|
Odsustvo ljubavi prema pčelama,
nemar i pohlepa,verovatno su najteže greške u pristupu pčelarstvu. Iz
njih praktično proizilaze i sve druge. | |
Nedovoljno znanja o pčelama
i tehnologiji pčelarenja je česta pojava kod naših pčelara.
Takođe, mnogi se uporno drže nekih zabluda, svoj metod proglašavaju
za najbolji a sve ostale za pogrešne. Dosta je slučajeva da se pčelari
ne trude da shvate zakonitosti razvoja pčelinjeg društva, da bez
ikakvih kriterijuma i često naopako, usvajaju tuđe metode pčelarenja.
Neki minimum znanja se mora posedovati, bez obzira na broj košnica. | |
Poneki pčelari početnici,
umesto da se prvo upoznaju sa osnovama pčelarstva i da nauče samo
da uspešno održavaju pčelinja društva, pokušavaju odmah da ostvare
visoke prinose meda sprovodeći neke komplikovane i njima nejasne
metode. | |
Aljkavost i nemar ni u kom
slučaju nisu odlike dobrog pčelara. | |
Obraćanje pažnje na detalje,
estetsku stranu, a zanemarivanje suštine je takođe velika greška. | |
Zbog nedostatka novca, vremena ili
iz drugih razloga, pčelari često ne uspeju da urade i neke važne
poslove. Mnogo je važnije da svi radovi budu objavljeni kako treba i na
vreme, pa makar to i ne bilo baš savršeno, nego da pojedine radove obavimo
najbolje moguće a druge propustimo. | |
Nedostatak ikakvog planiranja, kao
i preveliko planiranje, komplikovanje metoda rada, ne dovodi do dobrih
rezultata. | |
Pčelari se nedovoljno trude
oko povećanja proizvodnje i prodaje meda i drugih pčelinjih
proizvoda, kao i rojeva i matica. To smanjuje ekonomičnost proizvodnje
i uzrokuje visoku, nekonkurentnu cenu. Iako je ljubav prema pčelarstvu
osnov za bavljenje pčelarstvom, preporučljivo je da svaki pčelar,
pa i onaj sa malo košnica, nastoji da povećanjem obima proizvodnje i
raznolikosti proizvoda ostvari ekonomično pčelarenje. | |
Pčelari su nedovoljno zainteresovani za ozbiljniji rad i ulaganja u pčelarstvo. Jako pčelinje društvo troši mnogo hrane, ali mnogo i daje. Isto tako, u pčelinjak treba uložiti više da bi se više dobilo. |
Greške i propusti u tehnologiji pčelarenja
Držanje društava na minimumu
hrane ili čak sa nedovoljno hrane za normalnu aktivnost je jedna od
najtežih grešaka. Pčele nikada neće potrošiti više hrane nego
što je potrebno. Značaj i količine polena u košnici često
se podcenjuju. Nedostatak polena se veoma štetno odražava na razvoj društava,
posebno u jesen i rano proleće. | |
Slabe i stare matice uzrokuju slab
rad i neproduktivnost društva, a mogu da izazovu i njegovo propadanje,
posebno u toku jeseni, zime ili ranog proleća. Kada se jakom društvu,
sa mladim saćem i pri dobroj podsticajnoj paši, ostavlja da odgaji
prinudnu maticu pčelar neće previše pogrešiti, iako se zna za
bolje metode odgajivanja matica. Mnogo je teža greška ako se to čini
sa slabim društvima, nekad i onima u propadanju, bez hrane, sa starim i
crnim saćem. Pogrešno je očekivati da će tako loše odgajene
matice ikada moći da daju dobro potomstvo. | |
Opredeljenje za odgajivanje matica
nekom složenijom metodom, npr. presađivanjem larvi, nije nikakva
garancija kvaliteta matica, jer propust u samo jednoj fazi gajenja može
potpuno upropastiti celokupan trud. | |
Držanje slabog pčelinjeg društva
je neekonomično i veći su troškovi njegovog održavanja nego
korist. Međutim, nukleuse sa mladim maticama ne treba smatrati za slaba
društva. | |
U pogledu prihranjivanja, pčelari
često greše ako to obavljaju suviše kasno u jesen i iscrpljuju pčele. | |
Loše saće se čest
propust u pčelarstvu. To je staro, crno, oštećeno, iskrivljeno saće,
sa mnogo trutovskih ćelija. Takvo saće nikada neće omogućiti
takav razvoj legla kao ispravno i mlado saće. Uz to, predstavljaće
stalan izvor bolesti, pčelinje vaši i voštanog moljca. | |
Česte greške su i u dodavanju
ramova. Jedna krajnost je da u društvu ne proširuje prostor za leglo, ili
se to ne čini na vreme, a druga da se proširuje preko svake mere, i
time koči razvoj. Posebno se misli na dodavanje satnih osnova. Pčelari
ih nekad dodaju isuviše slabim društvima, u vreme kada nema paše i pri
hladnom vremenu. Pojedini pčelari ih čak stavljaju između
ramova sa medom. Kod jakih društava, pri dobroj paši, greška se stavljati
ih skraja legla, jer matica neće stići da ih zalegne. Kod slabijih
društava ne treba dodavati drugu satnu osnovu dok pčele dobro ne
izgrade već dodatu. | |
Prilično čest propust je
nedovoljan broj medišta. Time se jakim društvima uskraćuje da pri
dobroj paši unesu više meda i direktno se umanjuje mogući prihod. | |
Društva se ne tretiraju na vreme
protiv bolesti, pogotovu varoe, pa dolazi do ozbiljnijih posledica. Čest
je slučaj i da se preterano i nestručno tretiraju, pa se zagađuje
i vosak i med, slabi imunitet pčela i povećava otpornost varoe.
Greška je ako se pri davanju leka ne prati njegovo delovanje i efikasnost. | |
Loše mesto za pčelinjak
predstavlja veliku smetnju za uspešno pčelarenje. Ima slučajeva
kad pčelar nema veliki izbor, ali greši ako pčele drži na
mestima gde se zadržava vlažan vazduh, gde ima vetra, nedovoljno sunčeve
svetlosti ili gde će biti uznemiravane.Pri svemu tome, treba da vodi računa
da pčelinjak bude na mestu bogatom pčelinjom pašom. | |
Greške pri pregledanju košnice su
najčešće zbog uznemiravanja pčela suviše čestim
pregledima i zbog opasnosti da se izazove grabež u bespašnom periodu. Nepažnja
pri rukovanju ramovima je česta, pogotovu kod mlađih pčelara. | |
Za propust se može smatrati i to
ako pčelar nema na svom pčelinjaku izvestan broj pomoćnih društava
i nukleusa, koji bi mu mogli biti od višestruke koristi. | |
Propust je i držanje starih, oštećenih
i nestandardnih košnica, nepogodnih za rad i seobu. |
Ne možemo ići dalje u
analiziranju grešaka i propusta u tehnologiji pčelarenja, jer bismo morali
da izložimo i analiziramo sve postojeće tehnologije. Greške se mogu
praviti pri svakom koraku, pri seobi pčela, odgajivanju matica, umnožavanju
pčelinjih društava itd. One uvek nastaju kada se ne shvata da je gajenje pčela
jedan složen proces u kome postoji mnogo uzroka i posledica o kojima se mora
voditi računa, i kada se ne poznaju osnovne zakonitosti života pčelinjeg
društva.
|