida, imaćete smesu koja može da ubija pčele. Molim Vas pročitajte ovu zadnju rečenicu ponovo i razmislite o njoj.

 

4. Imidaklprid je otporan u biljnim ćelijama i u zemljištu (vreme poluraspada u prisustvu vazduha je preko 997 dana), gde ubija SVE insekte - uključujući korisne - i akumulira se, sezonu po sezonu, dok ne dostigne "stabilni" nivo za koji neki autoriteti smatraju da je nekih 10 delova na milijardu. Takođe, on će verovatno da zatruje podzemnu vodu.

 

5. Američka agencija za zaštitu životne sredine je odobrila dozvoljene nivoe imidakloprida u šećernoj repi od 0.05 delova na milion, što je najmanje DESET PUTA veće od dovoljne smrtne doza za pčele.


Da li i dalje mislite da je sigurno hraniti pčele sirupom sa šećerom od šećerne repe?

 

I gde je Britansko udruženje pčelara u svemu tome? Koje još uvek uzima novac od Bajera za uzvrat odobravajući neke od njihovih pesticida. (do sada ne i neonikotinoida) kao "prijateljske za pčele". Da li je BBKA (Britansko udruženje pčelara) izašlo sa izjavom osude korišćenja imidakloprida, ili blisko povezanog klotianidina, koji je ubio blizu pola miliona košnica u Nemačkoj u maju ove godine (2008. prim. prev.). Da li je ikada izjavilo podršku pozivu nemačkih i francuskih pčelara za zabranu neonikotinoida? Da li je BBKA ikada kritikovao BILO KOJI od Bajerovih proizvoda? Sve što sam video je serija polovičnih mlitavih izjava koji čuvaju postojeće stanje.

 

Ipak, molim Vas nemojte da mislite da sam ja protiv BBKA. Ja želim da BBKA bude jedno jako borbeno telo u ime pčela i pčelara, a ne igračka Bajerove službe za marketing. Ona bi trebalo da bude slobodna i nezavisna od svih komercijalnih interesa i trebalo bi da predstavlja pčelare, NE hemijske korporacije koje nemaju drugi interes za zdravlje pčela osim profita koji mogu da ostvare prodajući lekove kao što je Bajvarol (koji je na kraju, kroz selekciju krpelja otpornih na piretroide, problem sa varoom učinio gorim.

 

Apelujem na pčelare da preko svojih lokalnih ogranaka utiču na BBKA da odbaci svoje nemo prihvatanje "keš za hemikalije" od Bajera, Singenta ili bilo koje druge kompanije, i da traže da se sačini jasna izjava koja podržava organsku poljoprivredu, koja je jedina sigurna opcija za pčele.

 

Filip Čendler

www.biobees.com

 

Primedba autora:

1 Činjenice o imidaklopridu iznete u ovoj poruci su bile proverene od strane mikrobiologa.

2. Dokumenat o imidaklopridu možete pročitati na sajtu http://www.epa.gov/EPA-PEST/1998/September/Day-18/p25085.htm

 

 

 

 

 

Preveo: Predrag Cvetković

Napomena prevodioca: zadržano je isto formatiranje teksta (velika slova i dr.) kao u originalnom članku.