Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

OKTOBAR 2010

 

Stanje na pčelinjaku  

Pčelinja društva imaju sve manje legla i polako ulaze u zadnji period pred zimovanje. Ipak, u krajevima sa toplijom klimom i nekom pčelinjom pašom društva su i dalje aktivna. Tamo gde ima dosta bršljana, može se primetiti unos nektara, a takodje pored reka ima još biljaka koje cvetaju. Kao što smo ranije pisali, pčelinja društva ove godine generalno gledajući imaju manje hrane u košnici ali ima krajeva gde je bilo solidne letnje paše (npr. suncokret) pa su se društva bolje snabdela, ili su pčelari vršili obilnija prihranjivanja. Što se tiče zaraženosti varoom, izvešaji pčelara se mnogo razlikuju - neki izveštavaju o velikoj zaraženosti, dok drugi pak govore da varoe ima malo i da mali broj pada prilikom tretmana. Ima i vesti o nekim stradanjima društava - nestanku pčela, srećom vrlo retkih, što je verovatno posledica varoe i virusa.

Radovi na pčelinjaku

Sada nema mnogo posla na pčelinjaku - krajem meseca ili i pre ako zahladni, mogu se staviti neki zaštitni češljevi protiv ulaska glodara, a inače košnice nije potrebno otvarati osim u slučajevima veće potrebe. Moguće je da u košnicama krajem meseca neće biti legla, posebno ako skorije nije vršeno prihranjivanje - podsticanje negovanja legla. To se može iskoristiti za tretman oksalnom kiselinom, koja se smatra dosta efikasnom. Uputstvo za rad sa tom kiselinom dato je na stranici http://www.pcela.rs/oksalna_kis.htm Eventualno se može izvršti tretiranje nekim drugim sredstvom ako je potrebno.

Nije potrebno neko posebno utopljavanje košnica sada, to bi inače moglo da bude podsticaj nastavljanju negovanja legla (pogotovo uz eventualno prihranjivanje). To je mnogo važnije i potrebnije krajem zime. Pčelari koji imaju košnice da žičanim podnjačama mogu sada da otvore podnjače - izvuku podloške. Smatramo da je vrlo slaba društva dobro sada utopliti.

Za posebne slučajeve ako pčelari opravdano strahuju da u košnicema nema dovoljno hrane, u slučaju da bude toplih dana, oni se mogu iskoristiti za dodavanje sirupa ili još bolje razredjenog meda. Isto tako, može se iz sredine klubeta izvaditi poneki ram sa nedovoljno meda i staviti negde skraja košnice a ostali ramovi se primaku ka sredini. Iz košnice koja ima puno hrane može se izvaditi jedan ram sa medom i dodati nekoj kojoj nedostaje, koja uz pčelinje klube nema ram meda.

Ako se već otvara košnica, može se tom prilikom izvaditi neki loš, stari ili nepravilan ram koji je bio skraja i uz to prazan ili sa malo meda. Med se eventualno može i izgrebati pčelarskim nožem da bi se pri narednom otvaranju izvadio. Dobro je da u košnici tokom zime bude nešto manje od punog broja ramova.

Ako se iz nekog razloga otvara neka košnica radi kontrole, dobro je pogledati kakvo je leglo, da li ima znakova neke bolesti. Može se desiti da društva bez matice imaju lažne matice koje nose neoplodjena jaja iz kojih se razvija trutovsko leglo. Takva društva je najbolje što pre rasformirati.

Košnice nivelisati ako su se malo nagle ka zadnjoj strani ili bočno, tako da budu blago nagnute prema napred, kako bi se izbeglo skupljanje vode i otpada na podnjači.

Ostali radovi  

Ako to nije ranije uradjeno, složiti medišne nastavke u magacine ili na samim pčelinjacima pri čemu treba obezbediti da u njih ne mogu da ulaze voskovi molljci ili glodari. Dobro je da to bude neko promajno mesto i da postoji cirkulacija vazduha kroz naslagane ramove - kroz neku žičanu mrežu. Propolis je verovatno već ostrugan a ako nije, to treba sada uraditi da ne bi vetrio do proleća.

Oktobar je vreme sadnje biljaka - drveća, žbunja i dr. Uvek je bolje što ranije obaviti sadnju da bi se biljke lakše primile i u proleće brže se razvijale.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u oktobru prošle godine, možete se upoznati preko stranice http://www.pcela.rs/okt09.htm