Home

Pčelarska iskustva

Predrag Cvetković

Neki problemi zimovanja kroz fotografije

 

Stradanje pčela u snegu

Pri izletanju ili pri povratku u košnicu pčele nekada padaju na sneg i često ne uspevaju da se podignu već se smrznu. Na slici se vidi da toplotom svojih malih telašca naprave rupe u snegu.

Da bi se koliko toliko pomoglo pčelama, dobro je očistiti sneg ispred košnica pred moguća izletanja, ili postaviti slamu, trsku, nešto na šta bi mogle da slete a da ne padnu u hladan sneg.

 

Fotografije: Oliver Mihajlović

 

 
Miš u košnici

Miševi ulaze u košnice radi zaštite od hladnoće i radi hrane koju tamo nalaze, pa ako pčelar nije sprečio mogućnost ulaska, mogu napraviti i veliku štetu na saću i medu, kao i samim unemiravanjem pčela.

Na slici se vidi gnezdo koje je miš napravio u hranilici, a desno je kostur miša, nađenog u košnici, u januaru 2006.
Evo šta o tome kaže pčelar Srđan Todorovski, iz Plandišta, koji je i autor fotografija.

"Jedna košnica mi je bila sumnjiva, bilo je ostataka poklopčića na letu. Dakle, uljez je unutra.
Otvorio sam istu, i iznenadio sam se, kao i svaki "mladi" pcelar.

Miš je bio likvidiran između dve satonoše blizu prednjeg zida LR košnice na jednom nastavku. Od njega je ostao samo kostur sa nekoliko pčela. Jedna je na njemu i umrla.

Zadnju pčelu jedva sam odvojio od kostura i vratio u košnicu. Nije se osećao neprijatni miris. Viđao sam balzamovane miševe u košnici, ali nikada do sada nisam video kostur..."

"Prethodni put sam izvršio pregled pre 3-4 nedelje, i tu košnicu nisam ocenio kao sumnjivu. U jednoj drugoj sam našao živog miša."