Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

JANUAR 2013

 

Stanje na pčelinjaku  

S obzirom da je jedan deo zimovanja pčela već protekao, u novu godinu ulazimo sa preciznijim uvidom u stanje pčelinjih društava. Generalno, moglo bi se reći da dosadašnja potrošnja hrane u košnicama nije bila velika i da su društva u dobrom stanju. Što se snage tiče, bilo je primetno da i ona društva koja su krajem leta izgledala veoma slaba, sada daju više nade da će prezimeti. Čini se da su ove zime pčelinja društva nešto jača nego inače. Krajem decembra je bilo toplijih dana pa su pčele izletale na pročisne letove, što se pozitivno odražava na tok zimovanja.

U prvoj polovini januara će u košnicama verovatno da se pojavi novo leglo, ako se već ranije nije javilo. Kako će se širiti, to će dosta zavisiti od vremenskih i drugih uslova, a pošto meteorološke prognoze najavljuju sneg i mrazeve, moglo bi se opet desiti da posle započinjanja, matice zatim neko vreme prestaju sa nošenjem.

Radovi na pčelinjaku

Na pčelinjaku i dalje nema mnogo posla ali ipak, ovo je, posle kraćeg odmora pčelara, period prekretnice u godišnjem ciklusu pčelarenja, jer u košnicama počinje negovanje novog legla. Takođe, sada se stiče realniji uvid u prezimljavanje pčelinjih društava.

Pčelari koji nisu sigurni u postojanje dovoljnih zaliha hrane sada obično stavljaju šećerno-medne pogače, dok oni koji su obezbedili dovoljno hrane za pčele, sada ne treba o tome da brinu. Oni koji nisu sigurni da li je med dostupan pčelinjim društvima, mogu (pri što povoljnijim vremenskim uslovima) otvoriti nekoliko košnica i pogledati, eventualno intervenisati premeštanjem ramova sa medom uz samo klube pčela.

Treba obići pčelinjake i videti da li je sve u redu sa postoljima (da nisu oslabila, previše nagnuta ili nagnuta unazad i sl.), sa krovovima i ako je potrebno - intervenisati. Dobro je biti na pčelinjaku kada pčele obavljaju pročisni let kako bi se dobile eventualne dodatne informacije o stanju društava. Za slučaj da se primeti nešto što zahteva hitno reagovanje, košnica se može otvoriti i uraditi šta je potrebno.

Pošto se najavljuju i očekuju nove snežne padavine, na vreme planirati obavljanje poslova.

Pčelarima koji nameravaju da postave dodatno utopljenje na košnice savetuje se da to odlože za kraj januara ili za februar, da bi izbegli isuviše rano podsticanje širenja legla.

Ostali radovi

I u januaru je potrošnja za pčelinjim proizvodima dobra pa bi to trebalo iskoristiti za promociju i prodaju.

Sada je i vreme održavanja godišnjih skupština pčelarskih društava i drugih okupljanja pčelara- predavanja, seminara i dr. To su prilike za sticanje novih znanja, bolje informisanje o značajnim pitanjima pčelarenja, susrete i druženja pčelara, kao i za kupovinu i ugovaranje kupovine opreme i pribora, takođe i matica i rojeva.

Savetuje se da svaki pčelar redovno, godišnje, sadi razno medonosno drveće i šiblje. Nakvašena zemlja i najavljene padavine predstavljaju odlične uslove da se sada obavi sadnja. Treba najpre saditi ono bilje koje cveta u periodu kada je nedovoljno polenske i nektarske paše. Uslovi za izbor biljaka se razlikuju od kraja do kraja, a ovde upućujemo da članak o poboljšavanju pčelinje paše koji može da predstavlja podsetnik i podsticaj za one koji planiraju da obogate pčelinju pašu u svom kraju.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u januaru prošle godine, možete se upoznati preko stranice Januar 2012.