Home

Članci

 

Suzan Kobi
cobey.1@osu.edu
www.honeybee.breeding.com

 

Nova žaočna kuka za veštačko osemenjavanje matica sa dodatkom dragog kamenaTehnika veštačkog osemenjavanja omogućava kontrolu oplodnje matica. To je jedna od najvažnijih komponenta genetskog istraživanja i u razvoju i održavanju selekcionog fonda.

Napredak u izradi instrumenata nudi olakšanu upotrebu i izbor tehnike. Novi dizajn žaočne kuke je rubinska žaočna kuka. Juvelir Mark Džons modifikovao je probušenu kuku, umetajući rubinski prsten, koji se koristi da se dođe do žaoke matice i podigne je tokom procesa oplodnje.
   

Kuka sa rubinskim prstenom nudi nekoliko praktičnih prednosti u odnosu na standardnu probušenu kuku. Rubin je providan pa se žaoka može videti kroz njega, ispod kuke. Pošto je rubin sa donje strane napravljen u obliku levka, žaoka mnogo lakše ulazi u otvor. Te dve prednosti čine žaočnu kuku sa rubinskim prstenom lakšom za upotrebu, posebno za one koji upravo uče tehniku. Tvrdoća rubina, drugog posle dijamanta, izdržava habanje i održava tačno određenu veličinu otvora neophodnu za sigurno hvatanje žaoke.Prevod sa engleskog: Predrag Cvetković, Oliver Mihajlović