Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

NOVEMBAR 2013

 

Stanje na pčelinjaku  

Karakterisično za ovu godinu, znatnim delom novembra je vladalo pravo Miholjsko leto - neobično toplo vreme za ovo doba godine. Iako se moglo očekivati da se leglo u pčelinjim društvima zbog toga dugo zadržalo, ili ako je bilo prekinuto nošenje, da je ponovo započelo, to ipak nije bio slučaj, bar na većini pčelinjaka u centralnom delu Srbije. Pčelinja društva su taj period provela uglavnom bez legla, što samim tim znači da potrošnja hrane nije povećavana i da se pčele nisu dodatno iscrpljivale eventualnim negovanjem kasnog legla. Ipak, neki pčelari su javljali i o održavanju legla u košnicama, što naravno, nije baš poželjno u ovim klimatskim uslovima.

U košnicama u kojima su pčelari dosta intervenisali tokom oktobra (prihranom, eventualnom zamenom matica i slično), ili su to bili kasno formirani rojevi, bili su veći izgledi da je i tokom novembra bilo legla. Treba napomenuti da je negovanje kasnog legla znatnim delom uslovljeno i genetskim karakteristikama matice, odnosno sojevima pčela.

Radovi na pčelinjaku

Zbog neuobičajeno toplog vremena, mnogi pčelari su odlagali tretiranje oksalnom kiselinom, dok su neki koristili nešto hladnije dane ili jutra i izvršili tretman. Savet kako može da se radi tretman, može se videti na stranici ovog sajta o tretmanu oksalnom kiselinom.

Nema potrebe ni za kakvim otvaranjem košnica, osim ukoliko se primeti nešto posebno, što zahteva otvaranje i eventualnu intervenciju (grabež, mrtve pčele na poletaljci i dr.).

Zbog velike najezde osica i stršljena, savetuje se veće sužavanje leta nego obično. To se najpre odnosi na donja leta, koja pčele ne mogu da kontrolišu pri hladnijem vremenu kada ne izleću, a osice i stršljeni su i dalje aktivni. Gornja leta, pogotovo ako su u vidu okruglih otvora (što se uvek radije preporučuje nego u vidu izduženih) mogu da ostanu otvorena, u stvari i trebalo bi da ostanu otvorena, kako zbog povoljnijeg zimovanja, tako i što ih pčele bolje štite. Donja leta bi u suštini mogla i da se zatvore (ako postoje gornja), čime bi se društva dodatno zaštitila i od osica i stršljena. Da se pri eventualnom zatvaranju ne bi remetila mikroklima u košnici koju je društvo rasporedom po ramovima i na druge načine uspostavilo pre intervencije pčelara i eventualnog zatvaranja leta, na donje leto bi najbolje bilo staviti neku žičanu mrežicu ili češalj protiv ulaska glodara, prebačen na "zatvoreno" - sa sitnim otvorima za ventilaciju.

Prilika je da se pčelinjak dodatno uredi, uravnaju postolja i košnice, okrešu grane drveća, poseku ili izvade pojedina stabala koja eventualno smetaju

Ostali radovi

Lepe dane je dobro iskoristiti za uredjenje pčelinjaka, kao i za uredjenje pčelarske kućice ili ostave za pčelarski pribor i opremu. Takodje, oni pčelari koji to nisu ranije uradili, sada bi trebalo da slože medišne nastavke radi čuvanja do naredne paše. Oni se mogu čuvati napolju, s tim da žičanim mrežama sa donje i gornje strane budu zaštićeni od eventualnog ulaska najpre leptira moljaca, a zatim i miševa, osica i pčela, čime se postiže i ventilacija ako se ostavi mesto za protok vazduha.

Sađenje medonosnog drveća i šiblja je višestruko korisno i zato savetujemo pčelare da redovno, svake godine, na pčelinjaku i njegovoj okolini posade makar po nekoliko sadnica.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u novembru prošle godine, možete se upoznati preko stranice Novembar 2012.