Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

OKTOBAR 2004 

Stanje na pčelinjaku  

Pčelinja društva imaju sve manje legla, polako prestaje zaleganje matice (osim u krajevima gde ima kasnih jesenjih paša) i potrošnja hrane je sve manja. Zaraženost varoom je u proseku velika i bilo je slučajeva stradanja pčelinjih društava ili značajnog slabljenja. Ove godine je više i pojave krečnog legla, pa i zaraženost američkom kugom čini se da je bila veća. Količina hrane u košnicama se dosta razlikuje jer je bilo krajeva takoreći bez ikakvog ozbiljnijeg unosa posle bagremove paše, ali i drugih, gde su pčele u drugoj polovini leta donele lepe zalihe. Razlikuje se i od jedne do druge košnice na istom pčelinjaku, ali su pčelari tokom avgusta i septembra to verovatno korigovali. Reklo bi se da su pčelinja društva po snazi nešto slabija u odnosu na neki prosek. Ona koja su ranije obilno prihranjivana ili imala dobru pašu sada su potpuno spremna za zimovanje.

Radovi na pčelinjaku  

Postavljaju se češljevi ili neke druge zaštite pčelinjih društava od mogućih ulazaka štetočina - miševa i rovčica u košnice. Dobro će doći i ograničavanje visine leta limovima, zatim stavljanje mrežica kroz koje pčele mogu da prođu, sužavanje donjih leta i otvaranje gornjih i sl.

Ako se primeti da nešto nije u redu sa nekim pčelinjim društvom treba odmah reagovati i pregledati ga. Vrlo su moguće pojave grabeži, a treba zanti da je to najčešće samo posledica nečega što se ranije dogodilo: gubitak matice i izostanak oplodnje mlade matice, slabljenje usled varoe, virusi, ulazak miša i slično. Zaprljano leto, zatim prevelika aktivnost na letu dok ostale košnice miruju mogu nam takođe ukazati na grabež, ali to ne treba mešati sa izletom pčela posle kišnih dana ili sa  reagovanjem pčela na prihranjivanje.

Društva koja su iz nekog razloga oslabljena treba maksimalno suziti na manje ramova i obavezno ih snabdeti sa dovoljno hrane. Sada se lako može uočiti znakovi američke kuge pa ukoliko ih opazimo, takve slučajeve prijaviti veterinarskom inspektoru jer ta bolest podleže obaveznom prijavljivanju.

Staro i nepravilno saće treba istopiti i dobro je vosak odmah zameniti za voštane satne osnove, kako bi do proleća odstajale da se kristalna struktura ponovo uredi posle topljenja.

Sada se može sakupiti propolis, ukoliko to ranije nije učinjeno, sa medišnih ramova, delova košnica ili posebnih skupljača. Bolje je to obaviti što pre da bi se što manje lekovitih sastojaka izgubilo tokom stajanja ramova.

Ostali radovi  

Sada se već odmah može početi sa čišćenjem starih košnica, popravkama i farbanjem, a u dane bez kiše mogu se farbati košnice direktno na pčelinjaku. Predstoje poslovi pakovanja meda u manju ambalažu, izrada etiketa za tegle, veće angažovanje oko prodaje meda, ali i drugih pčelinjih proizvoda.

Treba se raspitati gde se mogu nabaviti sadnice medonosnog bilja pa ih nabaviti i već se može početi sa sadnjom. Takođe, oni pčelari koji imaju svoje zemljište mogu i sami da proizvedu sadnice raznog bilja pa je sada vreme da obrede zemlju i izvrše druge pripreme. Neke prognoze najavljuju da će vreme u drugoj polovini meseca biti lepo i toplo.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u oktobru prošle godine, posetioci se mogu upoznati preko oktobar2003