Home

Prvi deo

Pomoć pri korišćenju sajta

http://www.arl.noaa.gov/ready/cmet.html

na kome se može dobiti vremenska prognoza

(II deo)

 

Otvara nam se ova stranica (uneta je geogr. širina 43 stepeni i dužina 21 stepen).

Nudi nam se mnogo različitih opcija prognoze

 

Izvinjavamo se posetiocima zbog preklapanja uputstava za korišćenje ovog sajta za vremensku prognozu do čega je došlo zbog izmena na tom sajtu koje još nisu propraćene ažurnim (novim) fotografijama ekrana i jedinstvenim uputstvom na sajtu "pčela". Dajemo opise korišćenja ovog sajta iz iskustava dva posetioca: Žike Stojanovića sa Palića i Divne Manić - Manojlović, iz Pirota, kao i iskustvo Ace Stankovića iz Aranđelovca o dobijanju podataka o geografskoj širini i dužini. Objašnjenja - opisi korišćenja potiču sa diskusione grupe "pčela".

Nastavak objašnjenja Žike Stojanovića sa prethodne strane:

3) na sledećoj slici odabrati izbor sa vetrom (default with winds) i odabrati u prvom pravougaoniku period za koji vas prognoza interesuje: 3 dana, 8 dana ili za još 8 dana od 9.-og do 17.-og dana od dana kada tražite vremensku prognozu. Potom treba pri dnu ove stranice u prazan prostor prepisati kod koji vam se automatski nudi u zamreženom pravougaoniku iznad istog. Kod svakog ulaza ili ponovnog traženja za neki drugi period, kod se uvek automatski menja i mora se ponovo unositi.

O čitanju dijagrama mogu da kažem ovo:

Moguće su 3 varijante:
- za 3 dana (prognoza je sa parametrima na svaka 3 sata to se vidi na horizontalnoj osi - apscisi),
- za 8 dana (prognoza je sa parametrima na svakih 6 sati to se vidi na horizontalnoj osi - apscisi),
- za još narednih 8 dana od 9.-og do 17.-g dana (prognoza je sa parametrima na svakih 12 sati to se vidi na horizontalnoj osi - apscisi),

Značenje dijagrama, ja bih krenuo u objašnjavanju odozgo na dole:
1) prvi dijagram označava padavine u mm, odnosno to je ujedno i l/m2. Na ordinati (vertikalnoj liniji) je data razmera, često se menja da bi sve stalo na crtež zato ne gledati samo zelene stubiće već i nihovu razmeru. Iznad dijagrama je data ukupna količina padavina za posmatrani period.

2) drugi dijagram prikazuje smer i intezitet vetra, mogu se gledati male kukice a i ispisane vrednosti na apscisi.
Treba uočiti da manjih kukica (krakova)- kao recimo manji krak slova "L" ima 2 vrste tj dužine. Manja kvačica označava brzinu vetra do 2,50 m/s, a veća do 5 m/s, a mogu i da se kombinuju pa se onada jednostavno zbraja, recimo 2,50+5=7,50 m/s i sl. Ako manja kvačica gleda levo, vetar duva sa zapada, ako gleda na gore onda sa severa, ako gleda udesno, onda vetar duva iz
pravca istoka, a ako gleda na dole, onda vetar duva iz pravca juga. Normalno treba uzeti u obzir i sve kombinacije između, za severozapdni ili jugoistočni vetar i sl.

3) treći dijagram ne koristim, ne gledam ga, jer nemam potrebe za to, ali mislim da pokazuje temperaturu u planinskim podrućjima, naime sve se vezuje za geografsku širinu i dužinu, a projekcija te tačke nije ista u zavisnosti od treće koordinate, tj nadmorske visine. Ovaj podatak neka gledaju oni koje interesuje prognoza u planinskim područjima recimo iznad 500-1000 m/nm.
4) četvrti dijagram pokazuje temperaturu na 2 m visine u ravničarskim i brdovitim predelima manje nadmorske visine do par stotina metara,
5) peti dijagram pokazuje barometarski pritisak - može da predskaže vreme, odnosno nevreme, pad pritiska najčešće označava da predstoje padavine, a rast obrnuto..

Sve ovo moze se naci u objašnjenjima (ko zna engleski) i jos mnogo toga, čak i o vulkanskim aktivnostima, u osnovnoj postavci sajta
www.arl.noaa.gov/ready   a   www.arl.noaa.gov/ready/cmet.html je već direktno postavljanje na podatke koji su nama čini mi se najpotrebniji, tj vremensku prognozu.

Živoslav - Žika Stojanović, Palić

 

Na prvoj strani sajta koja Vam se pojavi treba da ukucate geografsku širinu (latitude) i geografsku dužinu (longitude)
u prazna polja a nakon toga kliknete na "Continue". Ove podatke možete uzeti sa neke geografske karte naše zemlje. Na primeru Pirota, odakle se javljam to je 43.10 i 22.30

Na sledećoj strani idete na izbor meteograma: Choose A Forecast Dataset, pa na strelicu pored gde Vam se nudi izbor prognoze za naredna 3, 6 ili 12 hrly dana. Kliknete ono što želite.

Na sledećoj strani pri dnu videćete neku šifru sačinjenu od slova : "your access code is", koju treba da tačno prepišete u prazno ponuđeno polje. Nakon toga kliknete na "Get meteogram" i dobićete željenu prognozu.

Na prvom grafiku odozdo gledano su dani za koje Vas interesuje prognoza sa podeocima između koji označavaju sate. Na drugom grafiku su temperature na 2 m iznad zemlje a na poslednjem padavine (zeleni stubići). Pa ako povučete vertikalu odozdo naviše tačno možete videti kog dana, u kom času kakva je temperatura i ima li padavina. To je ono sto ja gledam.

Divna Manić-Manojlović  

 

Što se tiče podataka o geografskoj širini i dužini, koji su neophodni da bi se prognoza dobila za konkretno mesto, ja sam u polje za pretragu kod GOOGLE ukucao: "geografska sirina i duzina" i dobio pregled pod nazivom "Mesta u Jugoslaviji sa geografskim koordinatama i lokatorom" /sortirano po nazivu mesta/ gde su za sva mesta,po abecednom redu, dati tačni podaci o geografskoj širini i dužini.

Aca Stanković, Aranđelovac

 

Dole dajemo uputstvo koje je stajalo od ranije na ovom sajtu i koje je delimično zastarelo. Čim ova stranica bude detaljno ažurirana, biće izbrisana sva zastarela uputstva i slike ekrana i postaviće se nove slike.

 
 

Biramo METEOGRAM

GFS Model do 180 h prognoze unapred.

Kliknemo GO.

 

 

 

 
Na gornjoj slici je data stranica koja je ranije dobijena a ne pri unošenju podataka navedenih gore, ali princip je isti. (U oba slučaja se mora prihvatiti preporučeni (podrazumevani) period početka prognoze).

Može se izabrati podrazumevana prognoza (Fields to plot: Default)

ili podrazumevana prognoza sa vetrovima (Fields to plot: Default with winds). Preporučujemo vam tu prognozu, iako ona nije tražena u ovom primeru.

 

 

 

 

U donjem delu te stranice koja se otvorila  je slika prikazana gore.

U njenom donjem desnom uglu se kod svakog novog pristupa daje nova šestoslovna lozinka pomoću koje možemo da pristupimo podacima.

Potrebno je da tu lozinku ukucamo u polja ispod (na slici je ukucano: TINBPY).

Zatim kliknemo dugme "Get Meteogram".

 
 

 

Dobijamo sliku levo, prognozu

 
 

 

Podaci o sajtu su dobijeni zahvaljujući Žiki Stojanoviću, Subotica