Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

MART  200

Stanje na pčelinjaku  

Sezona kreće mnogo ranije nego prosečnih godina, pa i pčele svojom aktivnošću prate prirodu. Odavno se već rađaju mlade pčele koje će pomoći da se bezbolnije izvrši zamena pčela u košnici. Društva su dosta brojna i razvoj teče dobro. Unos polena i nektara tokom toplih dana je jači nego u ovo doba ranijih godina, a veće su i potrebe društava. U cenili, zimovanje je prošlo dosta dobro i ako se izuzmu stradanja od varoe koja su se desila još krajem jeseni na nekim pčelinjaicma, sada nema većih gubitaka.

Dženerika i kajsija su u centralnim delovima Srbije, na nižim visinama cvetale oko 25-27. februara, što je veoma rano. Ako bi se sudilo po prosečnoj vremenskoj razlici između cvetanja dženerike i bagrema, bagrem bi u tim krajevima trebalo da cveta već u drugoj polovini aprila, ali to će dosta zavisiti od temperatura u periodu njegovog razvoja.

Radovi na pčelinjaku  

S obzirom na sezonu koja je poranila, vreme je za prve prolećne preglede. Obići pčelinjake i u prvi mah možda samo letimično pogledati stanje (zavisiće i od broja košnica i prethodno obavljenih radova). Utvrditi da li pčele izleću iz svih košnica, da li donose polen i da li je sve uz redu u smislu da nema grabeži i ulazaka štetočina u košnice. Sada se češljevi protiv miševa mogu ukloniti, osim u predelima gde još ima snega i pčele ne izleću. Pčelinja društva koja su ostala bez matice spojiti sa susednim društvima, preko novinske hartije ili na neki drugi način. Košnice u kojima su pčele stradale zatvoriti i povaditi ramove.

Pri detaljnijem pregledu ukloniti prazne i loše ramove, a ako na njima ima preostalog meda, malo ga otklopiti (ako nema opasnosti od grabeži i ako neće cureti zbog žičanih podnjača). Očistiti podnjače, ako je potrebno i moguće dezinfikovati ih, plamenom ili nekim sredstvom koje treba zatim dobro isprati. Sada je vreme za pojačano utoplljavanje košnica odozgo da se ne bi gubila toplota a utopljavanje sa strane se iz praktičnih razloga obično u našim krajevima ne vrši, osim možda stavljanjem pregradnih dasaka ako društva nisu na punom broju ramova u košnici.

Bez obzira što nas razvoj društava može prijatno iznenaditi, savetuje se da ne prenagljujemo sa proširivanjem ili bar ne sa pojačanim proširivanjem pčelinjeg gnezda. Za početak se može po malo otklapati med na ramovima na kojima se nalazi leglo, kako bi pčele ispraznile i očistile to saće i pripremile ga za zaleganje. Tek kada svi ramovi budu dobro pokriveni pčelama, mogu se dodavati novi, izgrađeni - sa pravilnim saćem, ili satne osnove, ako je vreme toplo i postoji unos nekatara ili prihranjivanje. Dodavanje se vrši sa strane, do rama sa leglom, ukoliko društvo nema više od 3-4 rama sa legom, i unutar legla, ako je broj ramova sa leglom veći. Pri tome, treba imati u vidu ono što je rečeno o površinama pod leglom - ako je samo mali deo rama pokriven, nastojati da se pčele podstaknu da razviju veće leglo na tim ramovima a ne da se proširuje dodavanjem novih ramova. Kada se dodaju satne osnove, ne treba žuriti sa dodavanjem sledećih sve dok pčele dobro ne izgrade prethodne i matica ih ne zaleže ili pčele počnu da ih pune medom i polenom. Savetuje se da se iz košnice uklanjaju ramovi koji stoje sa strane legla ako ih ima više od 2 sa svake strane, jer se time zapravo sužava leglo osim ako se ne otklapa med i pčele ne prelaze da neguju leglo i na tim ramovima.

Pčelari koji imaju čitave nastavke ili polunastavke sa medom iznad plodišta, neće imati potrebe sa ovakvim radovima sa pojedinačnim ramovima. Ipak, biće potrebno da i oni steknu predstavu o snazi društava i da možda uklone ili dodaju neki ram.

Proceniti zalihe hrane u košnicama jer sada postoji opasnost da usled burnog razvoja pčele potroše zalihe i u slučaju lošeg vremena gladuju pa čak i uginjavaju od gladi. Takođe, usled eventualnog nedostatka polena ishrana larvi može biti ugrožena. Ako se u rezervi imaju ramovi sa medom, treba ih dati, ako ne, izvršiti obilno prihranjivanje (samo pri toplom vremenu) šećernim sirupom ili razreženim medom. Takođe, može se dati kristalisani med, a u slučaju potrebe i šećerne ili šećerno medne pogače. Kao što smo rekli, polenov prah je izuzetno važan za ishranu larvi pa je potrebno da ga u košnicama ima dovoljno. On nema adekvatnu zamenu ali ako se nečim eventualno može pomoći pčelama, onda treba davati inaktiviran (prokuvan) kvasac u sirupu ili pogačama. Jako je dobro redovno ili svakih nekoliko dana davati i ređi sirup ili čak samo mlaku vodu u hranilice.

Postaviti pojilice na neko sunčano mesto udaljeno desetak metara od košnica. Dobro je da voda bude blago posoljena. Proveriti ispravnost postolja košnica. Postaviti vage ispod kontrolnih košnica.  Dobro je da sve košnice imaju otvorena gornja leta. Ne savetuje se tretiranje pčela protiv varoe u ovo doba ako je to jesenas dobro sprovedeno i ako nema znakova velike invazije.

Ostali radovi  

Biljke su već krenule sa razvojem pa ako se namerava sadnja, to treba učiniti najkasnije u ovom mesecu, pogotovo ako je reč o drveću, dok sadnja šiblja može da se obavi i kasnije, ali ranija sadnja daje bolje rezultate.

Preglede košnica iskoristiti da se izvade loši ramovi i saće pretopi. Zameniti vosak za satne osnove.

Ako to nije urađeno ranije, sada treba pripremiti ramove sa satnim osnovama. Pripremiti ili nabaviti skupljače polena koji će biti upotreblejni u aprilu.

Zbog ranog razvoja, ova godina može biti posebno pogodna za selidbu, kao i formiranje rojeva, pa se treba unapred pripremiti za to ako želimo da iskoristimo te okolnosti (razmišljanje o lokacijama, veterinarske potvrde, prevoz, a za rojeve - nove košnice, ramovi...). Sezona pre počinje pa će po svoj prilici duže i trajati, tako da će biti posebno pogodna i za proizvodnju svih drugih pčelinjih proizvoda (polenov prah, propolis, matični mleč...).

Pčelari koji nisu registrovali svoje pčelinjake treba to sada da učine, a oni koji razmišljaju o ozbiljnijoj prodaji meda treba da registruju i prostorije za pakovanje.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u martu prošle godine, možete se upoznati preko stranice mart06

Sretna i uspešna pčelarska sezona!