Home

Apiterapija

 

N. Peresadin

profesor, doktor medicinskih nauka

 

 

Proizvodi pčela protiv migrene

 

Jedna od počasnih  bolesti na našoj planeti - migrena, do današnjih dana donosi mnogo nevolja čoveku. Šta je to zapravo?

Po savremenim shvatanjima, migrena je mučno i teško oboljenje celog čovečijeg organizma, a njegov najpoznatiji simptom - žestoke glavobolje - predstavljaju svojevrsne vizit karte patologije. Izvore nevolja treba tražiti u genetskim faktorima, veliku ulogu igraju i takozvani vegetativno vaskularni poremećaji. Sama glavobolja (to dobro znaju bolesnici), veoma je individualna: ona koja pritiska, koja tupo boli, pulsira, čak i ona koja bije u mozak. Najčešće zahvata polovinu glave (hemikranija). Bol traje od nekoliko minuta kod dece, do nekoliko časova, čak i dana (!), kod odrasliih.

Leka od migrene ni danas nema, ali iskusni neuropatolozi i terapeuti propisuju pacijentima individualne kompleksne šeme medikamentne pomoći, čijm sprovođenjem je moguće bitno olakšati muke. U poslednje vreme, u lekarsku praksu sve aktivnije se uvode fizičke (prirodne) metode, među kojima apiterapija zauzima jedno od najvažnijih pravaca.

Radeći sa pacijentima koji pate od ”sindroma hroničnih glavobolja” mi vidimo realnu blagotvornost kompleksne api-fito-terapije. Pre svega, neophodni su strog raspored režima spavanja (buditi se u jedno isto vreme), dovoljan san, aktivan odmor; odustajanje od faktora koji provociraju (rad u noćnoj smeni, stresne situacije u životu i na poslu); balansirana ishrana sa isključenjem ekstraktivnih i razdražujućih proizvoda. Korisno je uključiti u ishranu orahe, mahunarke, puno zrno, ribu, prirodni pčelinji med.

Kao dosta efikasno sredstvo protiv migrene pokazalo se medno - srebrno kupatilo, odnosno spoljašnje korišćenje lekovitih supstanci meda i jona srebra. Na dno kade stavlja se bilo kakav predmet od srebra (na primer kašika za jelo), kada se napuni toplom vodom, čija temperatura treba da odgovara kupaču i bude potpuno adekvatna za proceduru, i dodaju se 2-3 jelovne kašike meda (najbolje lipovog ili heljdinog). Trajanje jedne procedure je 7-10 minuta. Takva kupanja se mogu praktikovati 2-3 puta nedeljno.

Pri zastarelim hroničnim glavoboljama, efikasna je primena propolisovog rastvora u alkoholu. Da bi se napravio, 10 grama isitnjenog propolisa se preliva sa 100 ml 70% medicinskog alkohola (može se zameniti sa 200 ml votke). Dobijena smeša se mućka u toku 30 minuta (ili pusti da odstoji 24 časa). Zatim se rastvor propušta kroz papirni filtar. Rastvor (3-5 kapi na 50ml prokuvane vode) se uzima jednom dnevno 1 čas pre jela, s tim se može piti mleko ili čaj. Za poboljšanje opšteg stanja i ozbiljnijeg skraćenja nastupa migrene,obično je dovoljna 3-4 nedeljna kura terapije propolisom, koja se može sprovoditi dva-tri puta godišnje.

Za profilaktiku migrene se preporučuje opšte-okrepljujća smeša od 100 g soka aloe, 500 g isitnjenih jezgri grčkih oraha, 300 g meda i soka 3-4 limuna. Svi sastojci se dobro promešaju i uzima po kašičica tri puta dnevno, 30 minuta pre jela.

Kao zaključak treba primetiti da, po našim posmatranjima, pčelari koji povremeno dobijaju ubode pčela, koji u hrani redovno koriste med i skoro svakodnevno i druge proizvode pčela (propolis, matični mleč itd.), praktično ne boluju od migrene ili se od nje u potpunosti izleče.

 

Pčelovodstvo 1/2001

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković