Home

Apiterapija

Jovan Trivić

spec. opšte medicine i  medicine rada

 

Novo-staro o lekovitosti meda

Med i pčelinji proizvodi kao lijek upotrebljavali su se još od praistorije na osnovu pozitivnih iskustava koja su prenošena sa koljena na koljeno. Postoje istorijski dokumenti kod Egipćana, koji su sa medom liječili ali i konzervirali i balzamovali, zatim Asiraca, Helena, Kineza itd. Hipokrat 460-370 pre n.e., Paracelzius (1493-1541) i mnogi drugi su pokušavali da zapišu iskustva i propišu načine liječenja medom. Mnogo knjiga se moze naći o medu kao lijeku ali zbog komplikovanih ekonomskih prilika i težnje dobiti na vlastite patente, med je ostao po strani. Zato ovi pokušaji sa studijama mogu biti novi važan podstrek za upotrebu i proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda.

Prof.  Dr Munsted Kurhen opisuje pozitivna iskustva liječenja inficiranih rana, jer med nema samo antibiotiska svojstva već bolje čisti ranu nego antibiotici, tako što upija toksine i druge otpadne materije iz rane. Vlažnost meda je optimalna i dokazano je da rana liječena medom ostavlja manje ožiljke. Iako med može da se sterilizira ultravioletnim zracenjem bez izmjene glavnih svojstva, strah od Botulisma u medu koji je opisan u nekoliko slučajeva kod djece, držao je med izvan medicinskih krugova. Tu se dodaje biznis i patent problematika što je doprinijelo da veliki proizvodjači lijekova nisu zainteresovani za studije o medu.

Uspješni su se pokazali i pokušaji u liječenju inficiranih rana na stomaku posle operacija jer med ne samo da liječi bolje već i da ostavlja manje oziljke od poznatih antibiotika.

Med snižava holesterol vδrde  posebno onu opasnu frakciju LDL a smanjuje i masnoću u krvi ( 3 kašike dnevno, najbolje uveče).

U borbi protiv masnoće i debljine, u Engleskoj je upravo sada popularna jedna knjiga o dijeti sa medom. Knjiga se zove Hibernation diet: Uzme se nekoliko čajnih kašika meda pred spavanje, uz to sa 20 minuta lake gimnastike. (Ne aerobik već prilagođeno za svakodnevne uslove, lakši tegovi ili sklekovi pred spavanje, toliko samo da se covjek lako ovlaži znojem).

Pojednostavljeno objašnjeno: Zbog kompliciranog mehanizma preradjivanja šećera u jetri, med je povoljan jer drži stalni nivo fruktoze i glukoze u krvi, što opet blokira druge fermente da ne daju osjećaj gladi i ne tjeraju jetru da preradjuje uzete disahaide a i da tijelo usisava manje disaharida iz crijeva i manje ih iz jetre ubacuje u krv itd.

Helikobakter pylori je osjetljiv na med pa se otvara mogućnost liječenja čira na zelucu medom.

Pri liječenju tumora zračenjem pokazalo se u studiji da 20 ml meda uzeto 15 minuta prije i 15 minuta poslije zračenja, plus jednom još 15 ml 6 sati posle zračenja sprečava komplikacije zračenja; mučnine, reaktivne upale na zračenoj sluznici a manje je i drugih bakterijskih upala u toku zračenja jer med smanjuje broj bakterija. Studija je rađena na 40 kancer pacijenata.

Na 30 dobrovoljaca pokazalo se da med spriječava karies i krvarenje desni.

Med sa maslinovim uljem i voskom (frakcije sa poklopaca) smanjuje gljivične kožne bolesti kao i neke vrste psoriaze i ekceme. Poboljšanje se potvrdilo kod 80% bolesnika med ekcematosni neurodermit a 63%  bolesnih od psoriaze.

Dokazan je izvjestan efekt pri liječenju raka mokraćne bešike.

Med lokalno protiv herpes - virusa djeluje čak efikasnije nego acyklovir (lijek protiv herpes-virusa).

Ukratko rečeno:

Sa onim sto je vec poznato i sa ovim novim istraživanjima o liječenju medom: povreda, operativnih rana, kožnih bolesti, nekih vrsta raka, holesterola i masnoće u krvi, gojaznosti, virusnih i bakterijskih infekcija, kariesa itd pruža se veća mogućnost zdravstvu da dobije jevtine efikasne lijekove, a nama pčelarima lakše pčelarenje.

Pred nama stoji jos veća obaveza da nauku o pčelarenju širimo, a posebno obaveza da pri radu oko meda imamo u vidu najstrožije higijenske norme kako baš naš nečisti med (ukoliko ne vodimo računa o kvalitetu) ne bi išao na ruku onima kojima su proizvodi od meda prejevtina zarada.

Jovan dr Trivić je specijalista opšte medicine i medicine rada. Živi i radi u Švedskoj. Pčelarstvom se bavi amaterski.

 

 

Neke fotografije sa zimovnika pčela Jovana Trivića se mogu videti u Galeriji u kojoj se predstavljaju posetioci i autori sajta.