Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

DECEMBAR 2009

 

Stanje na pčelinjaku  

Približavamo se zvaničnom početku zime a temperature su relativno visoke i nema snega. To je sve normalno u našem podneblju jer zima sa hladnoćama i snegom nije tako duga i smatramo da je za pčele bolje da ne počne isuviše rano.

Sada je, na žalost, više izveštaja o stradanju društava a najverovatniji uzrok su virusi koji se prenose preko varoe. Treba naglasiti za slučaj velikog broja opalih varoa u košnici posle tretiranja da to ne znači da bi to društvo sigurno stradalo od varoe, ili da će stradati. Ako su pčele zaražene virusom, društvo može da strada i sa neuporedivo manjom zaraženošću varoom, dok u slučaju da nisu zaražene virusom, pčele mogu podneti mnogo veću zaraženost varoom.

U ovom periodu uočava se vidnije slabljenje društava i zbog pojačanog uginjavanja starih i bolesnih pčela (nozemoza) ali ta pojava je mnogo masovnija i izrazitija na samom kraju zime.

Zbog relativno toplog vremena moguće je da se u društvima duže zadržalo leglo a tome su možda doprineli i sami pčelari, kasnim prihranjivanjem ili prevelikim utopljavanjem ili pak dodavanjem matice koja je počela da nosi tek od jeseni.

U nekim primorskim i toplijim krajevima do skoro je čak bilo i neke paše za pčele i unosa nektara.

Radovi na pčelinjaku

Pčelari koji su dobro pripremili pčelinja društva za prezimljavanje ni u ovom mesecu nemaju neki veliki posao i najbolje je samo da povremeno obilaze pčelinjak i da obezbede mir pčelama. Može se prokontrolisati da li češljevi protiv ulaska štetočina dobro stoje na letvicama leta, kao i da li možda nema nekih znakova koji ukazuju da se desilo nešto što zahteva intervenciju pčelara: isuviše mrtvih pčela na letu (povećano uginjavanje starih pčela ili stradanje društva), izgrickane pčele na letu, puno isitnjenog voska (ulazak rovčice, odnosno miša), pojačano uletanje i izletanje pčela u odnosu na druge košnice i zaprljana poletaljka (grabež, a možda je društvo već stradalo ranije).

Takođe, treba obratiti pažnju da košnice budu blago nagnute napred, kako se vlaga ne bi zadržavala unutra.

Ako se čuje pojačano brujanje u samo nekoj od košnica, to ne mora da bude pouzdan znak da nema matice, a uostlom i da nema, sada se tom društvu ne može pomoći novom maticom a nije lako ni primetiti (proveriti) maticu u košnici kada nema legla. Savetujemo da se sačeka do početka januara, kada društva obično već imaju pomalo legla, i tada proveriti da li u košnici postoji matica i da li nosi.

Neki pčelari praktikuju dodavanje pogača još krajem jeseni ili sada, ali smatamo da to nije toliko prioritetno i da normalna društva ne mogu da stradaju od gladi u ovom periodu - to eventualno može da se desi tek kasnije, a sada samo u slučaju nekog poremećaja u košnici, grabeži, ulaska miša i sl.

Mnogo je ozbiljnija situacija ako društvo iz nekog razloga (varoa, virusi, pojačano uginjavanje starih pčela) jako oslabi. Tada mu ramovi sa medom koji stoje u košnici mogu postati nedostupni pa kasnije mogu uzrokovati stradanje. Zbog tih slučajeva savetujemo da je bolje ne žuriti sa postavljanjem pogače već eventualno na brzinu pogledati društva podizanjem poklopnih dasaka i videti da li je sve normalno ili ne. Neki pčelari taj posao rade ujedno sa stavljanjem pogača ali u suštini mnogo je važnije utvrditi da li je sve u redu sa pčelama nego žuriti sa pogačom. Takvi slučajevi naglog i jakog slabljenja društva mogu da vode njegovom brzom propadanju, ali to nije pravilo i uvek postoje šanse da društvo opstane. Takvom društvu uvek će veća pomoć biti ako se iz sredine košnice izvadi poneki prazan ram i ukloni, a odmah uz samo klube doda (približi) ram sa medom, sa obe strane klubeta, nego da mu se odozgo dodaje pogača.

Pčelari koji nisu izvršili tretiranje oksalnom kiselinom a planirali su, mogu to da urade sada.

Ostali radovi  

Pošto se već približava vreme kada će početi radovi sa pčelama u novoj sezoni, treba izvršiti pripreme za to,  prema obimu predstojećih poslova i uslovima.

Ovo je veoma povoljan period za sadnju sadnica medonosnog drveća i šiblja pa se savetuje da se na pčelinjaku ili u njegovoj okolini posadi makar poneka sadnica, koja će doprineti poboljšavanju pčelinje paše.

U periodu posta, kao i pred novogodišnje i uskršnje praznike i uopšte - zimi, potrošnja meda je nešto pojačana, to treba imati u vidu i više se aktivirati oko prodaje, kako meda, tako i drugih pčelinjih proizvoda.

Približava se period godišnjih skupština pčelarskih udruženja, predavanja, diskusija, dobro je uzeti učešće u tim događanjima, i zbog bolje informisanosti o radu pčelarskih organizacija i položaju pčelara i zbog sticanja novih znanja o pčelarstvu i razmene mišljenja i iskustava sa kolegama pčelarima.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u decembru  prošle godine, možete se upoznati preko stranice decembar2008.