Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

DECEMBAR  200

 

Stanje na pčelinjaku  

Pčelinja društva miruju, temperature su za to pogodne, ni suviše visoke ni niske. Potrošnja hrane je po svoj prilici bila u proseku a što se tiče broja pčela, on je u nekim košnicama opao više a u drugim manje. U zavisnosti od daljeg toka zime, pčele će započeti negovanje novog legla krajem ovog meseca ili još verovatnije, u januaru. Nezahvalno je davati prognoze ali posle blage zime prethodne godine može se očekivati da ova bude oštrija i duža. Pčelinja društva će svoj život prilagođavati tome pa se u suštini oko toga ne treba previše ni brinuti.

Radovi na pčelinjaku  

Osim vizuelne kontrole stanja na samom pčelinjaku, ako se opravdano strahuje za stanje pčelinjih društava može se otvoriti neka košnica i pogledati kakve su zalihe hrane, koliko je pčela i da li im je hrana dostupna. Za prethodni mesec je rečeno da se čini da su pčelinja društva manja nego inače a u slučajevima ako je broj pčela u većoj meri smanjen u odnosu na prethodne mesece može lako doći do udaljavanja klubeta od hrane i zatim i do stradanja, čak i ako u drugom delu košnice ima dosta hrane. Da bi se to izbeglo, potrebno je proveriti stanje i intervenisati približavanjem ramova sa medom u samo klube, ili dodavanjem šećerno mednih pogača. Jedna od mogućnosti je i da se iseče medno saće i stavi iznad klubeta. Ako se vidi da je pčelinje klube malo ne treba mu davati pogače velikih dimenzija koje klube neće moći lepo da iskoristi, mnogo je bolje dati manje pogače i postavljati ih taćno iznad pčela. Ako se kupuju, za mala društva se pre može preporučiti da se pogača preseče na dva dela pa da se na ramove stavi jedna polovina, zatim razreže i ukloni folija sa njenog gornjeg dela pa na to se stavi druga polovina sa skinutom folijom.

Pri obilasku pčelinjaka proveravati da leta košnica ne budu zatvorena mrtvim pčelama. Ako se primeti da je na poletaljkama izmrvljen vosak ili delovi mrtvih pčela košnicu treba otvoriti i videti da li možda miš ili rovčica nije ušao. Ako pri toplim danima kada pčele izleću iz košnica primetimo da iz neke ne izleću, ne treba se odmah bojati najgoreg, moguće je da to društvo nema potrebe da pročisnim letom ili da ga je ranije obavilo. Ipak, u sumnjivim slučajevima takve košnice otvoriti i pogledati ali prethodno preporučuje se primeniti i jednostavan test - kucne se u košnicu i osluškuje da li će klube reagovati pojačanim zujanjem.

Ostali radovi  

Zimske dane treba iskoristiti da se urede pčelarske radionice i prostorije. Sada je vreme za pravljenje planova za narednu sezonu, nabavku onog što je potrebno, kao i posećivanje izložbi, predavanja i drugih pčelarskih okupljanja. Preko članstva u pčelarskim udruženjima ostvariće se jednostavno i najpovoljnije prijavljivanje i registovanje pčelinjaka. Potruditi se oko pojačane reklame, propagande i prodaje meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u decembru prošle godine, možete se upoznati preko stranice decembar06