Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

NOVEMBAR 2012

 

Stanje na pčelinjaku  

Posle toplog vremena tokom skoro celog oktobra, nastupili su hladniji dani i pčelinja društva su skupljena u klube. Novembar je mesec punog mirovanja pčelinjih društava, kada u normalnim uslovima nema legla u košnicama i kada pčele troše najmanje hrane. Izuzetak su naravno topliji krajevi, primorje, gde su temperature visoke i pčele normalno izleću, donose polen i ponešto nektara i gde verovatno nastavljaju sa negovanjem legla. Smatra se da u ovom periodu mirovanja pčelinje društvo ne potroši više od 1kg hrane za mesec dana.

Što se tiče snage, iako se ranije činilo da su društva dosta slabija nego inače, na više pčelinjaka se moglo videti da je stanje praktično uobičajeno, što je naravno dobro. S obzirom da je veliki broj društava relativno rano prestao sa negovanjem legla, ako ima dovoljno hrane u košnicama, može se očekivati dobro zimovanje.

Radovi na pčelinjaku

Pošto su nastupile niske temperature i prve slane, dobro je postaviti neku zaštitu od eventualnog ulaska miševa i rovčica u košnice - češljeve, limove za sužavanje leta odozgo i sl. Neki pčelari postavljaju i otrov protiv glodara ispod košnica ili zatvaraju donja leta. Što se tiče leta, savetuje se da na svim košnicama gde postoje gornja leta, ona ostave otvorena, dok se donja mogu suziti ili i zatvoriti. Ipak, kod košnica sa žičanom podnjačom ne bi trebalo istovremeno tokom zime da bude otvoreno i gornje leto i podnjača, jer bi se time verovatno izazvala i prevelika cirkulacija vazduha.

U novembru pčelari obično tretiraju pčele protiv varoe oksalnom kiselinom, koju rastvaraju u šećernom sirupu i nakapavaju preko ulica sa pčelama. Uputstvo za pripremu rastvora i tretman može se videti na stranici http://www.pcela.rs/oksalna_kis.htm

Najavljuje se povećanje temperature prve nedelje novembra pa bi bilo dobro tada obići pčelinjake i pogledati da li je sve u redu, spolja gledano. Ne treba da brine ako iz neke košnice pčele ne izleću, jer da im je neophodno, sigurno da bi izletale.

Kao što je napomenuto pri opisivanju radova u oktobru, ne savetuje se suviše rano postavljanje šećerno-mednih pogača, kako iz razloga što je potrošnja meda sada vrlo mala pa društvima sigurno neće manjkati med, tako i iz razloga što dodavanje pogača podstiče pčele da ih troše čak i ako im nisu trenutno neophodne. Bolje je sada pustiti pčele da miruju a ako postoji opravdana bojazan da nema dovoljno hrane, pogače se mogu dodati u januaru ili februaru. Efikasnija mera od eventualnog dodavanja pogače u novembru bi bila da se pri toplom vremenu koje se najavljuje, otvorimo košnicu i primaknemo pun ram sa medom uz samo klube, sa jedne i druge strane. Tada se eventualno može izvaditi neki prazan ram iz sredine klubeta, ako takvih ima, pošto u košnicama najverovatnije nema više legla, a ostali ramovi se primaknu jedan uz drugi. Time bi se klubetu praktično približio med sa jedne i druge strane. Napominjemo da ovaj postupak sada u ovo vreme treba raditi samo u posebnim slučajevima, to nikako ne bi trebalo da bude normalna praksa. Umesto pogače, u ovakvim, posebnim, slučajevima, može se dodati iceo ram ili isečeno saće sa medom položeno preko satonoša, na koje se postavi nekoliko drvaca radi održavanja prolaza za pčele.

Utopljavanje košnica odozgo sada još nije neophodno jer nema legla i ne bi trebalo ni podsticati dugo držanje legla ili ponovno započinjanje. Ipak, slabija društva se mogu utopliti odozgo ili i sa strane, a jaka društva je bolje utopljavati u januaru. Pčelari to ipak obično rade u ovo vreme, a neki tokom cele godine drže utopljavajući materijal na košnicama - leti kao zaštita od prevleike toplote a zimi od hladnoće.

Proveriti da su podnjače ravne ili blago nagnute napred, nikako unazad jer bi tako u košnicu ulazila voda i zadržavala se a pčelama je i otežano čišćenje u proleće. Ujedno se eventualno mogu popraviti postolja košnica.

Ostali radovi

Sada je zemljište vlažnije i pogodno za obradu pa se može saditi medonosno drveće i žbunje, kako na pčelinjaku, tako i u okolini, što će sve obogatiti pčelinju pašu, polensku i nektarsku. Pčelari koji na proleće planiraju setvu nekog medonosnog bilja, sada mogu da pripreme zemljište.

Dobro je da se završe svi poslovi iz ove sezone, kako bi se naredna sezona dočekala spremno i bez zaostalih poslova. To se odnosi na pretapanje voska, popravku košnica, uredjenje pčelinjaka i dr.

Treba se potruditi oko prodaje meda i drugih pčelinjih proizvoda, takođe, od sakupljenog propolisa napraviti neke preparate.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u novembru prošle godine, možete se upoznati preko stranice Novembar2011.