Home

Indeks članaka

Domaći sapun sa medom

 

 

Sapun sa medom je poseban sapun, divnog slatkog mirisa. Ima privlačnu tamno braon boju i pruža izuzetan osećaj koži. Evo malog saveta: kada razmeravate med, melasu ili neku drugu sličnu viskoznu tečnost, poprskajte mericu ili kašiku uljem u spreju  (kao što je PAM ) i med će bolje da klizi a i pranje posuđa će biti lakše.

 

12 oz (340 g) margarina

 4 oz (115 g) kokosovog ulja

 1 oz ( 30 g) pčelinjeg voska

1 šolja destilisane vode

 2 oz ( 60 g) kaustične sode (žive sode)

1/8 šolje (0,3 dl) meda

 

Upozorenje: kaustična soda je veoma opasna supstanca. Čak i ja, iako sam bivši nastavnik hemije, preduzimam sve mera opreza (gumene rukavice, naočari, kecelja) kada pravim sapun.

 

Ne zaboravite da zaštitite radnu površinu. Pomešajte sodu i vodu i pustite da se ohladi. Rastopite margarin. Vosak stavite u posudu koju zagrevate u šerpi sa vodom, dodajte kokosovo ulje i držite na toplom. Kada je temperatura margarina 120şF (50şC) a sode 100şF ( 37şC) sipajte sodu u margarin i mešajte dok ne počne da ostaje trag. Dodajte pomešane vosak i ulje, neprestano mešajući (smesa će postati veoma gusta kada dodate vosak). Kada smesa postane homogena, dodajte med i sipajte u kalupe. Izvadite iz kalupa nakon 24-48 sati. Pustite da zri tri nedelje.

 

 

 

Iz elektronskog biltena STRATFORD-UPON-AVON & DISTRICT BEEKEEPERS' ASSOCIATION, (V. Britanija), Oktobar 2008.

Prevod: Miodrag Milosavljević