Home

Apiterapija

 

T.V.Ruzankina

Novosibirska medicinska akademija

 

 

"Dečje" doze pčelinjeg otrova 1)

  Pri ubodu pčele, pod kožu se najpre ubrizgava mravlja kiselina i melitin, koji izazivaju lokalnu realkciju. Te pojave je moguće otkloniti, ako pčelu najpre primoramo da ubode u grubu tkaninu sterilne salvete (u laganoj, mekanoj tkanini - žalac se neće zadržati). Pri ekspoziciji od 5-6 sekundi do 1 minut, u salvetu se upijaju prve frakcije pčelinjeg otrova. Zatim se dobro naoštrenom sterilnom pincetom odvojen žalac prinosi na biološki aktivne tačke i prislanja na kožu tokom jedne sekunde ili toliko koliko zahteva postavljen zadatak. To je takozvana "dečja" doza pčelinjeg otrova. Prva bilološka proba traje 1 sekundu.

"Dečja doza je izuzetna, daje snažan lekoviti efekat. Ona širi mogućnosti primene pčelinjeg otrova pri lečenju dece, starih i pacijenata  koji pate od alergija. Mnogo godina ja lečim polenozu "dečjim"dozama pčelinjeg otrova, koji preporučujem istovremeno sa 5% propolisovom mašću na bazi ulja (spolja). Pri tome simptomi rinitisa nestaju za nekoliko sekundi. Lako se otklanja glavobolja. Jedan žalac pčele može da se koristi za 10-15 biološki aktivnih tačaka. Dozu je moguće varirati u vremenu.

"Dečje"doze su efikasne pri neuralgiji nerva lica. Ekspoziciju (izlaganje otrovu) ustanovljavam individualno.

Dečaka sa dijagnozom: adenoidi II stepena 2) pripremali su za operaciju. Roditelji su rešili da ne žure i doveli su ga kod mene na pregled. Bilo mu je preporučeno utrljavanje propolisove masti na leđa (2 nedelje) i premazivanje nosa njome 1-3 puta dnevno u toku jednog i po meseca, matična mleč ujutru i med pred spavanje. Jednom nedeljno on je dobijao na nos "dečju" dozu otrova (tokom jednog i po meseca). To nije izazivalo otoke, crvenilo i bol. Dečak se bolje osećao i sa zadovoljstvom je prolazio tretman: postepeno je počeo da diše na nos i danju i noću. Lekar otorinolaringolog prilikom pregleda po završetku lečenja nije otkrio adenoide. Za dalje, bolesniku je preporučeno pred spavanje uzimanje meda sa propolisom (1 čajna kašika u vidu održavajuće doze u toku pola godine).

1.  misli se: mikro-doze

2.  žlezde, možda se misli na krajnike (prim. prevodioca)

 

Pčelovodstvo 8/2002

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković