Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

MAJ 2013

 

Stanje na pčelinjaku  

Ove godine pčelinja društva su imala odlične mogućnosti da najbojle iskoriste voćnu i druge aprilske paše, a to se i ostvarilo, na zadovoljstvo pčelara. Neki pčelari su čak dobili i nešto voćnog meda za vrcanje, što se u našim uslovima retko dešava. U svakom slučaju, pčelinja društva su se odlično razvila i spremna su za bagremovu pašu. Bagrem će cvetati ranije nego prosečno i ranije nego što smo očekivali. U Srbiji i centralnim delovima Balkana cvetanje se očekuje na samom početku maja, od 3-4. maja u nižim krajevima a nešto kasnije, 6-8. maja u brdskim krajevima, u višim predelima još kasnije. Reč je o prvim cvetanjima, dok će većina bagrema na nekom podrućju ipak procvetati dan-dva kasnije od navedenog, ili i sa nešto većim kašnjenjem, zavisno od uslova.

Košnice su pune polena i nektara i to predstavlja veliku prednost za iskoriščavanje bagremove paše, jer će pčele unositi prvi sledeći unos nektara direktno u medišne nastavke a ne u plodišta. Time je obezbeđeno da će biti nešto meda za vrcanje čak i u slučaju da paša iz nekog razloga podbaci, a u slučaju da bude dobra, onda se mogu očekivati i veoma visoki prinosi.

Zbog obilja polena i nektara i izvesne blokade nošenja matice koja je zbog toga izazvana, neka pčelinja društva su već ušla u rojevno stanje, posebno ona čije matice imale veću genetsku predispoziciju. Po tome, ova godina bi mogla biti rojevna, sa većim procentom društava koja ulaze u rojevni nagon nego inače.

Radovi na pčelinjaku

Pčelari koji nisu dodali medišne nastavke, to bi trebalo što pre da učine, naravno ukoliko su pčelinja društva spremna za bagremovu pašu. Za one manje iskusne treba pojasniti da se pod tim podrazumeva da su plodišni nastavci dobro ispunjeni pčelama, leglom, polenom i medom.

S obzirom na dobar razvoj i unose u voćnoj paši, savetuje se da se odmah postave dva medišna nastavka (ili i svi predviđeni za tu košnicu), dok postepeno stavljanje nastavaka mogu da praktikuju pčelari koji često obilaze pčelinjake i koji brzo mogu da reaguju u slučaju potrebe za dodavanjem. Ima više razloga zašto se preporučuje stavljanje dva medišta, osnovni je da se pčelama obezbedi dovoljno prostora i za privremeno (za prvo isparavanje nektara) i za trajno skladištenje unetog nektara a drugi razlozi su jer se time poboljšava mikroklima u košnici, omogućava rasterećivanje plodišta od velikog broja pčela i dr. Velika površina praznog saća predstavlja vrlo snažan podsticaj pčelama da donose više nektara. Pčelari početnici bi trebalo da znaju za stari savet, da je bolje imati jedan nastavak više na košnici nego jedan ram manje, jer šteta je ne iskoristiti ono što nam priroda pruža, nekada je to malo, nekada više, nekada mnogo.

Ukoliko su pčele već prešle u ranije dodate nastavke za vreme voćne paše, druga medišta treba postaviti ispod postojećih, čime će društva biti više stimulisana za unos nektara. Ako nemamo dovoljno izgrađenog saća, tako se može dodavati (podmetnuti) nastavak sa satnim osnovama. Dodavanje medišnih nastavaka ispod postojećih se može vršiti sve dok očekujemo neke solidne unose nektara, ukoliko je paša pri kraju, to ne treba raditi jer se može desiti da med ne bude dobro poklopljen voštanim poklopčićima i dodaju se iznad. Ako se u medišnim nastavcima postavljenim ranije nalazi nešto voćnog meda, dobro bi bilo obeležiti te nastavka nekom oznakom, kako bi se kasnije mogli odvojeno izvrcati, ako se to želi.

Ako se primeti da je neko društvo ušlo u rojevno stanje, jedno rešenje je iskoristiti matićnjake i od društva formirati rojeve, uzeti maticu i sa njom formirati manji roj a u košnici ostaviti zreo i dobar matičnjak. Neke druge mogućnosti, kao što je isecanje matičnjaka, stavljanje matične rešetke i umetanje nastavka sa satnim osnovama usred plodišta (kod LR košnica) zahtevaju dosta rada a ne mogu da garantuju da roj neće izleteti. Za svaki slučaj, dobro je na pčelinjaku imati neku košnicu -mamac za rojeve, o čemu se može pročitati na ovom linku. Takođe, dobro je imati neku praznu košnicu spremnu da se u nju može naseliti roj.

S obzirom na veliki unos polena i nektara u aprilskim pašama, bilo bi odlično ako bi pčelari mogli da naprave neke rezerve ramova sa polenom i medom za kasnije, za formiranje rojeva, pripremu društava za zimu i sl. To se kod LR i Farar košnica može relativno lako uraditi u posebnim nastavcima gde bi se stavljali ti ramovi i koji bi se postavili na vrh košnice (pošto su puni) ili na neke odabrane košnice. Kod DB košnica to se može uraditi tako što se na neku odabranu košnicu može postaviti plodišni nastavak (ili dva spojena medištna nastavka) u koji bi se stavljali ramovi za rezervu. Ispod tog velikog plodišnog nastavka se mogu postaviti 1-2 normalna medišta, kako bi pčele imale dovoljno prostora za unos nektara.

Pčelari koji nameravaju da sele košnice na drugu bagremovu pašu, ili neku drugu pašu trebalo bi da skinu i prebace višak meda sa košnica koje će seliti na one koje se ne sele, kako bi med nastavio da zri i kako bi košnice bile lakše za selidbu.

 

Ostali radovi

Obezbediti dovoljno medišnih nastavaka i ramova, a ukoliko nema dovoljno izgrađenog saća, onda i satnih osnova. Pčelari koji nameravaju da sele košnice na neku drugu pašu trebalo bi, osim pripreme društava i košnica, da se pobrinu i za zakonske procedure i da na vreme obezbede potrebne potvrde.

S obzirom na obilje polena u košnicama, opravdano je deo prerađenog polena u saću-pergu vaditi i koristiti kao lekovit preparat, samostalno ili pomešano sa medom. Polen se vadi specijalnim spravama, ili pak pogodnim nožem- bilo prethodnim zamrzavanjem rama ili na običnoj temperaturi.

Oni koji žele da kupe rojeve, ostvariće kontakt sa prodavcem i obezbediti sve što je potrebno za smeštaj i negovanje rojeva.

Proizvođači matica vrše pripreme za odgajivanje- pripremaju oplodnjake, pribor za rad, kaveze i dr.

Veliki broj pčelara vrca bagremov med u toku juna, pa ako se tako praktikuje, potrebno je na vreme pripremiti prostorije, centrifugu, ambalažu i ostalo što je potrebno.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u maju prošle godine, možete se upoznati preko stranice Maj 2012.