Home

Nove ideje

Jan Ramzi (Ian Rumsey)

 

Čisto i jednostavno

(ili: O autorovim eksperimentima)

 

Penzionisavši se zdrav kao dren i mentalno spreman da stupim u drugo rano detinjstvo, činilo se prilično prirodnim da pčelarske aktivnosti svedem na njihov najprostiji oblik i da kao razonodu, preduzmem neke jednostavne eksperimente, nadajući se da ću doći do boljeg razumevanja ponašanja pčela.

Na primer, raspored prirodnog saća, kada se roj ubaci u prazan nastavak kvadratnog preseka dimenzija 9x9 inča (pribl. 22x22cm) i 12 inča (30cm) dubok, stavljao me je u nedoumicu poslednje tri godine i bez sumnje će nastaviti još neko vreme.

Izgleda da se svake godine mora obaviti neki od eksperimenata.Tokom zime donosi se odluka o eksperimentu i izrađuje se oprema. U leto se eksperiment sprovodi i rezultati procenjuju.

Na primer, tokom narednih godina sledeći eksperimenti će se izvršiti:

Kaže se da će pomeranje košnice za oko 3 stope (oko 90cm) uzrokovati da pčele obleću oko prvobitnog mesta dok se ne zamore i da nemaju zdrav razum da prepoznaju svoju sopstvenu kuću samo 3 stope udaljenu.

Voleo bih da posmatram taj fenomen iz prve ruke i istražim razlog za takvo ponašanje. U tom cilju napravio sam male šine 6 stopa (1,8m) dugačke na kojima imamo kolica koja nose košnicu, koja sada može da se pomera levo-desno sa lakoćom i kako je nama zgodno.

Detalji ovog eksperimenta se još razmatraju.

Fotografija mog pčelinjaka pokazuje žutu košnicu br. 6-4 koja je postavljena na šinama. Točak tek treba da se pokrene.

Košnice 9-5; 10-5; 11-5; 12-5 i 13-5 su deo eksperimenta sa vertikalnim magnetnim poljem, a kod košnica 7-5 i 8-5 u desnom uglu (koje su sa duplim zidovima, prim. prev.) unutrašnja košnica može da se rotira, da se pčele zbune a i ja sam.

Momak u plavoj košulji koji uživa u prirodi Eseksa sam ja.

 

 Prevod sa engleskog: Predrag Cvetković i Oliver Mihajlović