Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

DECEMBAR 2014

 

Stanje na pčelinjaku  

Period zimskog mirovanja za sada dobro i mirno teče. Potrošnja hrane je mala a društva su uglavnom zadržala snagu, gledano po broju pčela. Po prognozama vremena koje se najavljuje za početak decembra, temperature će biti niže od 10 stepeni, što je pogodno za zimovanje.

 

Radovi na pčelinjaku

U decembru se obično radi tretman pčelinjih društava oksalnom kiselinom, pa pčelari koji praktikuju takav tretman, a nisu ga obavili ranije, pogodno je da to urade u decembru. Tretman se radi pri hladnom vremenu, kada su pčele u klubetu, dakle temperatura je ispod 10 stepeni, a još je bolje da bude 5 stepeni ili niže. Takođe, pogodno je tretman raditi pri većoj vlazi vazduha (ujutru, posle kiše, snega i sl.).

Dobro je bar jednom u decembru obići pčelinjake i bez ikakvog otvaranja košnica videti da li je sve u redu. Ukoliko primetimo da na poletaljkama ili ispred košnica ima mrtvih pčela ili trunja od voska u većoj meri, takvu košnicu ćemo obeležiti i pogledati nekom prilikom kada temperature budu više, poželjno preko 10 stepeni. Sada se društvima ne može mnogo pomoći, pa na primer bezmatična društva (eventualno prisutno trutovsko leglo, mnogo trutova...) je najbolje ostaviti tako do pred kraj zime. Za slučaj da je u neku košnicu ušao miš, pri nešto toplijem vremenu možemo da očistimo podnjaču i eventualno uradimo neku drugu neophodnu intervenciju.

Ne savetuje se postavljanje medno-šećernih niti bilo kakvih drugih pogača u ovom periodu, pogotovo ne "preventivno" jer za to nema realne potrebe - potrošnja hrane je bila mala i ukoliko je pčelar iole dobro zazimio društva, ona sada ne mogu da stradaju od gladi. Dešavaju se doduše nekada, retko, slučajevi tihe grabeži, kada društva žrtve grabeži ostanu bez hrane, ali taj eventualni problem se ne rešava preventivnim stavljanjem pogača na celom pčelinjaku.

Donja leta se mogu znatno suziti pa i zatvoriti ukoliko na košnicama postoje gornja leta.

 

Ostali radovi

I pčelari, kao i pčele, tokom ovog meseca uglavnom mogu da miruju, jer još ima dovoljno vremena za obavljanje pripremnih poslova za početak nove sezone. Ipak, oni pčelari koji planiraju veće proširenje pčelinjaka ili imaju veće planove za narednu sezonu, trebalo bi da i ovaj mesec provedu u radu i pripremama. To se može odnositi na proizvođače matica, proizvođače rojeva, pčelare koji nameravaju da povećaju broj košnica i druge.

Urediti prostorije ili delove prostorija, koje se koriste za pčelarstvo (vrcanje, skladištenje meda, skladištenje mednišnih nastavaka, pribora i opreme, radionica i dr.).

Pogodnii su uslovi za sadnju medonosnog drveća i žbunja i preporučuje se da svaki pčelar posadi na svom pčelinjaku ili u neposrednoj blizini bar po nekoliko stabala i žbunova godišnje. Najbolje je saditi najpre one biljke koje će svojim cvetanjem ojačati i dopuniti pčelinju pašu u periodu kada je ona inače najslabija u tom kraju a mogu se saditi i biljke radi formiranja ili jačanja neke podsticajne ili čak i glavne paše, ukoliko ima uslova za to (zemljište, sredstva za ulaganje).

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u decembru prošle godine, možete se upoznati preko stranice decembar2013.