Home

Pčelarska iskustva

SrđanTodorovski

ttosho@ptt.yu

           

Jednostavan način čuvanja starog saća

 

Svim pčelarima poznat je problem čuvanja zaležanog saća u periodu od maja do septembra. Dovoljna je mala nepažnja pa da od rumenog saća za dalju upotrebu, ili od tamnog saća za topljenje, ostane samo paučina puna izmeta od voskovog moljca. Pored neposredne štete, takvo saće postaje izvor daljeg širenja ove napasti.

Postoji mnogo načina da se sačuva vredan pčelarski materijal. Na tržištu se nude razni preparati, prirodnog ili sintetičkog porekla koji uništavaju voskovog moljca u nekom od njegovih razvojnih stadijuma, ili ih odbijaju od štićenog prostora (repelenti). Efikasnost ovakvih preparata nije sumnjiva, cena im je vrlo visoka i znatno poskupljuje pčelarsku proizvodnju.

Pčelari su dovitljivi ljudi pa se snalaze na razne načine. Na primer, paljenjem sumpora u odloženim nastavcima sa zaležanim (starim) saćem, stavljanjem posudica sa esencijom ili mravljom kiselinom u naslagane nastavke i slično. Efikasnost je takođe velika. Zauzvrat, treba uložiti mnogo rada i obezbediti hermetičko zatvaranje naslaganih nastavaka. Najčešće je potrebno imati i posebnu prostoriju, namenjenu samo ovom poslu. Propisi nas obavezuju da ne smemo nikako dozvoliti da neka od pobrojanih sredstava dođu u dodir sa uskladištenim pčelinjim proizvodima. Takođe, sredstva mogu dospeti u košnicu što ima dalje negativne posledice po pčele i njihove proizvode.

Postoji mnogo jednostavniji način za čuvanje zaležanog saća, koji uz malo napora ne zahteva posebna ulaganja. Na slici je prikazan način kako treba slagati odložene nastavke pri čemu ih voskov moljac neće napadati. Da bi se ovaj napasnik mogao razvijati potrebni su mu toplota, mrak i vlažnost. Slaganjem nastavaka po vertikali, svi nabrojani uslovi su izbegnuti. Višegodišnja praksa primene ovakvog načina čuvanja saća pokazala je potpunu efikasnost. Voskov moljac nije napadao saće čak ni u najtoplijim letnjim danima.

 

 

Jedini uslov čuvanja saća koji treba zadovoljiti je da naslagani nastavci budu pod nadstrešnicom, kako bi se izbegla neposredna sunčeva svetlost i kiša. Autor je nastavke slagao na natkrivenoj terasi. Budući da je to prometno mesto, nije bilo problema sa miševima i drugim štetočinama. Razgranata džanarika u dvorištu takođe je predstavljala dobru zaštitu od sunca i kiše za naslagane nastavke. Mačka je odradila ostale poslove.

Problem može predstavljati prisustvo meda u ramovima. Tada će pčela, a i ose, odneti sav med. Ukoliko su pčele sa vlastitog pčelinjaka, to može predstavljati uslugu. U protivnom, komšije pčelari biće nam zahvalni.