Home

Knjige

 

Izašla je iz štampe nova knjiga Živke Vlajković, nutricioniste iz Beograda

 

MEDENI KUVAR

med u ishrani dece, učenika i studenata

Iz recenzija:

Publikacija "Medeni kuvar" - med u ishrani dece, učenika i studenata" je vodič i priručnik, pre svega za ove kategorije potrošača meda, zdravstvene, prosvetne radnike i za pčelare.

Rezultat je dugogodišnjeg rada u pedijatriji i desetogodišnjeg u pčelarstvu, nutricioniste Živke Vlajković. Njen stav da pčelinji proizvodi treba da zauzmu posebno mesto u dijetoprofilaksi, kao i želja da ih naučno, argumentovano i popularno praktično približi, kako medicinskom auditorijumu, tako i potrošačima, zaslužuje sve pohvale.

Predložene recepture sa medom su stručno odabrane, kreativne, primenljive i ne zahtevaju veća materijalna ulaganja.

Posebno je važno da se u recepturama med kombinuje s nekim namirnicma kao što su ječam, proso, ovsene pahuljice, heljda, prirodno jabukovo sirće i drugi proizvodi koji nisu dovoljno zastupljeni u ishrani našeg stanovništva. S aspekta pravilne ishrane baš te namirnice su neophodne u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti koje započinju još u ranom detinjstvu.

Kao profesor pčelarstva preporučujem ovu publikaciju, smatrajući je začetnikom medicinskog pčelarstva i apipreventive u Srbiji.

Dr Mića Mladenović,

profesor pčelarstva

Poljoprivredni fakultet, Zemun

 

"Ova knjiga predstavlja redak pokušaj da se med popularizuje i bliže predstavi širokoj čitalačkoj publici sa svojim lekovitim i hranljivim svojstvima i u praktičnoj primeni kroz jelovnik. Veoma jednostavno i detaljno je prikazan put meda od nektara u čašici cveta do kašičice u našem čaju. Kniga je potrebna, kako roditeljima tako i svima koji brinu o zdravlju i ishrani dece."

Dr Sonja Bralović

spec. pedijatar

Dom Zdravlja, Zemun

 

 

Knjiga se može naručiti na

tel. 011/ 104-555

064/ 1782-252

email apivita@ptt.yu

cena: 250 dinara