Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

JANUAR 200

Stanje na pčelinjaku  

Iako su u decembru preovlađivale niže temperature pri kojima pčele nisu mogle da izleću, ipak se čini da je u većini krajeva ovog dela Evrope bio najmanje jedan dan pogodan za izletanje, koga su pčele iskoristile da obave pročisni let i u tom slučaju, pčelari mogu biti mirni. Snažna društva, dobro snabdevena hranom, odlično zimuju i njih zaista ne treba uznemiravati nikakvim intervencijama. Ona sa slabijim zalihama hrane u jesen su ponegde već propala, ili su pčele stradale samo na ramovima koji su ostali bez meda. Društva koja su bila žrtve tihe grabeži jesenas su stradala verovatno još ranije.

U nekim krajevima Srbije već se govori o gubicima pčelinjih društava od 30%, 40% pa i više, što je zabrinjavajuće. Nadajmo se da su to samo procenti stradanja na ugroženijim pčelinjacima a ne na pojedinim područjima, ali moramo ipak biti svesni da su najveća stradanja odnela skoro čitave pčelinjake. Ocenjuje se da je glavni uzrok stradanja zaraženost varoom i virusima koje ona nosi, a kao drugi uzrok, tu je glad. Kao protiv-primer ovim podacima, imamo na sreću pčelinjake bez gubitaka, gde su društva u odličnom stanju. Jedan kritićni period za pčele je prošao ali predstoje drugi - zalihe hrane, dugovečnost i zdravlje pčela, koji će se protezati i dugo u proleće.

Radovi na pčelinjaku  

Pčelinja društva u ovom mesecu obično započinju negovanje novog legla, prvo u vrlo malom obimu pa kasnije u februaru sve više. Pčelarima savetujemo da ničim ne podstiču odgajanje tog prvog lega, već da sačekaju da pčele same, prateći prirodu, krenu sa razvojem i tek onda da im eventualno pomognu dodatnim utopljavanjem, dodatnim hranjenjem itd.

Stavljanje pogača se preporučuje samo u slučajevima da je društvima neophodna hrana za preživlajvanje, najradije ćemo preporučiti one bez dodataka. Društvima sa kritičnim zalihama hrane može se i dodati neki ram sa medom, ako ga imamo u rezervi ili iz košnica koje ga imaju u izobilju a ti ramovi nisu zaposednuti pčelama. Možemo uzeti i ramove iz društava koja su stradala od varoe ali ne i od onih gde ima proliva. Ram koji dodajemo primaći ćemo što bliže pčelama, a prethodno izmaći one prazne ili sa malo meda.

Malo toplije dane bi trebalo obavezno iskoristiti za obilazak pčelinjaka, a u krajevima sa hladnijom klimom to se može ostaviti i za naredni mesec, ukoliko nemamo neki poseban razlog za bojazan zbog pčela. Najpre posmatranjem na letima, a ako treba i otvaranjem, utvrditi stanje društava i odmah zatvoriti leta košnica gde su pčele stadale. Nije loše i pomeriti ih negde na kraj pčelinjaka i kada budemo u mogućnosti, izvaditi ramove, pretopiti ih a košnicu očistiti i dezinfikovati.

Preporučuje se uzimanje uzoraka mrtvih pčela (30-50) i to iz nekoliko košnica, staviti ih u papirnu kesicu i odneti u neki centar za dijagnostiku radi provere zaraženosti nozemozom. Slabija društva su osetljivija na bolest i to treba imati u vidu. Ne treba da nas plaši svaka pojava proliva na ramovima, ali svakako savetujemo da se spomenuta analiza uradi. U slučaju pozitivnog rezultata (prisutna bolest) treba sprovesti potrebne mere - sužavanje prostora koje društvo zaposeda i davanje leka, ili i neke druge. Odgajivači matica i prodavci rojeva su i u obavezi da vrše kontrolne preglede svojih pčelinjaka na nozemozu a potrebno je da to urade u zakonski predviđenom roku.

Košnice u koje je ulazio miš ili rovčica treba otvoriti po iole boljim vremenskim prilikama i izbaciti nečistoće i izgrižene ramove.

Ostali radovi  

Sada treba ubrzati poslove na izradi ramova ili košnica, popravci košnica itd. pogotovo ako planiramo veća proširenja pčelinjaka. Oni koji do sada nisu pretopili staro saće, to mogu sada da urade ili da sačekaju rezultate zimovanja, prvi pregled i uklanjanje starih i loših ramova, pa to u jednom mahu da pretope. Ipak, prolećni poslovi će na velikim pčelinjacima biti vrlo zahtevni i svako odlaganje nam kasnije može praviti smetnje.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u januaru prošle godine, posetioci se mogu upoznati preko stranice januar 2004.