Home

Apiterapija

 

N.V. Uljanič

novinar, član-dopisnik Apimondije 

Lečenje vazduhom iz košnice

Etarska ulja propolisa, meda i voska, matičnog mleča i perge, aromatične materije i fitoncidi cvetova, nektara i voska, koje se oslobađaju iz košnice naseljene pčelama, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200m. Takva mikrokloma poboljšava stanje bolesnika, menja obeležja njihovog ponašanja, povećava apetit, poboljšava san i raspoloženje, i u celini produžava život. Isparljive frakcije iz košnce imaju stimulativno dejstvo na respiratorni, želudačno-crevni i kardiovaskularni sistem, poboljšavaju stanje nervnog sistema. Aerostimulanti pčelinjeg iz društva povećavaju radnu sposobnost, poboljšavaju rad pluća, povećavaju imunitet organizma. U posebnoj literaturi se daje puno činjenica koje svedoče o tome da rad na pčelinjaku pomaže dugom življenju. Zašto onda ne bismo koristili atmosferu košnice u lekovite svrhe?

Apiterapeut, zaslužni lekar Ukrajine, B.A. Ohotski je 1990. godine objavio svoja dugogodišnja posmatranja lečenja bolesnika vazduhom iz košnice i došao je do zaključka o njegovoj nesumnjivoj efikasnosti. On je stavljao cev pod poklopnu dasku košnice, donji kraj prekrivao sitnom mrežom, da pčele ne bi ulazile u nju, a na drugi kraj stavljao usnik (u vidu muštikle) od jastuka sa kiseonikom radi udisanja vazduha iz košnice.

E.A. Ludjanski je pisao da je inhalacija vazduha iz košnice ima pozitivno dejstvo na alergijska oboljenja i bolesti povezane sa ozračenošću, intoksizacijom i drugim ekološkim zagađenjima - nezamenljiva lekovita procedura.

Pri pisanju knjige "Lečenje proizvodima pčelarstva" sakupio sam narodne recepte mnogih zemalja sveta, posebno lečenje inhalacijama meda, propolisa, matičnog mleča, a ako udišemo vazduh iz košnice, dobićemo čitav kompleks vrednih proizvoda pčelarstva. Radi ostvarivanja toga preporučujem sledeću aparaturu.

U poklopnoj dasci košnice bilo kog tipa izrezujemo otvor proizvoljnog oblika u kome dobro pričvrstimo difuzor napravljen od pocinkovanog ili aluminijumskog lima koji je na kraju sveden na priključak gofriranog creva prečnika 30-35mm. Difuzor se prekriva sitnom mrežicom. Crevo provlačimo pod utopljavajući materijal košnice. Na izlazni kraj creva postavljamo usnik od jastuka za kiseonik i zatvaramo nekim zatvaračem koji se skida pri inhalaciji. Crevo izlazi ispod utopljavajućeg materijala, a pri držanju košnica u zimovnicima ili na otvorenom neophodno je napraviti otvor u krovu košnice i izvesti ga spolja.

 

 
  Konstrukcija poklopne daske košnice sa inhalatorom.

1. otvor za hranilicu

2. difuzor

3. gofrirano crevo

4. usnik

Osoba koja prima inhalaciju mora da udiše vazduh iz košnice kroz priključak a izdiše kroz nos, da ne bi narušavao mikroklimu  košnice. Radi povećavanja koncentracije etarskih ulja u košnici, ponekad je korisno lagano lupnuti u košnicu; uzbuđene pčele se smiruju posle nekoliko sekundi.

Inhalacija se može sprovoditi na pčelinjaku tokom cele godine. Tokom leta ako bolesnik prima inhalaciju u paviljonu, na vrata se postavi til, da pčele ne bi ulazile i ubadale bolesnu osobu, ili se čvrsto zatvaraju i uključuje crveno osvetljenje (ako osoba ne koristi pčelarsku kapu). Procedura mora da traje 15-20 minuta (poželjno dva puta dnevno) tokom 20-22 dana.

Nadam se da će mnogi pčelari napraviti kod sebe na pčelinjaku sličan punkt za apiterapiju, a možda i proizvodnu bazu za apiterapeutske centre za lečenje.

 

 

Pčelovodstvo 5/2005.

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković